Verschillende wensen, verschillende gordijnen

Iedereen heeft graag mooie gordijnen in zijn of haar woon- of slaapkamer. Ze zorgen ervoor dat nieuwsgierige mensen niet naar binnen kunnen kijken, dat warmte binnen of juist buiten blijft en ze zorgen er vooral in de slaapkamer voor dat je niet om 6 uur in de ochtend al gewekt wordt door het ochtendlicht. Daarom is het verstandig om goed te kijken naar de juiste gordijnen voor de juiste ruimte. Wie op zoek is naar een nieuw gordijn voor het raam heeft een ruime keuze aan verschillende soorten gordijnen. Hieronder staan de meest gebruikte gordijnensoorten en alternatieven.

  • Standaard gordijnen: Dit zijn de gordijnen die iedereen kent, een mooi afgewerkte stof die van het plafond tot aan de grond reikt of het oppervlak van het raam afdekt. Je hebt ze in verschillende materialen die een andere functie hebben; zo zijn gordijnen van dikke stof bijvoorbeeld handig omdat ze warmte en licht tegenhouden. Dunne gordijnen laten wat meer licht door en zijn vooral handig voor overdag, bij veel zonlicht.
  • Overgordijnen: Deze gordijnen zijn speciaal bedoeld voor het tegenhouden van licht en kou en zijn vaak dikker dan gordijnen die in de eerste plaats voor de sier zijn gekocht. Als deze dicht zijn komt er helemaal geen licht meer binnen.
  • Jaloezieën: Deze zijn wellicht het meest bekende alternatief voor gordijnen. Doordat je ze zelf in de gewenste hoek kan draaien kan je er perfect de lichtinval mee regelen en is deze gelijkmatig over de hele lengte van het raam. Jaloezieën worden ook vaak luxaflex genoemd.
  • Lamellen: Dit hebben min of meer eigenschappen als jaloezieën en worden vaak gemaakt van stof, aluminium, hout of kunststof. Via een bedieningsketting kunnen ze worden bediend en regel je heel makkelijk de hoeveelheid licht die de kamer binnen valt. Lamellen zijn vaak makkelijker schoon te houden dan jaloezieën omdat er door verticale stroken geen vuil en stof op blijft liggen.
  • Rolgordijnen: Rolgordijnen zijn er in veel verschillende stoffen, kleuren en prints. Deze worden vaak speciaal aangeschaft voor het verduisteren voor een kamer. Ze vallen strak voor een raam en laten daardoor weinig tot geen zonlicht door. Je kan ervoor kiezen om een systeem te bevestigen waarmee je ze handmatig op kan halen of kan laten zakken, maar er zijn ook systemen waarbij dit met een druk op de knop geregeld wordt.

Tips voor het ophangen van je nieuwe rolgordijn

Er zijn verschillende manieren om je rolgordijn op te hangen. Afhankelijk van de gewenste verduistering kan je het rolgordijn aan het kozijn, op de muur of aan het plafond bevestigen. Als je wil dat er langs het gordijn licht naar binnen valt kan je het best zorgen dat het gordijn binnen het kozijn valt. Let goed op dat het gordijn goed valt en dat je het eerst een keer uitrolt voordat je het systeem bevestigt. Het kan namelijk zijn dat het gordijn niet ver genoeg naar voren hangt, waardoor het gordijn bij het uitrollen het handvat van het raam raakt.