Een spiegelkast is ideaal! Je bergt je spullen op in het kastje wat tegelijkertijd dient als spiegel.

Badkamer spiegelkasten

De meest gestelde vragen en antwoorden over spiegelkasten zullen je bij je aankoop beslissing helpen.

Inhoudsopgave

8 vragen voor de juiste spiegelkast
Hoe hoog hang je een spiegelkast op?
Hoe monteer je een spiegelkast?
Hoe sluit je een spiegelkast aan?
Hoe voorkom je het beslaan van badkamerspiegels?
Wat gaat er in de spiegelkast?

8 vragen voor de juiste spiegelkast

Om te beginnen is het altijd goed om voor het shoppen goed na te denken over waar je naar op zoek bent. Als je de volgende vragen kunt beantwoorden, dan is de weg naar de gewenste spiegelkast niet lang meer.

  1. Welke afmetingen moet de spiegelkast hebben?
  2. Hoeveel ruimte is er in de badkamer voor de spiegelkast? Meet de breedte, hoogte en diepte op. Heb je voldoende ruimte? Of heb je toch liever een model met meer opslagruimte?
  3. Uit welk materiaal moet een goed onderdeel bestaan? Aanbevolen worden de uitvoeringen die in kleur en stijl bij de rest van de badkamerinrichting passen.
  4. Hoeveel spiegels moet de kast hebben? Wil je je achterhoofd kunnen zien zonder daarvoor een handspiegel te moeten gebruiken.
  5. Prefereer je LED- of halogeen licht?
  6. Moet de spiegelkast een geïntegreerd stopcontact hebben? Of heb je geen ingebouwde stroombron nodig?
  7. Kun je de kast zelf in elkaar bouwen of heb je toch liever een vooraf gemonteerd model?
  8. Wil je graag gedempte scharnieren?

Alles beantwoord? Dan weet je welke spiegelkast in aanmerking komt. Wij wensen je veel plezier bij het shoppen van je nieuwe spiegelkast!

Hoe hoog hang je een spiegelkast op?

Voor de juiste hoogte van een spiegelkast is er geen eenduidig antwoord. Het hangt natuurlijk af van de lichaamsgroottes van de personen binnen je huishouden. Om de optimale hoogte te bepalen, kun je je – waar mogelijk onthouden – natuurkunde kennis activeren: Door middel van de wet van straling kun je met een kleine berekening de perfecte hoogte uitvinden, uitgaande van de afmetingen van je lichaamsgrootte, de mogelijke afstand tot de spiegel en de hoogte van de spiegelkast. Wanneer je het theoretisch benaderd, kun je ook gewoon een deur van de kast halen en hiermee testen bij de hele familie welke hoogte voor iedereen het meest toegankelijk is.

Hoe monteer je een spiegelkast?

Voordat je met de montage aan de slag gaat, verzeker je je ervan dat er geen kabels of leidingen op de plek zitten waar je wil gaan boren. Schakel de stroom voor de badkamer in elk geval uit. Meet als eerst de afstand op van de bevestigingsgaten van de kast en breng deze afstand dan over op de wand. Met een waterpas maak je dit recht. Als je tegels in de badkamer hebt, probeer dan de boorgaten in de voegen te plaatsen. Mocht dit niet lukken, plak dan de tegels af met tape. Dit vermindert de kans op scheuren door de trillingen. Op deze manier wordt het risico dat deze breuken ontstaan tijdens het boren verminderd. Boor vervolgens de gaten, bevestig de pluggen en draai de bevestigingsschroeven aan. De schroeven van de kast moeten waarschijnlijk van binnen vastgedraaid worden en klaar. Tip: Monteer zware spiegeldeuren van tevoren los, dat vergemakkelijkt de bevestiging.

Hoe sluit je een spiegelkast aan?

Wanneer je spiegelkast verlicht is, moet je het bedraden. Afhankelijk van het model en type verlichting wordt een aansluiting voor zelfmontage meegeleverd, en moet dit gemakkelijk en voor leken goed te doen zijn. Is dit niet het geval, vraag dan een vakman (elektricien) om hulp, die de bedrading professioneel uit kan voeren. Zorg er bij de montage voor, dat de stroomaansluiting in de zekeringkast losgekoppeld en gedeactiveerd is.

Hoe voorkom je het beslaan van badkamerspiegels?

Door de hoge luchtvochtigheid in badkamers beslaan koude oppervlaktes zoals ramen en spiegels snel. Nu kun je deze vaak niet gemakkelijk droogvegen, zonder dat je strepen op de spiegel achterlaat. Föhn de spiegel droog of gebruik een droge microvezeldoek. Goed laten luchten of een douche afzuiging helpen ook. Om het beslaan te voorkomen, helpt een truc: Wrijf de spiegel in met droge zeep en verwijder de strepen vervolgens met een droge doek. Zo wordt de spiegel verzegeld en blijft het vrij van vocht. Een vergelijkbaar effect heeft een Nanaspray van de speciaalzaak.

Wat gaat er in de spiegelkast?

Alles wat je dagelijks bij de wastafel nodig hebt, kun je perfect in de spiegelkast opbergen en heb je zo snel bij de hand. Is er in de spiegelkast een stopcontact verwerkt, dan kun je daarin zelfs je elektrische tandenborstel of scheerapparaat opladen.