Vloerkleden

Vloerkleden in vele kleuren en vormen voor accenten in je woonkamer

Bij OTTO vind je aantrekkelijke en slijtvaste vloerkleden in een gevarieerd assortiment. In de online shop vind je naast sideboards & highboards ook vloerkleden voor iedere smaak en voor iedere kamer – voor de keuken of badkamer, hal, kinderkamer en woonkamer of slaapkamer. De vloerkleden bij OTTO zijn in vele verschillende varianten te koop: wanneer de vorm van een vloerkleed je bevalt, kun je uit meerdere kleuren en kleurcombinaties kiezen.

Vloerkleden zijn levenskwaliteit. Vloerkleden vormen niet alleen de ruimtes, ze zijn de grond, waarop de mens leeft. En aangezien ieder mens anders is, heb je bij OTTO zo’n grote keuze aan vloerkleden, dat er voor iedere individuele smaak en noodzaak een vloerkleed is.

Inhoudsopgave

Knusse vloerkleden voor de woonkamer
Vloerkleden
Waarop moet je letten bij de aankoop van een tapijt?
Wanneer spreekt men van een hoogpolig vloerkleed?
Wanneer spreekt men van een Oosters tapijt?
Wat is een kelim vloerkleed?
Hoe reinigt men een vloerkleed?
Wat verstaat men onder natuurvezel-vloerkleden?
Waar moet je op letten bij de aankoop van een vloerkleed?
Welk vloerkleed zal het worden?
Tips voor verzorging van het vloerkleed
Conclusie
Het verschil tussen handgeweven, hand gebonden en machinaal vervaardigden vloerkleden
Overige informatie
Populaire kleuren vloerkleden

Knusse vloerkleden voor de woonkamer

Zachte vloerkleden strelen de voeten en zorgen voor een aangename ambiance. Op een knus vloerkleed kan men niet alleen lopen, maar ook leven. Een vloerkleed kan als zitplaats dienen voor mensen die van lezen houden of als speelplek voor kinderen. Kwalitatief hoogwaardige materialen tegen een eerlijke prijs tekenen de vloerkleden uit het assortiment bij OTTO. Bekijk vandaag nog in onze online shop en zoek het vloerkleed uit, die bij jou en bij jouw levensstijl past!

Zo mooi als tegels, laminaat of parket zijn – zo warm en gemoedelijk zijn alleen vloerkleden. In de meeste woonruimtes loont het zich, een klein woon-eiland aan te schaffen om zo voor een wollige voetenwarmer te zorgen. Vloerkleden 2019 zorgen daarnaast ook voor veiligheid: ze absorberen geluid in de woonkamer, houden de warmte vast en voorzien je voeten van een zachte ondergrond. Vooral in de omgeving van de zithoek zorgen vloerkleden voor een hoge maten van huiselijkheid. Je maakt de zithoek hiermee niet alleen optisch helemaal af, maar he maakt het ook nog gezelliger.

Vloerkleden maken het voor de hele familie mogelijk, ook een eens een hele spelletjesmiddag op de grond door te brengen: als het zacht en warm is, dan voelen alle familieleden zich comfortabel tijdens het spel.

Hoogpolige vloerkleden zijn bijzonder zacht en warm. Robuuste en onderhoudsvriendelijke vloerkleden, die goed te reinigen zijn, vind je onder de naam speelkleden. Vloerkleden met verschillende maten kunnen interessante combinaties vormen, die je huis individualiseren.

Van een goed vloerkleed of een goede sprei heb je jarenlang plezier. De criteria voor degelijke vloerkleden zijn de manier van fabricage en het gebruikscomfort. In het assortiment vloerkleden van OTTO wachten exemplaren met precies deze eigenschappen op stijlbewuste interesse. Bovendien heeft ieder afzonderlijk vloerkleed nog meer indrukwekkende eigenschappen. Een excellente structuur en eenvoudig onderhoud zijn naast de keuze uit meerdere stoffen en patronen nog meer pluspunten. Een gebreid patroon zorgt voor een nog nadrukkelijkere gemoedelijke ambiance. In combinatie met warme aardetonen wint de woonruimte enorm veel uitstraling. Het vloerkleed is vanwege zijn dikte probleemloos te belasten met diverse stoelen of kasten. Daarnaast is het ook mogelijk om hem in ruimtes met vloerverwarming te leggen. Passen bij de vloerkleden, vind je ook landelijke gordijnen en vele andere meubels in onze online shop!

