Salontafel vierkant verkrijgbaar bij OTTO!

Een salontafel zorgt voor extra sfeer in de woonkamer. Daarnaast is een salontafel zeer handig. Zo kun je er je drinken op kwijt wanneer je lekker aan het relaxen bent op de bank of je plaatst er een leuke set kaarsen op voor een romantische avond. Je kunt een salontafel decoreren naar eigen wensen en behoeftes. Hierdoor zal het een echte toevoeging aan je interieur worden. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende soorten materiaal, de verschillende woonstijlen en hoe je een salontafel onderhoudt.

Inhoudsopgave

Salontafel vierkant van verschillende soorten materiaal
Welke salontafel past bij jouw woonstijl?
Salontafel met of zonder opbergruimte?
Salontafel vierkant set
Hoe onderhoud ik mijn vierkanten salontafel?
Op zoek naar goedkope vierkante salontafels?

Salontafel vierkant van verschillende soorten materiaal

Salontafels verschillen van elkaar in maat, vorm en materiaal. Verschillende materialen kunnen zorgen voor een interessante mix, bijvoorbeeld wanneer het tafelblad en de tafelpoten van verschillende materialen zijn gemaakt. Hieronder lees je welke verschillende materiaalsoorten er zijn.

Glazen salontafel vierkant

Hij staat in de kamer, maar lijkt niet dominant: een glazen salontafel. Dit effect is te danken aan de transparante plaat. Een ander groot voordeel hiervan is dat de salontafel lichtheid uitstraalt, hierdoor lijkt de woonkamer vaak groter en lichter. Omdat de transparante platen zijn gemaakt van gehad helder, mat of gekleurd glas, zijn krassen zeldzaam. Glazen salontafels zijn robuust en onderhoudsvriendelijk.

Massief houten salontafel vierkant: eiken of teakhout

Houten salontafels stralen voornamelijk warme en een gezellige sfeer uit. Wanneer we kijken naar massieve houtsoorten zijn er diverse opties zoals eiken, grenen, beuken of sheesham. Een voordeel van massief hout is dat het vaak erg duurzaam is, dit verschilt uiteraard wel per soort. Een groot voordeel van houten salontafels is dat ze vrijwel met ieder interieur leuk te combineren zijn. Massief houten salontafels kunnen onbehandeld, gelakt of geolied zijn. Geverfde oppervlakken zijn minder gevoelig dan onbehandeld hout. Geverfde oppervlakken krijg je dan ook gemakkelijker schoon.

Salontafel vierkant op houtbasis

Salontafels op houtbasis worden ook wel gemaakt van MDF. Dit is een populair materiaal op houtbasis voor meubels, en over het algemeen ook goedkoper dan massief hout. Tafels op houtbasis zijn meestal geverfd of verijdeld, bijvoorbeeld met een hoogglansafwerking. Het resultaat is een glad en krasvast oppervlak.

Metalen salontafel vierkant

Een salontafel van metaal geeft jouw woonkamer direct een stoere uitstraling. Wil je het liever iets subtieler? Dan is een combinatie tussen metaal met hout of kunststof zeker een aanrader. Houd er wel rekening mee dat een metalen salontafel over het algemeen relatief zwaar is, hierdoor is hij minder gemakkelijk te verplaatsen dan andere salontafels. Daarentegen heeft metaal ook vele voordelen. Metalen salontafels worden namelijk ook wel gekenmerkt als zeer robuust, stabiel en slijtvast. Daarnaast is het zeer onderhoudsvriendelijk materiaal. Handig toch!

Glasvezel salontafel vierkant

Wanneer je op zoek bent naar een salontafel in een bijzonder design, is deze waarschijnlijk gemaakt van glasvezel. Het grote voordeel van glasvezel is namelijk dat deze kunststof in elke vorm gegoten kan worden, hierdoor is geen design te gek! De meest voorkomende kleuren van deze salontafels zijn zwart of wit. Daarnaast is het materiaal erg robuust en onbreekbaar.

Welke salontafel past bij jouw woonstijl?

De keuze voor een nieuwe salontafel is natuurlijk erg persoonlijk. Wel is het het mooiste wanneer de salontafel ook echt aansluit op de rest van je interieur. Bekijk hieronder welke salontafels het meest geschikt zijn per woonstijl.

Moderne woonstijl: zwart, grijs en wit

Kenmerkend voor de moderne woonstijl zijn strakke lijnen, rechte vormen en het vele licht. Belangrijk bij deze woonstijl is de eenvoud en de rust. Vaak worden hier donkere en lichte kleuren gecombineerd. Heb je bijvoorbeeld lichte muren? Combineer dit dan met een zwarte vierkante salontafel. Zijn je muren juist wat donkerder? Kies dan voor een witte of lichtgrijze vierkante salontafel. De lichte en donkere kleuren zullen erg mooi met elkaar matchen. Er zijn in principe twee kanten die je op kunt met deze woonstijl. Zowel een metalen salontafel als een glazen salontafel zal hier prachtig staan.

Scandinavische woonstijl: hout voor een rustige sfeer

Je herkent de Scandinavische woonstijl aan zijn rustgevende sfeer en minimalistische vormen. Materiaalsoorten die hier vaak voorkomen zijn licht hout en katoen. Deze materiaalsoorten zorgen voor een lichte en eenvoudige uitstraling. Een salontafel die hier mooi bij staat is een compleet houten salontafel. Kenmerkend bij de Scandinavische woonstijl is het minimalisme. Dit betekend niet dat je geen accessoires mag plaatsen op de salontafel, maar zorg wel dat het niet té druk wordt.

