Een handige manier van opbergen: de schuifdeurkast

Inhoudsopgave

Minder ruimte nodig bij het openen
Het uiterlijk van een kast met schuifdeuren: een kast met of zonder spiegel?
Massief houten of deels massieve kasten: Welk hout kies je?
Ruimte voor al je spullen: tips over maat en uitrusting
Hoe moet je schuifdeurkasten correct inrichten, monteren en demonteren: negen tips

Minder ruimte nodig bij het openen

Schuifdeurkasten zien er over het algemeen wat strakker en moderner uit dan kasten met openslaande deuren die vaak extra ruimte nodig hebben. Schuifdeurkasten hebben geen handgrepen en nemen wanneer ze open staan veel minder ruimte in beslag. Dit laatste kan erg handig zijn als je niet zoveel ruimte hebt in de kamer waar je je kast plaatst. Doordat ze bij het openen niet meer ruimte innemen dan de kast zelf zijn ze uitermate geschikt voor in een inloopkast of een klein kamertje. Zo kun je de rest van de ruimte optimaal benutten om bijvoorbeeld de was op te hangen of om je om te kleden.

Schuifdeurkast systeem

Kleine wieltjes op een rail in het bovenste en onderste gedeelte zorgen ervoor dat je jouw schuifdeurkast geruisloos en ruimtebesparend kunt openen en sluiten. Omdat de schuifdeuren - in tegenstelling tot draaideuren - niet in de ruimte uitsteken, worden ook schuifdeurkasten geplaatst in kamers waar weinig ruimte is.

Veel schuifdeurkasten hebben geen handgrepen, wat ze een zeer nette uitstraling geeft en er zeer elegant uitziet. Om te openen schuif je de deur eenvoudig aan de zijkanten open. Kasten met een schuifdeur hebben met de dubbele wielen als voordeel dat ze veilig langs de rails lopen en dus niet kantelen als je de deuren meerdere keren opent. Hun schuifmechanisme is robuust en duurzaam. Een ander voordeel is de minimale weerstand bij het openen van de schuifdeurkasten, die wordt gecreëerd door de twee rolrails. Als de vloer in je huis een beetje scheef staat, schuiven kasten vaak vanzelf open zonder deze weerstand en staan ​​ze altijd op een kier. Schuifdeurkasten met dit mechanisme sluiten daarentegen altijd goed.

Het uiterlijk van een kast met schuifdeuren: een kast met of zonder spiegel?

Tegenwoordig vind je schuifdeurkasten in elke ruimte van het huis. Er zijn diverse uitvoeringen verkrijgbaar, daarom is deze kast geschikt voor veel verschillende doeleinden en ruimtes.

Een schuifdeurkast heeft minimaal twee en soms meer schuifdeuren. Je hebt de keuze tussen verschillende deuren waar je de kast op uitkiest, maar vaak kun je bij een bepaalde kast ook aangeven wat voor deuren of front-looks je er graag bij wilt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor deuren die volledige of gedeeltelijke spiegelvlakken hebben. Dit is vooral handig als je je schuifdeurkast als kledingkast gebruikt en deze in een aparte kamer neerzet. Zo heb je meteen een spiegel bij de hand als je van outfit wisselt. Wat ook handig is aan spiegelvlakken over de breedte van je kast: je kamer lijkt veel groter! Zeker in kleine kamers kan dit zeer welkom zijn.

Ook is het mogelijk om een houtdecor te kiezen voor de voorkant van je kast. Deze kan gemaakt zijn van echt hout of gemakkelijk te onderhouden kunststof. Als je veel meubels van hout hebt is dit een keuze die goed in het interieur van de kamer zal staan. Ook kun je kiezen voor een front van gespoten glas, dit geeft een mooie en rustige uitstraling en past goed in een echte design slaapkamer!

Massief houten of deels massieve kasten: Welk hout kies je?

Welk materiaal je kiest voor je schuifdeurkast hangt natuurlijk af van je smaak en je inrichting. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende materialen.

Massief hout: natuurlijk en robuust

Massief hout is van bijzonder hoge kwaliteit en zorgt voor een warme sfeer. Het is robuust en gemakkelijk te onderhouden. Veeg de kast gewoon vaker af met een vochtige doek en gebruik af en toe het juiste meubelonderhoud. Dan is de kans dat je er nog jarenlang plezier van hebt veel groter.

