Een pocketveringmatras heeft een goede ventilatie door de open ruimtes tussen de pockets. Dit zorgt ervoor dat het een ideaal matras is voor mensen die het snel warm hebben.

Heerlijk slapen op een pocketvering matras

Verschillende typen matrassen

Omdat er verschillende type matrassen te vinden zijn, is er voor iedereen een geschikt matras te vinden. De een slaapt nou eenmaal beter op een wat harder matras, terwijl de ander een zachter matras beter vindt liggen. Grofweg zijn er vier verschillende soorten matrassen:

  • Koudschuim matrassen
  • Visco matrassen
  • Binnenveringsmatrassen
  • Pocketvering matrassen

Elk matras komt met andere eigenschappen. Kies een matras op basis van de eigenschappen die je belangrijk vindt, en vergeet het matras niet uit te proberen. Belangrijk om te weten is dat de verschillen tussen de soorten matrassen veelal voortkomen uit de gebruikte materialen. De belangrijkste verschillen tussen de soorten matrassen zijn ventilatievermogen, hardheid, zachtheid en temperatuur.

Een pocketvering matras

Een pocketveer is een metalen springveer in een pocket gemaakt van een synthetisch materiaal. Een pocketvering matras is dus net als een binnenveringsmatras gevuld met veren. Het verschil is dat bij een pocketvering matras de veren afzonderlijk zijn ingepakt in zakjes (pockets). De zakjes om de veren zorgen ervoor dat de veren elkaar niet kunnen raken en daarnaast maken deze zakjes de veren minder voelbaar. Dat de veren elkaar niet raken is belangrijk, want op deze manier kan iedere veer zich onafhankelijk van de andere aanpassen aan de vormen van het lichaam zonder dat de veren in elkaar verstrikt raken. Rondom alle veren wordt een schuimrubberen omlijsting aangebracht om alle pockets bij elkaar te houden. Deze omlijsting neemt vaak best wat ruimte in beslag omdat deze gemiddeld 12 centimeter dik is. Dit wil dus zeggen dat je bij een eenpersoons matras er 24 centimeter oppervlakte verliest. De omlijsting is vaak harder dan de rest van het matras. Wanneer de omlijsting zachter zou zijn, dan kan je het gevoel krijgen dat je uit bed dreigt te vallen wanneer je aan de rand ligt.

Kwaliteit verschillen

Bovenop de pockets liggen verschillende afdeklagen. Deze afdeklagen zorgen voor comfort en gewichtsverdeling en nemen lichaamsvocht op. Verschillende afdeklagen zijn: polyether, latex, koudschuim, traagschuim of een combinatie van materialen. Kwaliteit verschil tussen pocketvering matrassen komt vooral in deze laag terug. Hoe dikker de afdeklagen, hoe comfortabeler het matras zal zijn. Ook het aantal veren in het pocket matras bepalen de hoogte van het comfort. Er zijn pocketvering matrassen leverbaar met het aantal veren variërend van 150 tot 500 veren per vierkante meter. Dit aantal beïnvloedt de kwaliteit, de levensduur en het comfort van het matras. Hoe hoger het aantal veren, hoe beter. Over het algemeen ligt de levensduur van een pocketvering matras tussen de 5 en ca. 15 jaar. Houd er wel rekening mee dat je ook een pocketvering matras regelmatig moet omdraaien om kuilen te voorkomen.

Niet elke bodem is geschikt voor pocketvering matrassen. Deze matrassen komen het beste tot hun recht op een boxspring bodem. Daarnaast kunnen ze ook goed op een spiraalbodem. Een lattenbodem is minder geschikt voor een pocketvering matras. De reden hiervoor is dat er daar waar geen lat zit, de veren in het matras geen tegendruk krijgen.

Voor- en nadelen van een pocketvering matras

Pocketvering matrassen hebben veel open ruimtes tussen de pockets. Hierdoor kan warme lucht gemakkelijk door het matras heen trekken. Een groot voordeel van dit type matras is dan ook deventilatie. Ideaal voor mensen die het tijdens hun slaap erg warm hebben en hierdoor zweten. Dit heeft wel als resultaat dat pocketvering matrassen een van de minst hygiënische matrassen zijn. Een goede uitwasbaren matrasbeschermer kan hiervoor een oplossing zijn. Daarnaast is er het nadeel van het ruimte verlies door de schuimrubberen omlijsting.

Pocketmatrassen zijn stevige maar soepele matrassen. Ze zijn het meest geschikt voor zware mensen en mensen die het snel warm hebben. Pocketvering matrassen voelen koud aan en zijn daarom minder geschikt voor mensen die houden van een warm bed. Ook voor mensen met gewrichtsklachten zijn pocketvering matrassen waarschijnlijk niet de beste keuze. Heb je een stofallergie? Ga dan zeker niet voor een pocketvering matras, dit type matras kan veel stof aantrekken. Ga voor het soort matras dat goed bij jou past, dit zorgt voor een optimale nachtrust.