Een salontafel staat vaak midden in de kamer. Kijk daarom goed naar de functie en ruimte van het item.

Salontafel

Laat je adviseren bij je aankoop: Hier vind je interessante vragen en antwoorden over het thema ‘Salontafel’.

Inhoudsopgave

Welke salontafel is geschikt voor mij?
Welke hoogte moet een salontafel hebben?
Hoe decoreer ik een salontafel?
Hoe kunnen salontafels gecombineerd worden?
Hoe worden houten salontafels schoongemaakt?
Hoe worden salontafels van glas gereinigd?
Populaire kleuren salontafels

Welke salontafel is geschikt voor mij?

Bij het kiezen van de juiste salontafel voor je interieur is je persoonlijke smaak en stijl van cruciaal belang. Het moet tenslotte overeenkomen met de rest van de inrichting. Bovendien moet je jezelf de vraag stellen, waar je de salontafel voor wil gebruiken. Dient het als opslagruimte, dan is een model met extra ruimte en laden geschikt. Wordt de salontafel nauwelijks gebruikt? Dan zijn er tafels op wielen, die je gemakkelijk aan de kant kunt schuiven. Wordt de salontafel ook als eet- of werkplek gebruikt? Dan heeft een model dat in hoogte verstelbaar is de voorkeur. Op otto.nl vind je tafels van metaal, hout, in felle kleuren en sobere tinten zoals wit en zwart tegen een voordelige prijs.

Welke hoogte moet een salontafel hebben?

De hoogte van de salontafel wordt in de meeste gevallen bepaald door de afmetingen van de bank. Een bijzettafel moet dezelfde hoogte hebben als het zitvlak van de bank. Het principe is: hoe lager de salontafel, hoe groter de sfeer in de woonkamer. Als de salontafel wordt geplaatst voor een bank met een lage zitting, moet de tafel niet hoger zijn dan 30 cm om de informele uitstraling van het interieur te onderstrepen. Als het zitvlak hoger is, dan zal de salontafel een hoogte moeten hebben tussen de 30 en 50 cm. Tip: Als het tafelblad boven het zitvlak van de bank uitkomt, krijg je een stijlvolle retro-look, zoals het er in de jaren ’50 en ’60 uitzag. Om dit te versterken kies je voor tafelpoten van metaal.

Hoe decoreer ik een salontafel?

De design mogelijkheden voor een salontafel of bijzettafel zijn zeer divers en worden altijd bepaald door de individuele smaak en stijl van de eigenaar. Bijzonder mooi zijn salontafels waarvan de decoratie overeenkomt met het huidige seizoen. In het voorjaar creëren kleine vazen met in bloei staande bloemen en theelichtjes in pastelkleuren een prachtige sfeer. In de zomer is een boeket met kleurrijke zomerbloemen een aanrader. In de herfst kun je met verschillende vruchten een sfeervolle stijl creëren, bijvoorbeeld met sierpompoenen in heldere kleuren of een kleurrijk boeket met herfstbloemen en herfstbladeren. In de winter wordt de salontafel een blikvanger door de kerstfiguren, kransen en dennenappels.

Hoe kunnen salontafels gecombineerd worden?

Om een samenhangend beeld te creëren, zal je bij de keuze van de salontafel ook rekening moeten houden met het materiaal. Salontafels van glas of in zwart of wit zijn bijvoorbeeld vrij universeel, ze zijn namelijk overal mee te combineren. Salontafels van metaal passen perfect bij een elegant woonkamer design met een speelse of sobere stijl. Eenvoudig en stijlvol tegelijk, houten tafels: afhankelijk van de combinatie verspreid je hiermee een rustieke, puristische, extravagante of retro uitstraling.

Hoe worden houten salontafels schoongemaakt?

Salontafels gemaakt van hoogwaardige houtsoorten zoals berk, beuk, eiken of dennen hebben speciale zorg nodig om er lang van te kunnen genieten. In het algemeen geldt: plaats geen scherpe voorwerpen op je houten salontafel om krassen op het tafel oppervlak te voorkomen. Zware voorwerpen kunnen ongewenste deuken en drukplekken op het meubelstuk achterlaten. Je kunt je salontafel van hout het beste afdoen met een droge microvezeldoek om stof en kruimels te verwijderen. Vermijd bij het reinigen met chemische stoffen en poetsmiddelen met schurende deeltjes die het natuurlijke materiaal van je salontafel kunnen beschadigen. Als het mogelijk is, verwijder vloeistoffen onmiddellijk en gebruik een absorberende theedoek of dep voorzichtig met een droge doek. Gebruik voor glazen en vazen altijd een onderzetter om vervelende randen op het oppervlak van je tafel te voorkomen. Ook hete koppen en bekers moet je bij een bijzettafel of salontafel van hout altijd op een onderzetter plaatsen. Een garantie op een lange levensduur!

Hoe worden salontafels van glas gereinigd?

Salontafels van glas zien er fantastisch doorzichtig uit, maar trekken wel vingerafdrukken, strepen en pluizen aan. Gelukkig zijn ze makkelijk schoon te maken: glasreiniger op een zachte doek verwijdert alle sporen op je salontafel of bijzettafel. Als huismiddel kun je een gehalveerde citroen gebruiken bij een wat versleten salontafel. Daarna wordt deze met een katoenen doek gepolijst.

Populaire kleuren salontafels

Witte salontafels zwarte salontafels grijze salontafels