Waar kun je online leuke vazen of potten kopen? Bij OTTO!

Wil je graag nieuwe vazen kopen? Dan ben je in de webshop van OTTO aan het juiste adres. We bieden vele soorten vazen die je inrichting kunnen opfleuren. Vazen worden over het algemeen gebruikt om bloemen of sierbloemen in te zetten. Echter zijn er tegenwoordig veel meer mogelijkheden, een vaas wordt dan ook gezien als een echt decoratieve accessoire. Welke soorten materialen er zijn, hoe je vazen het beste onderhoudt en andere handige informatie vind je hier.

Inhoudsopgave

Welke soorten vazen zijn er?
Van welke materialen zijn vazen gemaakt?
Wat is een mooie bloemenvaas voor bij mijn interieur?
Hoe maak ik mijn vaas schoon?
Styling tip: Zet een set vazen op een tafel of op de vensterbank

Welke soorten vazen zijn er?

Je bloemen staan er op zijn best bij met de juiste vaas. Ontdek hier welke verschillende soorten vazen er zijn en voor welke bloemen ze geschikt zijn.

Vloervaas

De naam zegt het eigenlijk al, deze soort vaas is erg geschikt om op de grond te plaatsen. Dit betekend echter niet dat je ze nergens anders neer kunt zetten. Ook voor op een lage tafel of vensterbank is het een erg mooie vaas. Over het algemeen zijn vloervazen minimaal 40 cm hoog maar je vindt ook vloervazen van 100 cm of meer. Doordat ze vaak erg opvallend zijn, zorgen zij voor een extra sfeer in huis. Kies vooral een vloervaas met een brede voet, dit zorgt namelijk voor extra stabiliteit. Vloervazen zijn ideaal voor lange bloemen als zonnebloemen en gladiolen.

Bolvaas

Een bolvaas kun je op verschillende plekken neerzetten. Zowel op een tafel als op de vensterbank geeft het een leuke uitstraling. Bloemen zoals hortensia's staan erg mooi in bolvazen omdat zij grote bloemen hebben.

De mogelijkheden qua bolvazen zijn divers aangezien zij er in veel verschillende maten en uitvoeringen zijn.
Behalve het bolvormige model zijn ook de langwerpige uitvoeringen zeer populair. Een smalle, iets verhoogde hals van de vaas biedt ruimte voor minder bloemen, maar geeft betere ondersteuning dan modellen met een grote opening.

Decoratieve vaas

Wanneer je wat extra sfeer wilt toevoegen aan je huis kies je voor decoratieve vazen. Een decoratieve vaas is puur door de eigen vormgeving, zelfs zonder bloemen al een mooi accessoire is. Zowel tafelvazen, vloervazen en hangvazen kunnen gebruikt worden als decoratief accessoire. Ze zijn er in diverse kleuren, waardoor je altijd een vaas vindt dat mooi bij jouw interieur past.

Een decoratieve vaas is al mooi van zichzelf, maar dit betekent niet dat je hem niet extra kunt decoreren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw decoratieve vaas te vullen met kleine steentjes, grind of gekleurd sierzand. Dit geeft een leuke tropische sfeer.

Tafelvaas

Een tafelvaas is erg geschikt wanneer je wat extra sfeer wilt creëren op bijvoorbeeld de eettafel. Over het algemeen zijn zij vrij klein tot middelgroot met een hoogte van 30 cm, hierdoor zal hij niet storend in het zicht staan. Bloemen die hier mooi tot zijn recht komen zijn bijvoorbeeld gerbera's of de Calla.

Van welke materialen zijn vazen gemaakt?

Naast dat er veel verschillende vormen en kleuren vazen te vinden zijn, kan ook het materiaal heel verschillend zijn. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen.

Vaas van glas

Een glazen vaas heeft een lange levensduur, is licht en oogt modern. Een groot voordeel van transparante vazen is dat ze óók als decoratief object kunnen worden gebruikt. Zo kun je er voor kiezen om de vaas te vullen met schelpen, stenen of zand.
Vul je jouw vaas het liefst met leuke bloemen? Dan is het een groot voordeel dat je gemakkelijk kunt zien of het water ververst moet worden.

Vaas van keramiek

Keramische vazen staan bekend om hun stabiliteit en coating, hierdoor zijn ze ook goed geschikt voor buitengebruik. Alleen wanneer het vriest is het belangrijk om de vaas binnen te houden in een warmere ruimte, dit omdat anders het vocht in het materiaal zich verspreidt waardoor de vaas kan barsten. Doordat keramiek een zeer robuust materiaal is, zijn dit soort vazen vaak zwaarder dan bijvoorbeeld een vaas van glas.