Vloerkleden

Overweeg je de aankoop van een nieuw vloerkleed? Deze informatie helpt je bij de keuze!

Waarop moet je letten bij de aankoop van een tapijt?

Voor de aankoop van een vloerkleed moet je jezelf een paar vragen stellen: Waar moet het vloerkleed komen te liggen? Hoe wordt het belast? Ga je het vloerkleed gebruiken voor de hal, die ook regelmatig betreden wordt door natte schoenen? Of wordt het een vloerkleed voor de woonkamer, waar gemoedelijkheid een rol speelt? Of zoek je een vloerkleed voor de kinderkamer, waarop gespeeld gaat worden? Bedenk voor jezelf, welke eigenschappen het vloerkleed moet hebben, voordat je gaat zoeken naar een passend model.

Wanneer spreekt men van een hoogpolig vloerkleed?

Een hoogpolig vloerkleed of een shaggy vloerkleed is een bijzonder pluizig vloerkleed, die je herinnert aan de jaren ’70. Een vloerkleed is hoogpolig, wanneer het weefsel, ook wel pooldraad genoemd, een hoogte heeft tussen de 1,5 en 5 centimeter. Gelijktijdig staan de poolweefsels niet zo dicht bij elkaar, waardoor het pluizige effect ontstaat. Laagpolige vloerkleden hebben overigens een draadhoogte van maximaal 1,5 centimeter. Een hoogpolig vloerkleed zorgt in de woonkamer voor een knusse, gemoedelijke atmosfeer.

Wanneer spreekt men van een Oosters tapijt?

Tijdloos, geliefd en bijzonder waardevol: Oosterse tapijten hebben de reputatie, de mooiste vloerkleden ter wereld te zijn. Ze gaan niet uit de mode en zijn nog altijd ontzettend geliefd. Tot het begrip Oosters tapijt worden allereerst alle vloerkleden gerekend, die in Persië, Turkije, Afghanistan, Centraal Azië en de Kaukasus worden gemaakt. Deze landen teren op een lange, duizend jaar oude traditie van het maken van vloerkleden. Qua kleuren, vormen, patronen, vervaardiging en materiaal kunnen Oosterse tapijten per land van afkomst sterk variëren.

Wat is een kelim vloerkleed?

Het kelim vloerkleed wordt weliswaar ook tot de Oosterse vloerkleden gerekend, maar wordt tegelijkertijd aangeduid als een bijzonder soort tapijt en heeft een eigen manier van vervaardiging. Bij een kelim vloerkleed gaat het namelijk om een zeer plat, zonder pool geweven vloerkleed, die eruit ziet als een deken. Traditioneel werden kelim vloerkleden hoofzakelijk door nomaden aan kleine weefgetouwen gemaakt. De kelim kan als bedekking van de vloer en als wandbekleding en deurbekleding dienen. Door de bijzondere weeftechniek ontstaat meestal een zeer eenvoudig patroon aan beide kanten van het vloerkleed.

Hoe reinigt men een vloerkleed?

Vloerkleden zijn simpelweg een geliefde vorm van bodembekleding, die voor een gemoedelijke en huiselijke atmosfeer zorgen. Ze worden echter wel veel belast, daarom moet je het vloerkleed bijzonder goed onderhouden. Regelmatig stofzuigen, idealiter elke twee dagen, staat vrij bovenaan in de agenda. Vlekken verwijder je het best met zeepsop of een milde shampoo. Bij dure vloerkleden kun je de reiniging beter overlaten aan een professional, idealiter iedere twee jaar.

Wat verstaat men onder natuurvezel-vloerkleden?

Het begrip ‘natuurvezel-vloerkleden’ bevat alle type vloerkleden van plantaardige vezels zoals zeegras, kokos, jute of sisal . Het natuurlijke materiaal is uiterst robuust, verwarmend en antistatisch. Bovendien zijn natuurvezel-vloerkleden zeer onderhoudsvriendelijk: vlekken kunnen eenvoudig worden uitgewist en eventuele sporen kunnen vervolgens worden verwijderd met een pH-neutraal reinigingsmiddel.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een vloerkleed?

