Geef je woning extra sfeer met een elektrische haard


Een echte sfeermaker in de winter


Bij het inrichten van je woning komen er vele dingen bij kijken. Heb je al een keuze gemaakt voor de vloer of de kleur van de muren? Hierna kan het inrichten pas echt beginnen met het kiezen van meubels, accessoires en andere vormen van decoratie. Een echte sfeermaker in je huis is een open haard. Wat is er nou fijner dan op een koude winterdag gezellig voor de open haard te kruipen? Een bakje warme chocomelk erbij en het echte wintergevoel komt weer helemaal naar boven. Niet ieder huis heeft een open haard, maar er zijn wel mogelijkheden om de sfeer van een open haard in je huis te krijgen, zonder dat er een hele verbouwing gedaan moet worden. Dit kan je doen met een elektrische haard, ook wel een sfeerhaard.


De voordelen


Het grote voordeel van een sfeerhaard is dat er niet een hele installatie voor nodig is, zoals bij een houtkachel. Een rookkanaal gaat normaal gesproken door het hele huis en eindigt bij het dak en dit kost veel tijd, ruimte en geld. In veel gevallen is het ook niet zomaar een optie als het huis er niet naar gebouwd is. Een ander voordeel is dat je geen rook produceert bij een sfeerhaard, waardoor het veel schoner en milieuvriendelijk is dan bij een houtkachel. Een sfeerhaard neemt weinig ruimte in en is makkelijk in je woning te plaatsen. Je zit zelfs niet eens vast aan de ruimte. De woonkamer, keuken of zelfs de slaapkamer kan eenvoudig worden voorzien van een sfeerhaard.


Overige voordelen van een sfeerhaard


Vroeger kende men vrijwel alleen houtkachels. Het gebruik van een sfeerhaard was toen nog vreemd en het leek vaak nep. Het gaf niet de sfeer die een normale houtkachel wel kon geven. Echter, tegenwoordig is het verschil tussen de houtkachel en de elektrische kachel nauwelijks te zien. De haarden kunnen net zo gebouwd worden als de klassieke houtkachels en de elektrische vlammen lijken net echt. Het hout is gemaakt van namaakhout of namaakkolen waardoor het gezellige warme effect nagemaakt kan worden. Wanneer je boven de haard een afvoerpijp verwerkt, zal deze niet meer van een echte haarde te onderscheiden zijn. Tot slot is de elektrische haard een stuk goedkoper dan de bouw en installatie van een houtkachel en hij verbruikt relatief weinig stroom (vergelijkbaar met een gloeilamp). Het enige nadeel is dat een sfeerhaard een ruimte niet goed kan verwarmen.