Industriële woonstijl: hout in combinatie met staal

Vaak wordt de industriële woonstijl gekoppeld aan een stoere uitstraling. Neutrale kleuren als zwart en grijs komen hier erg mooi tot hun recht. Wanneer we kijken naar een vierkante salontafel, is vooral de combinatie van hout met staal erg mooi en bijpassend. Kies bij een industriële woonstijl dus vooral voor een salontafel met zwart metalen poten en een houten blad. Je zult zien dat dit erg goed matcht met de rest van je industriële interieur.

Landelijke woonstijl: hout in natureltint

Ben jij helemaal fan van de landelijke woonstijl? Dan vind je het gebruik van materialen als hout, riet en linnen waarschijnlijk ook geweldig. Een lichte salontafel met een vierkant houten blad past goed bij de gezellige sfeer van de landhuisstijl. Je kunt ook kiezen voor een houten salontafel met opberglades. Je zult zien dat de houten lades een extra leuke toevoeging zijn aan jouw interieur.

Salontafel met of zonder opbergruimte?

Wanneer je op zoek bent naar een salontafel, is het verstandig om na te denken waar de salontafel voor dient. Wil je hem puur ter decoratie zodat je er bijvoorbeeld een leuke vaas of wat mooie kaarsen op kunt zetten? Dan heb je niet per se opbergruimte nodig. Kijk dan vooral rond tussen de salontafels zonder opbergruimte. Heb jij nog wel diverse spulletjes liggen die nog een handig plekje moeten krijgen? Dan is het nuttig om te kijken naar salontafels met opbergruimte.

Salontafel vierkant met opbergruimte: planken of lades

Er zijn diverse soorten salontafels met opbergruimte. Zo heb je opbergruimtes in de vorm van lades maar ook in de vorm van planken. Salontafels met planken zijn ideaal voor spullen als boeken of tijdschriften. Je kunt ze hier gemakkelijk kwijt, en wanneer je weer wilt beginnen met lezen heb je ze binnen enkele seconden weer gepakt.

Heb je wat meer spullen die opgeborgen moeten worden? Dan is een salontafel met lades wel handig. Het voordeel hiervan is dat je aan de buitenkant niet kunt zien wat er aan de binnenkant ligt. Zo kan het ook nooit onrustig ogen voor je gasten.
Aangezien de lades echt als een extra opbergruimte worden gezien kun je er van alles kwijt.

Salontafel vierkant zonder opbergruimte

Wanneer je kiest voor een salontafel zonder opbergruimte, betekend dat niet dat je niets op het tafeltje kwijt kunt. Zo kun jij gemakkelijk jouw leesboek neerleggen wanneer je even een pauze neemt. Echter is het niet verstandig om de hele salontafel vol te zetten met diverse spullen, vaak komt dit wat onrustig over. Gebruik hem dus echt om je kopje koffie, je leesboek of je decoraties op neer te zetten en niet als rommeltafel.

Salontafel vierkant set

Heb je wat meer ruimte in de woonkamer of houd je van een wat speelser effect? Dan is het leuk om te kiezen voor een set van twee of drie vierkanten salontafels. Een groot voordeel van een salontafel set is dat je erg flexibel kunt zijn. Krijg je bijvoorbeeld een keer gasten over de vloer? Creëer dan extra ruimte door de tweede tafel eronder uit te schuiven.
Je kunt de tafeltjes in principe neerzetten zoals je zelf wilt. Het feit dat je een set koopt betekend niet dat je ze constant uit elkaar moet hebben staan.

Hoe onderhoud ik mijn vierkanten salontafel?

Het is van belang om je salontafel regelmatig schoon te maken zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Ieder materiaalsoort vraagt weer om een andere aanpak qua schoonmaken. Hieronder wordt toegelicht hoe je de verschillende materiaalsoorten het beste kunt schoonhouden.

Houten salontafel vierkant

Wil je het stof en aanslag verwijderen van een houten tafel? Kies dan voor een zachte katoenen doek. Je kunt ook regelmatig een licht vochtige doek gebruiken om dieper gelegen vuil te verwijderen. Belangrijk is dat je vlekken direct aanpakt, dit omdat vocht anders in het hout trekt.

Tip: Het oppervlak van gelakt hout wordt verzegeld en het hout wordt beschermd. Veeg de tafel af met een vochtige doek en droog hem opnieuw zodat er geen strepen op de lak ontstaan.

Salontafel vierkant van metaal, glas of kunststof

Metalen, glas en kunststof zijn robuust, maar ook hier kunnen onder omstandigheden krassen ontstaan. Gebruik daarom altijd een zachte doek, bijvoorbeeld van katoen. Gebruik daarnaast alleen milde allesreinigers die de oppervlakken niet aantasten. Het is belangrijk om altijd met een droge doek af te vegen, zodat er geen randen ontstaan.

Onderhoudstip: Gebruik placemats en onderzetters, dit voorkomt al veel schoonmaakwerk.

Op zoek naar goedkope vierkante salontafels?

Maak gebruik van de handige prijsfilter binnen onze webshop. Met deze prijsfilter kun je je minimum en maximum bedrag invullen, waarmee je direct leuke vierkante salontafels vindt binnen jouw budget. De prijsfilter bevindt zich aan de linkerkant van het menu. Afgeprijsde vierkante salontafels herken je aan het "Sale" logo links bovenaan de afbeelding.