Met een topmatras slijt een matras minder snel. Daarnaast wordt een topmatras vaak gebruikt om de ruimte tussen twee en eenpersoonsmatrassen te laten verdwijnen.

Verbeter het ligcomfort met een topmatras

Een topmatras wordt ook wel een matrastopper, dek matras, topper of oplegmatras genoemd. Dit matras leg je bovenop een gewoon matras, voornamelijk om het ligcomfort te verbeteren. Een topmatras staat veelal garant voor een heerlijke nachtrust.

Voordelen van een topmatras

De hoofdreden om een topmatras aan te schaffen is voor velen het verbeteren van het ligcomfort met als gevolg een heerlijke nachtrust. Maar een topmatras heeft nog meer voordelen. Allereerst zal je gewone matras minder snel slijten. Dit omdat het topmatras een beschermlaag vormt en daardoor de levensduur van je matras verlengt. Daarnaast wordt een topmatras vaak gebruikt om de ruimte tussen twee eenpersoonsmatrassen te laten verdwijnen. Niets is vervelender dan midden in de nacht wakker worden tussen twee matrassen in. Een topper lost dit probleem gemakkelijk op.

Verschillende topmatrassen

Topmatrassen zijn er zowel voor een- als tweepersoonsbedden. Naast de afmetingen kunnen ook de diktes van topmatrassen verschillen. De diktes van topmatrassen variëren van 5 centimeter tot en met 10 centimeter. Een topmatras van 10 centimeter dik zal het ligcomfort sterker aanpassen dan een topmatras van 5 centimeter dik. Een dunner matras is prima ter bescherming van het matras en voor het opvullen van de ruimte tussen twee losse matrassen.

Ook de materialen die gebruikt worden voor topmatrassen kunnen verschillen. Deze verschillende materialen brengen verschillende eigenschappen met zich mee, zoals stevig, zacht, donzig, warm en koel. Voorbeelden van verschillende materialen die worden gebruikt bij het maken van een topmatras zijn:

  • Koudschuim. Topmatrassen van koudschuim zijn veerkrachtig en door de open celstructuur hebben ze als extra eigenschap een goede vochtregulatie. Het voorkomt dat bijvoorbeeld transpiratie in het matras trekt. Het onderliggende matras blijft zo in topvorm.
  • Visco-schuim. Visco-schuim topmatrassen passen zich perfect aan aan verschillende lichaamsvormen. Dit komt doordat het matras elastisch wordt door lichaamswarmte. Comfort wordt verhoogd en druk wordt verminderd. Visco-schuim wordt ook wel traagschuim genoemd.
  • Gel. Een topmatras van gel heeft de steun van koudschuim maar is net zo soepel als visco-schuim. Daarnaast biedt het ook drukvermindering van het lichaam. Gel is in tegenstelling tot visco-schuim temperatuur neutraal en reageert niet op de omgevingstemperatuur. Het maakt voor een topmatras van gel geen verschil of dat je op je buik, rug of zij slaapt. Het matras past zich ongeacht je slaaphouding perfect aan aan je lichaam. De wervelkolom blijft in zijn natuurlijke vorm, spieren worden ontlast en kunnen ontspannen.

Door de beschikbaarheid van verschillende materialen vind je een topmatras dat past bij jouw wensen en slaaphouding. Houd er wel rekening mee dat een doorgezakt matras niet opgepept kan worden door een topmatras, de kuil zal ondanks het topmatras voelbaar blijven. En daarnaast ligt een topmatras niet per definitie beter. Er zijn matrassen die al een goede comfort laag hebben, en er zijn zelfs matrassen met een geïntegreerd topmatras. Het toevoegen van een topmatras is dan niet per definitie een verbetering.