Chique vitrinekasten zijn ook in woonkamers een blikvanger

Vitrinekasten zijn in musea de meubelstukken met de hoogste kwaliteit. Maar ook in particuliere omgevingen zijn vitrines inmiddels niet alleen meer onder verzamelaars geliefd. Vitrinekasten in hobbykamers stellen verzamelstukken zoals modelauto’s, poppen of houten figuren decoratief ten toon en beschermen deze tegelijk tegen vervuiling en nieuwsgierige vingers. Vitrines in woonkamers kun je gebruiken om bijvoorbeeld je verzameling wijnglazen en servies stijlvol te bewaren. In een vitrinekast zie je op het eerste gezicht welke glazen beschikbaar zijn en welke het beste bij het drankje passen. Moderne vitrines zijn een blikvanger in elke woonkamer. De elegante combinatie van glas en massief hout verenigt ogenschijnlijke tegenstellingen en voegt ze in een sfeervol ontwerp samen. Maar ook vitrinekasten die compleet uit glas bestaan, zijn edel en passen in ieder interieur.

Inhoudsopgave

Waarvoor kan ik mijn vitrinekast gebruiken?
Hoe kan ik mijn vitrine verlichten?
Waarvoor is een vitrinekast bijzonder geschikt?
Waarop moet ik bij de aankoop van een vitrinekast letten?
Moet ik een staande vitrinekast aan de muur bevestigen?
Wat betekent respectievelijk “Push to open” en “Soft close”?
Welke zorg hebben houten en glazen vitrines nodig?
Hoe kun je goedkoop vitrinekasten kopen?

Waarvoor kan ik mijn vitrinekast gebruiken?

Een vitrine, Latijns: vitrum, Frans: vitre voor “glas”, is een kast die ofwel een glazen deur heeft of compleet van glas is, zodat het zicht op de inhoud vrij is. En dat is ook de bedoeling: in je vitrinekast kun je waardevolle spullen zetten die je tegen stof, licht, mechanische invloeden en beschadigingen beschermt, maar toch graag wilt laten zien: porselein, erfstukken, glaswerk, foto’s, kunstobjecten, antiek, vazen of herinneringen aan je laatste vakantie.

Hoe kan ik mijn vitrine verlichten?

De juiste verlichting van je vitrinekast zet de inhoud in de schijnwerpers en zorgt in woonkamers voor aangenaam, indirect licht. Bij otto.nl vind je vitrines met verlichting die al lampen ingebouwd hebben. Je kunt je vitrinekast echter ook gewoon met LED-strips, LED-spots of LED-glasplaat verlichting uitrusten. Zo een glasplaat verlichting of glasrand verlichting wordt van achteren op de glasplaat aangesloten, is dus bijna onzichtbaar en laat de glasplaten figuurlijk zweven. Deze verlichting voor jouw vitrine vind je ook bij OTTO onder Lampen.

Waarvoor is een vitrinekast bijzonder geschikt?

Een vitrine is een juweel in de woonkamer. Ze vestigt de aandacht op zichzelf en biedt je de mogelijkheid om geselecteerde objecten stijlvol te presenteren – zij het bijzondere vakantieherinneringen, een elegant tafelservice of een decoratieve verzameling figuurtjes. Hierin hoort wat je graag wilt zien. De naam vitrine komt van het Latijnse woord voor “vitro” dat glas betekent. Daarom hebben de aantrekkelijkste meubelstukken altijd een glaselement.

Waarop moet ik bij de aankoop van een vitrinekast letten?

Een vitrine moet niet alleen met haar buitenste afmetingen goed in de kamer passen, maar ook ruimte bieden aan alles wat je erin wilt presenteren. Modellen waarbij je de planken flexibel kunt veranderen zijn aan te bevelen. Als je zware voorwerpen hebt die in de vitrine tentoongesteld worden, moet de maximale belasting van de vloer voldoende hoog zijn. Let bij glaswanden bovendien op dat ze van veiligheidsglas zijn gemaakt zodat ze in het geval van een val niet in gevaarlijk kleine stukjes breken. Afhankelijk van waar je het meubelstuk wilt neerzetten, kan bovendien de richting waarin de deuren openen belangrijk zijn. Bij veel modellen kun je bij het bestellen de manier van het openen van de deur kiezen.

Moet ik een staande vitrinekast aan de muur bevestigen?

Of je een vitrine aan de wand moet bevestigen hangt van het model en de afmetingen af. Hoge kasten, die slechts een geringe diepte hebben, hebben door hun kleine poten een onzekere positie en moeten voor de zekerheid aan de muur bevestigd worden. Diepe, vlakkere meubelstukken staan meestal van zichzelf al zeker. Let op het advies in de installatie-instructies.

Wat betekent respectievelijk “Push to open” en “Soft close”?

”Push to open” (in het Nederlands: Drukken om te openen) is een elegant openingssysteem waarbij geen handgrepen nodig zijn. Om de deur te openen is zacht drukken genoeg. “Soft close” (in het Nederlands: Zachte sluiting) verwijst naar deuren en lades die speciale scharnieren met geïntegreerde dempers hebben. Deze stoppen voor het sluiten automatisch en glijden bijna geruisloos in hun eindpositie. Dat zorgt voor extra comfort en vermijdt een harde botsing.

Welke zorg hebben houten en glazen vitrines nodig?

Om ervoor te zorgen dat je vitrinekast stijlvol voor de dag komt, is regelmatig onderhoud nodig. Als er snel stof of vieze vingerafdrukken op zit, komt dat de glansrijke presentatie van de tentoongestelde voorwerpen niet ten goede. Daarom moet u de houtelementen van de vitrine regelmatig met een vochtig microvezeldoekje en eventueel een beetje afwasmiddel afvegen. Polijst dit in ieder geval met een droge doek na omdat het vocht in onbehandeld hout kan intrekken. De glazen deuren kun je met een glasreiniger behandelen. Spray ze spaarzaam in om de ramen van binnen en buiten met een microvezeldoekje streepvrij te reinigen. Gebruik liever geen theedoek of keukenrol. Deze kunnen kleine krassen in het glas achterlaten die bij ongunstig licht zichtbaar worden.

Hoe kun je goedkoop vitrinekasten kopen?

De aankoop van nieuwe meubels met hoge kwaliteit kan het gezinsbudget belasten. Daarom vind je in de online shop van OTTO vitrinekasten in chique ontwerpen van verschillende prijsklassen. Zo kunnen ook klanten met kleinere budgetten uitkijken naar een aantrekkelijke aanbieding. Daarnaast bieden wij je de mogelijkheid vitrines in termijnen te betalen en tegelijkertijd gebruik te maken van de handige betaalpauze van vier maanden. Als je vitrinekasten voor een lage prijs wilt kopen, kijk dan uit naar afgeprijsde artikelen. In onze sale wachten altijd mooie stukken op hun uitverkoop.