Een vloerkleed brengt behaaglijkheid met zich mee en zorgt voor een decoratief accent. Hiermee wordt aan je woning een warme en gemoedelijke atmosfeer toegekend. Het aanbod aan verschillende vloerkleden is enorm. Vooraf moet je bedenken, voor welke kamer het vloerkleed bedoeld is en waar het komt te liggen. Natuurlijk spelen ook de grootte en het budget een rol. Maar ook moet er op de kwaliteit worden gelet. Het is aan te bevelen om vloerkleden met het keurmerk ‘Carpet quality clubs’. Deze zijn uitgerust met een rode ‘t’ en garanderen, dat er geen giftige stoffen in het materiaal zitten, die voor lichamelijke ongemakken kunnen zorgen. Bovendien is het aan te raden om terughoudend te zijn met het vastlijmen van de pluizige vloerbedekking aan de vloer, aangezien er in de lijm vaak stoffen zitten die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen of hoofdpijn. Wanneer het vastplakken niet te voorkomen is, bijvoorbeeld in het geval van vloerverwarming of op kantoor, dan kan dat het best gedaan worden met op water gebaseerde of oplosmiddelvrije dispersielijm.

Welk vloerkleed zal het worden?

Wanneer je een vloerkleed op het oog hebt, dan speelt ook de vraag van de juiste locatie een belangrijke rol. Deze vraag is echter niet zo eenvoudig te beantwoorden, aangezien iedere kamer en iedere woning andere voordelen en eigenschappen heeft. Hieronder enkele algemene tips, die je kunnen helpen bij de keuze voor een passende plek:

  • Gaat het vloerkleed gebruikt worden voor de eethoek, dan laat het zich aanbevelen, overwegend donkere kleurnuances te kiezen, waarop lelijke vlekken van eten of drinken niet direct opvallen. En ten tweede is het aan te raden om te kiezen voor een materiaal dat niet slijt door de belasting van de tafel en de stoelen. Kies voor een dusdanige grootte zodat de stoelen niet over de rand van het vloerkleed schuren.
  • Wie de voorkeur geeft aan een vloerkleed met een tekening of patroon in het midden, moet de meubels op een symmetrische manier opstellen, omdat de ruimte anders erg onrustig overkomt.
  • In huishoudens waarin het vloerkleed veel belast wordt, bijvoorbeeld door kleine kinderen, is een exemplaar van sterke en zware materialen geschikt, aangezien deze niet kunnen verschuiven en bestand zijn tegen de spanning, waaraan het vloerkleed zeker wordt onderworpen.
  • Wie over genoeg plek beschikt, om een vloerkleed vrij uit te stallen, kan met patronen en unieke ontwerpen doelgerichte accenten plaatsen.
  • Door een mooie vloer, zoals bijvoorbeeld een eikenhoutenvloer of parket, kan een vloerkleed bovendien benadrukt en in de schijnwerpers worden gezet. Er moet echter wel op worden gelet, dat de vloer niet helemaal bedekt wordt door het vloerkleed – kies dus liever voor een grootte, waarbij de nobele vloer nog grotendeels te zien is en waarbij het vloerkleed als decoratief accent wordt gebruikt.
  • Over het algemeen geldt bij de aankoop van een vloerkleed of bij de keuze van een vloerkleed, dat deze niet te klein mag zijn, omdat deze er anders in een ruimte wat verloren bij ligt.

Wie een beslissing heeft gemaakt wat betreft een vloerkleed als decoratief en verzachtend accent voor de eigen woning, moet bij het maken van een keuze de tijd nemen en het liefst ook een proefstaaltje mee naar huis nemen. Zo wordt het inzichtelijk, of de kleur als ook het materiaal een harmonisch geheel vormen met de inrichting. Bovendien moet het vloerkleed de stijl van het interieur complementeren en met de toon en textuur van de overige meubelstukken in stijlvolle harmonie staan.

