Het antieke schrijfmeubel: een secretaire

Opgeruimd staat netjes

Een secretaire behoort over het algemeen tot het kantoormeubilair en dankt zijn naam aan het feit dat secretarissen vroeger veel gebruik maakten van dit meubelstuk. Een secretaire bestaat gewoonlijk uit een bureau waarvan het bureaublad kan worden ingeschoven met daarboven en onder lades om spullen in op te bergen. Voor de opgeruimde liefhebbers is een secretaire de ideale kast met opbergruimte.

Het pronkmeubel in de Gouden Eeuw

Secretaires kom je veel tegen in antieke stijl, omdat het meubelstuk vroeger zeer populair was. In de Gouden Eeuw was er bij de hoge adel behoefte aan luxe meubelstukken voor het opbergen van hun kostbaarheden. De verschillen tussen de rijke adel en de gewone burgers werden steeds groter en de rijke adel wilde dit contrast verduidelijken door uitbundige meubels te maken. Ladekasten bestonden al, maar de oplossing voor het opbergen van juwelen kwam met de introductie van een chique secretaire: toentertijd vorstelijke manshoge kasten met zes of meer laden, voorzien van vakken en kastjes voor al het pracht en praal. De landhuizen van de adel waren vorstelijk en daarbij hoorde een indrukwekkende uitstraling van al het meubilair. Het secretaire als pronkmeubel, met bijpassende tafels, stoelen en banken voor in de salon voor een indrukwekkend interieur. De eerste secretaires aan het eind van de 17e-eeuw werden ook wel klepbureau genoemd en werden gefineerd met luxe ebben- en rozenhout.

Multifunctioneel

Een secretaire is niet meer het pronkmeubel zoals het vroeger was. Tegenwoordig wordt het gezien als een multifunctioneel meubel, aangezien het een bureau en een kast in één is. Je kunt je spullen opbergen in de bijbehorende kasten en laden en tegelijkertijd kun je het uitschuifbare bureaublad gebruiken voor een laptop of als schrijfblad. De secretaires die we vandaag de dag nog tegenkomen, worden daarom ook voornamelijk gebruikt als computerkast of schrijfmeubel. De stijlen zijn moderner en in plaats van antiek bruin, zien we qua kleuren meer wit en zwart.