Wat je schoenenkast zou moeten kunnen

Een schoenenkast heeft twee taken: orde scheppen in de entree en de schoenen beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals licht, stof of vocht. Tegelijkertijd worden schoenen zo in schoenenkasten opgeborgen dat ze niet geknikt of geplet worden. Je favoriete schoenen blijven bijzonder lang mooi.

Bedenk bij het kiezen van je schoenenkast welke schoenmaten erin passen. Dit is vooral belangrijk bij grote schoenen vanaf maat 45. Een kast moet ook groot genoeg zijn om al je schoenen op te bergen zonder ze op te stapelen of samen te knijpen. Kastmodellen met vakken van verschillende hoogtes of met in hoogte verstelbare planken zijn daarom praktisch. En vergeet de accessoires niet bij het plannen van jouw schoenenkast: waar bewaar je schoenverzorging , borstels, inlegzolen en dergelijke? Hiervoor is een aparte lade of een geïntegreerd leg bord goed geschikt. Daarnaast zorgen schoenenkasten met ventilatiesleuven in de kast voor voldoende ventilatie - zo vermijd je dat schoenen beginnen te ruiken.

Inhoudsopgave

Welk kastensysteem moet het zijn?
Welke schoenenkast past bij jou in huis?
Tips voor het verzorgen en schoonmaken van schoenenkasten

Welk kastensysteem moet het zijn?

Welke schoenenkastvorm je kiest, hangt af van hoe je je schoenen wilt opbergen en wat voor soort schoenen het zijn. Hier is een overzicht van de gangbare kastsystemen.

De schoenkieper: ruimtebesparend met geringe diepte

De klassieker is een ruimtebesparende schoenkieper met opklapbare compartimenten, zogenaamde glijbanen. Ze worden gewoon uitgevouwen en de schoenen worden verticaal naar binnen geschoven. Met zijn geringe diepte is het kantelsysteem bijzonder geschikt voor smalle entrees. Mensen met weinig schoenen tot maat 45 profiteren van deze ruimtebesparende schoenenkastvariant.

Het schoenenrek: je schoenen altijd in het zicht

Schoenenrekken zijn geschikt voor bijzonder grote of verschillende schoenen . Er is ruimte voor laarzen met een lange schacht, wandelschoenen en hoge hakken. Afhankelijk van het model zijn de planken in hoogte verstelbaar, wat voor extra flexibiliteit zorgt. Vaak zijn de planken in de schoenenkast schuin geïnstalleerd om diepte te besparen. Extra ingebouwde staven maken het mogelijk om schoenhakken in te haken.

De schoenenbank: zitje om schoenen aan te trekken

Heb je weinig schoenen, dan zijn schoenenbanken een mooie en praktische oplossing om schoenen op te bergen. Afhankelijk van het model hebben schoenenbanken planken of lades. Naast opbergruimte bieden ze ook een plank of zitje. je kunt dus comfortabel zittend jouw schoenen aan- en uittrekken.

De schoenenkast: bergt schoenen op die je nu niet nodig hebt

Schoenenkasten zijn bijzonder geschikt voor het langdurig opbergen van jouw favoriete schoenen - zomermodellen kunnen erin worden opgeborgen tijdens de koude wintermaanden en vice versa. Dergelijke kisten zijn ook mooie decoratieve elementen.

De schoenencarrousel: een ronde opbergmogelijkheid

Een iets ander type schoenenopslag is de zogenaamde schoenencarrousel. Er zijn twee versies hiervan: een telescoopsteel met draaibare beugels en een roterende loop. Deze laatste wordt meestal op rollen opgeslagen en is dus mobiel. De schoenen worden gewoon in de trommel gedaan waardoor ze verdwijnen. Er is meer ruimte op de telescoopstang met draaibare beugels die je schoenen openlijk presenteren en je een goed overzicht geven.

De draaibare plank: goed gesorteerd achter de spiegel

Het draaibare schoenenrek is bijzonder geschikt voor krappe ruimtes. Wat er in eerste instantie uitziet als een diepe wandspiegel, kan worden gedraaid en heeft planken voor schoenen aan de achterkant.

Welke schoenenkast past bij jou in huis?

Bij het kiezen van een schoenenkast is het belangrijk dat het nieuwe meubel goed aansluit bij de rest van het interieur. Hier zijn een paar tips over welke schoenenkast bij jouw stijl past:

Natuurlijke materialen voor de landhuisstijl

Bij vriendelijke en natuurlijke landhuismeubelen passen vooral schoenenkasten van wit hout of banken met rotan of Canvas dozen in grijs of wit. Maar ook modellen van licht natuurlijk hout met kleine houten knoppen passen bij deze stijl. Hiervoor een chique patchwork voorkant van de kast naar beneden gehaald en je hebt een gezellige sfeer opgeroepen.

Fijne pasteltinten voor de Scandinavische stijl

De stijl onderstreept je met de heldere vormen en felle kleuren met schoenenkasten in wit, mint of andere pasteltinten. Modellen met verschillende houtsoorten met witte of gekleurde lichamen en poten van natuurlijk hout zien er bijzonder goed uit .

Tip: versier souvenirs zoals schelpen van je laatste strandvakantie op je schoenenkast om het mooier te maken.

Zwart en wit voor de moderne woonstijl

In de moderne stijl zijn kantelsystemen met gladde oppervlakken, inclusief hoogglans, bijzonder effectief. Draaibare legborden en carrouselsystemen in zwart of wit passen ook in deze inrichtingsstijl. Je kunt een beetje kleur in het spel brengen met een kleurrijke afbeelding boven de schoenenkast.

Tips voor het verzorgen en schoonmaken van schoenenkasten

Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat schoenenkasten van binnen en buiten mooi blijven en dat je favoriete schoenen er een goed plekje in vinden:

  • Het neutraliseren van vocht en geurtjes helpt tegen vochtige schoenen en zweetvoeten. Doe wat kattenbrokken met babypoedergeur in een nylon kous en stop het goed in de schoen. Dit zorgt voor een aangename geur. Ook schoenen die vaak worden gedragen kun je elke twee weken met een spray desinfecteren.
  • Je veegt de schoenenkast zelf regelmatig af met een vochtige doek. Voor hoogglans kasten, doe wat glasreiniger op een microvezeldoek om vingerafdrukken om dergelijke te verwijderen.
  • Vooral in gesloten schoenenkasten kan er snel geur ontstaan als er versleten schoenen in worden opgeborgen. Zorg voor voldoende ventilatiesleuven en ventileer de kast regelmatig.