Tips voor verzorging van het vloerkleed

Juist bij vloerkleden is een regelmatig onderhoud bijzonder belangrijk, aangezien er zich van alles in ophoopt – van stof tot haar tot en met mijten. Wanneer er geen vlekken in het vloerkleed zitten, is het voldoende om deze elke paar dagen – bij astmapatiënten liever elke dag – te stofzuigen. Bij hoogpolige vloerkleden zijn gladde mondstukken voor de stofzuiger bijzonder geschikt en bij een korte pool tot 15mm roterende borstels. Mochten er vlekken in het vloerkleed zitten, dan kunnen deze er met een milde shampoo en lauw water uit gewassen worden. Wie echter liever op zeker speelt, die vindt onder de meeste vloerkleden ook een etiket met onderhoudsvoorschriften. Ook is het, het vloerkleed circa elke twee jaar voor een grondige reiniging naar de vloerkleed wasserij te brengen, om zo ook mijten grondig te verwijderen.

Mocht je het onplezierige ongeluk hebben, rode wijn op het vloerkleed te morsen, dan mag je niet wanhopen. Ook wanneer deze niet eenvoudig te verwijderen is, dan slaag je meestal met een bekende truc. Een eis is echter wel, dat de vlek nog vochtig is: met mineraalwater het ontstane gebrek uitspoelen en voorzichtig met een doek de vochtigheid opzuigen. Let erop, dat je de vlek niet uitwrijft aangezien deze zo sneller in het materiaal wordt opgenomen. Mocht je geen mineraalwater ter beschikking hebben, dan helpt de bekende zoutmethode ook. Strooi gul zout op de vlek rode wijn en wanneer het gedroogd is, zuig het simpelweg met de stofzuiger van het vloerkleed op.

Conclusie

Met alle soorten vloerkleden kunnen leuke accenten en contrasten ontstaan. Bijvoorbeeld is het samenspel van een oud Perzisch tapijt in combinatie met moderne meubels een echte blikvanger. Ook een opvallend leren vloerkleed of een vloerkleed van koeienhuid gecombineerd met discrete meubels biedt een kamer een bijzondere ambiance. Zoals je ziet, zijn er ontelbaar veel mogelijkheden, om je stijl met een pluizige vloerbekleding te complementeren. Veel plezier bij het uitkiezen van je nieuwe vloerkleed!

Het verschil tussen handgeweven, hand gebonden en machinaal vervaardigden vloerkleden

Tot de edelste en duurste vloerkleden behoren de kleurrijke Oosterse tapijten en Kelims, die met kostbare handenarbeid geknoopt of geweven worden. Op de manier ontstaan unieke patronen. De kleuren en materialen van handgemaakte vloerkleden blijven vaak decennia lang van constant gelijkblijvende kwaliteit. Bij veilingen bereiken antieke Oosterse tapijten daarom regelmatig topprijzen en zijn ze niet alleen bij verzamelaars enorm geliefd. Als alternatief voor de arbeidsintensieve knopen en weeftechnieken is er een andere manier van productie ontstaan: Bij het zogenaamde ‘in bosjes handweven’ worden de garen van wol, kunstgaren of gemengde stoffen met een gaspistool in trossen op de weefdrager aangebracht. Voordeel: In bosjes handgeweven vloerkleden zijn niet alleen goedkoper dan handgemaakte Oosterse tapijten, maar ook onderhoudsvriendelijker. Daarnaast worden vloerkleden ondertussen ook machinaal geweven (eventueel in trossen). Op deze manier kunnen zelfs vloerkleden met gecompliceerde patronen tegen betaalbare prijzen worden geproduceerd. Kwalitatief zijn deze vloerkleden dankzij de gebruikte hightech machines niet per definitie slechter dan handgemaakte modellen.

Overige informatie

Soorten vloerkleden: Bonte vloerkleden, kindervloerkleden, Kelim vloerkleden, Oosterse tapijten, wollen vloerkleden, lopers, Sisal vloerkleden.

Bijzondere toepassingen: trapmatten, buitentapijten, bed omranding.

Populaire kleuren vloerkleden

Roze vloerkleden, witte vloerkleden, grijze vloerkleden, blauwe vloerkleden, groene vloerkleden, rode vloerkleden, gele vloerkledenpaarse vloerkleden