Een tv-meubel is niet alleen praktisch maar ook erg mooi. Shop de verschillende tv-meubels hier!

Tv-meubel: praktische opbergruimte voor technische apparaten

Met tv-meubelen presenteer je je tv en andere technische apparaten in de woonkamer. Het is dus niet alleen praktisch maar het ziet er ook nog eens mooi uit. Je kunt er voor kiezen om je TV op het meubel te zetten of er boven te hangen. Naast de TV is er ook ruimte voor een eventuele soundbar. Ook hierbij kun je er voor kiezen om de soundbar op de tv meubel te plaatsen of er toch boven te hangen. De tv in combinatie met een soundbar en bijpassende tv meubel geeft een mooi geheel aan je woonkamer. De compacte kastsystemen bieden ook voldoende opbergruimte voor dvd's, vervangende kabels of decoratieve elementen. Dankzij hun ontwerp zorgen ze er ook voor dat er geen kabels in de knoop raken, want je kunt de kabels door openingen leiden en ze aan de achterkant laten verdwijnen. Bijzonder praktisch: tv-meubelen zijn afgestemd op de technische apparaten - zo staat het scherm op het tv-bord automatisch op de juiste hoogte als je vanaf de bank tv wilt kijken.

Inhoudsopgave

De belangrijkste vragen over tv-meubelen vooraf
Kasten, planken of wanden: tv-meubelen zijn zo veelzijdig
Tv-meubelen van glas, (mango)hout of metaal
Welke kleur tv meubel is populair en wat kun je op een tv-meubel zetten? Ga voor zwart of wit
Tips voor de juiste maat: hoe je de juiste maat vindt

De belangrijkste vragen over tv-meubelen vooraf

Hoe groot is een tv meubel en hoe hoog moet je deze hangen?

Hoe lang je tv-meubel moet zijn, hangt af van de lengte en de hoogte van je bank. Als vuistregel geldt dat als je op de bank zit en recht vooruit kijkt, het midden van jouw tv-scherm zich ongeveer op ooghoogte moet bevinden. Meestal is de hoogte dan tussen de 95 en 100 cm.

Welk tv-meubel past bij een 55 inch televisie?

Een 55 inch televisie is circa 124 x 73 cm. Je kunt het apparaat op een lowboard, dressoir of op een plank plaatsen, of in een tv-muur integreren. Om ervoor te zorgen dat de televisie voldoende ruimte heeft, moet het tv-meubel minimaal 124 cm breed zijn.

Welk tv-meubel past bij een 75 inch televisie?

Omdat een 75 inch televisie ongeveer 168 x 96 cm meet, heb je een lowboard of tv-dressoir van minimaal 168 cm breed nodig waar ruimte is voor het apparaat. Een tv-muur moet ook zo worden ontworpen dat de tv hier kan worden geïntegreerd zonder dat je last hebt van een meubelstuk uit de set.

Welk tv-meubel kies ik voor een hoek?

Voor een hoek is een hoekkast het best die dankzij de driehoekige vorm in de beschikbare ruimte past. Tegelijkertijd creëer je met zo'n tv-meubel veel opbergruimte, doordat de ruimte in de diepte van de hoek goed wordt benut.

Kasten, planken of wanden: tv-meubelen zijn zo veelzijdig

Ben je op zoek naar een geschikte tv-kast voor jouw technische apparaten en andere multimediaproducten? Dan kun je kiezen uit verschillende modellen tv-meubelen. We hebben ze hier voor je verzameld.

Tv-kasten: meer dan alleen opslagruimte voor de televisie

Met een tv-kast, dus een mix van dressoir en tv-meubel, heb je een flexibel meubelstuk waarin je je Wi-Fi-installatie, dvd-collectie of onooglijke elektronische producten achter gesloten fronten kunt opbergen. Bovenop is er ruimte voor de televisie.

Bij de kasten heb je verschillende varianten om uit te kiezen, die we hier kort aan je voorstellen:

  • Een kast met wielen kan eenvoudig door het appartement worden verplaatst - geschikt voor iedereen die graag opknapt of de televisie flexibel wil verplaatsen.
  • Door zijn geringe hoogte van zo'n 35 à 40 cm is een tv-lowboard ook geschikt voor kleine appartementen of voor een paar apparaten zoals een televisie en een paar dvd's.
  • Met tv-dressoirs kun je jouw entertainmentelektronica achter kleppen en deuren verbergen. Openingen aan de achterkant zorgen ervoor dat alle apparaten eenvoudig kunnen worden aangesloten.
  • Met een tv-rek presenteer je je Wi-Fi-installatie of je tv op een open plank. De hoogte van de planken kan gedeeltelijk worden aangepast aan de grootte van jouw apparaten. 

