Een spiegel is mooi en functioneel. Kies uit ons grote assortiment de spiegel die past bij jouw woning.
706 artikelen

Een spiegel voor decoratie, ruimtelijkheid en belichting

De functies van een spiegel

Een spiegel kan meerdere functies hebben en daarom is deze een toevoegend accessoire in je interieur. In vrijwel elke Nederlandse woning is wel ergens een spiegel te vinden. Een spiegel is een decoratief item, maar het geeft ook andere effecten. Ten eerste geeft een spiegel een ruimtelijk effect. In kleine ruimtes kan een spiegel goed van pas komen om de ruimte groter te laten lijken. Ten tweede geeft een spiegel een belichtingseffect. Licht dat door je ramen je woning binnenkomt, krijgt door een spiegel een grotere verspreiding in de rest van de ruimte. Wanneer je donkere hoeken hebt, kunnen ze hierdoor meer licht krijgen. Omdat spiegels verkrijgbaar zijn in vele uitvoeringen, krijgt het al snel een decoratieve functie. Tot slot heeft een spiegel natuurlijk ook een praktische functie. In badkamer of slaapkamer zijn ze vooral bedoeld om jezelf in te kunnen zien.

Tips voor het beste effect

  • Ruimtelijk. Wil je de ruimte groter laten lijken? Zorg dat de spiegel op de smalste muren komt te hangen zodat de ruimte breder zal lijken.
  • Belichting. Zorg voordat je de spiegel ophangt dat je weet op welke muur het meeste dag licht schijnt. Dit is vaak de beste plek om de spiegel op te hangen. Zorgt dat er geen direct zonlicht op de spiegel kan komen.
  • Decoratief. Combineer de lijst van je spiegel met andere kleuren, zodat je eenzelfde stijl kan aanhouden. Een bijzondere vorm of meerdere spiegels zullen een leuk effect geven.
  • Praktisch. Je woont waarschijnlijk samen met iemand anders, dus je zult ook beide in de spiegel kijken. Zorg dat deze op een hoogte hangt dat je beide goed in de spiegel kunt kijken.

Montage tips

Spiegels kun je op allerlei manieren ophangen en in allerlei ruimtes. Echter, het is wel van belang dat dit op de juiste wijze wordt gedaan, want het zou zonde zijn als je spiegel van de muur zal vallen. In een vochtige ruimte zoals de badkamer is het belangrijk dat de spiegel de mogelijkheid heeft om te ademen. Dit is vaak het geval bij spiegels zonder lijst. Zorg dat deze niet volledig onder de lijm zodat er geen schimmel achter de spiegel komt. Dit kan je doen door tussen de lijmbanen een tussenruimte te houden, zodat de spiegel kan ventileren. Spiegels met lijsten kunnen vaak aan een spijker of schroef worden gehangen. Zorg dat deze aan meerdere schroeven hangt wanneer de spiegel een breed oppervlak heeft.

Schoonmaak tips

Een beslagen spiegel of strepen op je spiegel kan erg vervelend zijn. Hoe kan je dit het beste voorkomen?

  • Strepen. Eerst afnemen met een vochtige doek en daarna met een oude krant droogwrijven. Uiteindelijk zal hij weer streeploos glimmen!
  • Beslagen. De spiegel eerst insmeren met shampoo of scheerschuim. Laat het even intrekken en wrijf het daarna droog met een droge doek of oude krant. Nu kan je na het douchen gelijk je spiegel gebruiken!