Vaas van porselein

Een porseleinen vaas is kenmerkend aan zijn gladde, glanzende oppervlak en zijn witte kleur. Doordat vazen van dit materiaal vaak een kleine wanddikte hebben, zien zij er vaak sierlijk uit.

Vaas van kunststof

Een vaas van kunststof is vaak wat lichter en breekt minder snel dan een vaas van aardewerk. Wil je in de winter jouw tuin voorzien van een leuke vaas? Kies dan vooral een vaas van kunststof. Dit materiaal kan namelijk goed tegen vorst, zo kun je ze het gehele jaar buiten laten staan.

Wat is een mooie bloemenvaas voor bij mijn interieur?

Wanneer je op zoek bent naar een vaas, is het zeker niet overbodig om te kijken naar je interieur. Sommige vazen sluiten namelijk perfect aan op een bepaalde soort stijl.

Landhuisstijl

Aspecten die terug kunnen komen bij een landhuisstijl zijn houten meubels, een grote beige bank en een crèmekleurig wollen vloerkleed. Vaak straalt deze combinatie een gezellige sfeer uit. Wanneer je dit wilt combineren met een mooie vaas, gaat dat het best met een speelse, witte porseleinen vaas.

Moderne woonstijl

Houd je van een moderne woonstijl met neutrale kleuren als wit, zwart en grijs? Dan zijn zilverkleurige bloemenvazen ​​van aluminium een ​​geweldige toevoeging. Elegant ogende bloemen zoals calla's zijn een goede match met een moderne inrichting.

Vintage-stijl

Pure nostalgie! Deze woonstijl past bij mensen die houden van het samenspel van oud en nieuw. Iets wat je vaak terugvind bij een vintage-stijl is een cognackleurige leren bank. Het type vaas wat hier mooi bij staat is een vaas van kristalglas. Kristalglas ziet er tegelijkertijd elegant en antiek uit.

Scandinavische stijl

Vazen in verschillende maten met een subtiel design passen goed bij de Scandinavische stijl. Witte porseleinen vazen of metalen plantenbakken matchen erg goed met houten meubels en lichte woonkleuren als wit, crème of lichtgrijs.

Hoe maak ik mijn vaas schoon?

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk kunnen genieten van je nieuw gekochte vaas. Belangrijk is dan ook om de vaas goed te onderhouden. Niet alleen schoonmaken hoort hierbij, het is ook van belang om te weten waar jouw vaas wel en niet tegen kan.

Heb je een keramische vaas thuis? Belangrijk om te weten is dan dat dit soort vazen niet goed tegen extreme kou kunnen. Mocht je er voor kiezen om jouw vaas buiten neer te zetten, haal hem dan vooral tijdens ijzige en koude nachten naar binnen. Het is namelijk zonde als de kou het materiaal aantast.

Heb je een glazen vaas thuis? Dan wil je hem natuurlijk zo lang mogelijk glanzend houden. Goed om te weten dat een mengsel van zout en azijn ervoor zorgt dat jouw vaas weer glanst als voorheen.

Een porseleinen en metalen vaas maak je beide schoon met een mild sopje. Je kunt hierbij een doekje gebruiken.
Wees met een porseleinen vaas natuurlijk extra voorzichtig.

Styling tip: Zet een set vazen op een tafel of op de vensterbank

Vind je enkel één vaas niet leuk genoeg? Ga dan voor een vazen set. Meerdere vazen bij elkaar zorgt vaak voor een leuke sfeer. Je kunt er voor kiezen om een complete vazen set aan te schaffen, zo weet je zeker dat de vazen goed op elkaar aansluiten qua uitstraling en het is gemakkelijker kiezen. Wil je liever geen standaard set? Kies dan zelf wat leuke vazen bij elkaar. Zo kun je het helemaal aan laten sluiten op jouw wensen en behoeftes.

De leukste plekken om een vazen set neer te zetten zijn op tafel of op de vensterbank. In principe kun je het helemaal neerzetten naar je eigen stijl. Het mooiste is echter wel wanneer je werkt met verschillende soorten vazen, dit brengt namelijk extra sfeer. Kies dus voor vazen in verschillende hoogtes en diktes. Uiteindelijk zul je zien dat dit een mooi geheel vormt. Wanneer je kiest voor vazen met allemaal dezelfde hoogte, zal dit een wat statischer beeld geven. Kies vooral wat je zelf het mooist vindt.