Tv-planken: veel ruimte voor technologiefans

Tv-planken bieden dankzij hun hoogte voldoende ruimte voor de televisie en het muziek- of home cinema-systeem. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes, dieptes en hoogtes en met verschillende aantallen planken, afhankelijk van de grootte van het appartement en de behoeften.

Tv-wanden: compleet woonkamermeubilair

Voor wie veel ruimte heeft, is een tv-wand wellicht geschikt. Dit meubelstuk bestaat meestal uit een lowboard en twee zijkasten. Hij is geschikt voor grote woonkamers en biedt niet alleen ruimte voor de televisie. Ook boeken, bloemenvazen, cd-collecties of het home cinema-systeem berg je op in de veelzijdige opbergmogelijkheden van dit tv-meubel, zoals planken en vakken. Alle afzonderlijke modules zijn op elkaar afgestemd en bieden samen veel opbergruimte.

Hangend of zwevend tv-meubel

Wanneer je een kleine woonkamer hebt, of gewoon op zoek bent naar een andere woonkamerstijl dan kun je kiezen voor een zwevend tv-meubel. Een zwevend tv-meubel zorgt optisch namelijk voor meer ruimte in je woonkamer. De hangende tv-meubelen zijn strak gelakt en vaak geschikt voor een modern interieur. Een zwevend tv-meubel is uiteraard geschikt om een tv te dragen en daarnaast kan dit meubel ook andere media-apparatuur of woonaccessoires dragen.

CD-planken: bestelling voor muziekverzamelaars

Iedereen die veel naar muziek luistert en zijn cd- of platencollectie koestert en onderhoudt, wil een mooie plek voor zijn lievelingen - een plek waar alles beschermd, georganiseerd en snel beschikbaar is. Dat is precies wat een cd-plank biedt: je kunt hier op verschillende criteria sorteren, zodat je de cd die je wilt direct bij de hand hebt. Glazen deuren beschermen tegen stof en vocht.

Tv-meubelen van glas, (mango)hout of metaal

Tv-meubelen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en materiaalcombinaties. Wat dit zijn, lees je in onderstaand overzicht.

  • Hout: Als je van de natuurlijke uitstraling houdt, kunt je massief houten tv-meubelen gebruiken. Het materiaal voelt niet alleen fijn aan, het ziet er ook nog eens erg hoogwaardig uit. Als hout te gevoelig voor je is, kun je materialen op houtbasis gebruiken met hoogglans kunststof oppervlakken.
  • Metaal: Metaal ziet er stoer en modern uit en heeft een mooie glans. Het materiaal is erg robuust en duurzaam.
  • Glas: een tv-meubel van glas benadrukt een zeer lichte en luchtige uitstraling. Met hun bijna onzichtbare uiterlijk zijn ze bijzonder goed in kleine appartementen omdat ze er niet al te omvangrijk uitzien.

Tip: tv-meubelen van metaal, hout en kunststof zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk en kunnen gemakkelijk worden schoongeveegd.

Welke kleur tv meubel is populair en wat kun je op een tv-meubel zetten? Ga voor zwart of wit

Populaire kleuren voor tv-meubelen zijn zwart of wit. Tv-meubelen in deze kleuren zijn namelijk geschikt voor elk interieur en passen vaak goed bij de andere meubelen in de woonkamer. Daarnaast is het leuk om op een basic kleur tv-meubel kleurrijke woonaccessoires te zetten, dit zorgt voor een sfeervolle woonkamer. Naast witte en zwarte tv-meubelen is een houten tv-meubel ook erg populair.

Tips voor de juiste maat: hoe je de juiste maat vindt

Om ervoor te zorgen dat het nieuwe tv-meubel goed in je woonkamer past, moet je een model kiezen dat de juiste afmetingen heeft. De volgende tips laten zien waar je op moet letten voor en bij het kopen van verschillende modellen.

  • Meet voordat je koopt hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de tv-kast. Minstens zo belangrijk: de afmetingen van je multimedia-apparaten die later in het bord of de plank passen. Bepaal de breedte, hoogte en diepte zodat je een idee hebt van de benodigde afmetingen van het meubelstuk.
  • Technische apparaten worden bij langdurig gebruik licht warm en hebben daarom een onderlinge afstand van minimaal 5 cm nodig. Houd er ook rekening mee dat je aan de achterkant ruimte nodig hebt voor plug-in-stopcontacten en kabels, en zorg ook daar voor extra ruimte.
  • Bedenk welke apparaten en andere dingen je in de tv-kast wilt plaatsen en oriënteer je op het aantal apparaten.