Deels massieve kasten, MDF en spaanplaat: onderhoudsvriendelijke hout mix

Een alternatief voor kasten van massief hout zijn deels massieve schuifdeurkasten. Ze hebben dragende elementen of fronten van massief hout. Andere componenten, bijvoorbeeld lades, zijn daarentegen vaak gemaakt van MDF - dat betekent "vezelplaat met gemiddelde dichtheid". Tijdens het fabricageproces worden verschillende houten onderdelen aan elkaar gelijmd en samengeperst tot een plank. Hierdoor is MDF bijzonder bestand tegen breuken en buiging. De panelen kunnen naar wens met kunststof worden bekleed. Dit geeft je een breed scala aan kleuren of matte en glanzende afwerkingen. 

Spaanplaat bestaat uit houtsnippers die verlijmd en samengeperst worden. De snippers ontstaan ​​tijdens de houtproductie en worden gebruikt in spaanplaat in plaats van weggegooid te worden. Spaanplaat is dus best duurzaam. Het oppervlak van de panelen is ook gefineerd of gecoat.

Tip: MDF en spaanplaat maak je eenvoudig schoon met een vochtige doek.

Ruimte voor al je spullen: tips over maat en uitrusting

Bedenk in een vroeg stadium waar je je schuifdeurkast voor wilt gebruiken, want dat bepaalt de grootte en de inrichting van het interieur. Schuifdeurkasten kun je gebruiken als kledingkasten, kantoormeubelen of als ladekasten en dressoirs.

Kast met schuifdeuren als kledingkast in de slaapkamer

Als je je kast als kledingkast wilt gebruiken, is een tweedeurskast meestal voldoende. Het past ook goed in kleine slaapkamers of eenkamerappartementen. Driedeurskasten van minimaal 1,40m breed zijn geschikt voor stellen. Naast vakken en lades zijn ook kledingroedes of spiegeldeuren belangrijk voor een kledingkast.

Schuifdeurkasten in het wit of zwart voor op je kantoor

Bij het opbergen van kantoorbenodigdheden moet je daarentegen meer letten op veel planken en vakken. Daar zijn meestal een- of tweedeurs schuifkasten voldoende. Als je ook nog een kastverlichting in de kast installeert, zorg je voor indirecte verlichting.

Schuine schuifdeurkasten voor in de berging of op zolder

In kleinere ruimtes, bijvoorbeeld in de berging of op zolder, kan het zinvol zijn om twee kleinere kasten te kiezen in plaats van één grote. Dit zal de kamer visueel een beetje groter maken. Daarnaast is er voor op zolder ook nog de optie om te kiezen voor een schuine schuifdeurkast wanneer je een schuin dak hebt.

Hoe moet je schuifdeurkasten correct inrichten, monteren en demonteren: negen tips

Voordat je je nieuwe kast kunt plaatsen, moet je hem eerst in elkaar zetten. Dit is meestal gemakkelijk te doen met twee personen. De volgende tips helpen je daarbij:

  1. Creëer voldoende ruimte voor montage en bescherm je vloer tegen krassen.
  2. Volg exact de montage-instructies bij het monteren van je nieuwe kast. Bij een goede montage vermijd je een grote rolweerstand en lopen de schuifdeuren soepel en geruisloos over de rails.
  3. Correcte montage en het gebruik van alle losse onderdelen zoals schroeven, planken etc. zorgen ook voor de stabiliteit van de kast.
  4. Zet de kast op de plek waar je hem wilt hebben. Je hoeft hem dus later niet onnodig te verplaatsen.
  5. De schuifdeuren moeten plat op de vloer liggen totdat ze worden geïnstalleerd - op deze manier buigen ze niet.
  6. Het juiste gereedschap is belangrijk voor een professionele kastmontage. Meestal zijn een schroevendraaier en een hamer nodig. Dit verschilt echter van model tot model.
  7. Sommige kasten worden ook geleverd met bijpassende speciale sleutels. Bewaar deze op een veilige plaats, zodat je de meubels in de toekomst gemakkelijk kunt monteren en demonteren - bijvoorbeeld wanneer je verhuist.
  8. Gebruik een waterpas aan de binnenkant van de kast om ervoor te zorgen dat alle planken recht zijn. Dit is ook aan te raden bij het afstellen van de deuren.
  9. Wil je jezelf het werk besparen? Dan kun je je nieuwe kast ook vanuit een bouwservice laten opzetten.

Zweefdeurkasten bij OTTO

Bij OTTO vind je een ruim assortiment aan schuifdeurkasten. Klik op een kast om de artikelinformatie te bekijken. Hier vind je alle keuzemogelijkheden in breedtes en frontoppervlakken. Vaak heb je variabele combinatiemogelijkheden met een groot aantal frontvarianten. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Zo stel je jouw ideale kast zelf samen!