Een vloerlamp is helemaal hip! Kies jij voor een klassieke staande lamp of een industriële vloerlamp?

Zet het juiste licht in: dit is wat staande lampen onderscheidt

Een lampenkap, een voet - en de vloerlamp is klaar. Het voordeel van deze mooie lichtbronnen is dat ze heel snel geplaatst kunnen worden waar je wat meer licht nodig hebt. Met lampenkappen geven de lampen sfeervol licht, maar kunnen ze ook gebruikt worden als plafondwassers om hele ruimtes te verlichten. Met dimbare spots kunt je het licht traploos regelen en aanpassen aan jouw wensen, jouw huidige stemming en de betreffende lichtsituatie. Dankzij hun verscheidenheid aan varianten kunt je vloerlampen op verschillende manieren gebruiken en ze zowel in puristische, moderne kamers als in kamers vol elegantie of met een romantische flair integreren.

Inhoudsopgave

Leuke lamp, mooi licht: overzicht van populaire varianten
Welke lamp geeft welk licht? Overzicht van de lampen
Het juiste licht voor op kantoor of thuis
Licht met stijl: deze staande lampen passen bij je interieur

Leuke lamp, mooi licht: overzicht van populaire varianten

Met staande lampen verlicht je snel en eenvoudig geselecteerde gebieden of hele kamers. Wij hebben voor je een overzicht samengesteld hoe je de individuele varianten vakkundig kunt gebruiken.

Booglampen: deze lampen hebben het talent

De lampen met de karakteristieke boog zijn meestal eenvoudig gehouden en bestaan uit een slank metalen frame, een met stof beklede kap of een halve bol van matglas of kunststof. Een zware voet zorgt ervoor dat de lamp door zijn hoge gewicht een veilige voet heeft . Door de royale boog ligt de lichtkegel niet in het verlengde van de voet, maar steekt hij erachter uit. Zo kun je de elegante booglampen in de woonkamer naast de bank plaatsen en met de lichtspreiding voor een aangename, centraal uitgelijnde lichtbron zorgen. Doordat je de hoogte en hellingshoek van de lampen kunt aanpassen, passen ze goed in hun omgeving en zijn ze tegelijkertijd zeer ruimtebesparend.

Plafondschijnwerpers: indirect en royaal licht

Bij een up light wijst de lichtkegel naar boven, dus direct naar het plafond. Daar wordt het licht gereflecteerd en schijnt het terug naar de grond. De kamer wordt zacht verlicht en dimbare halogeen spotjes zorgen voor regelbaar licht. De meeste modellen hebben ook halverwege een kleine leeslamp, die je onafhankelijk van de hoofdlamp kunt inschakelen. Met een beweegbare zwanenhals richt je de lichtstraal precies op je boek of tijdschrift. Als je zich bijvoorbeeld op jouw gemak wilt voelen in de vleugelstoel in de leeshoek, schakelt je de leeslamp in voor gezellig, aangenaam leeslicht.

Staande lampen: decoratieve ontwerpen

Vloerlampen zijn verkrijgbaar in veel verschillende uitvoeringen. De kroonluchters zijn decoratief en geven de ruimte een aangenaam en subtiel licht. Cilindrische of trechtervormige stoffen kappen, slanke en oosters ogende papieren lampjes of zelfs verlichte takken zetten sfeervolle accenten. Een vloerlamp met textielkap verwelkomt je bij de entree met een aangename gloed en is een alternatief voor de soms verblindende plafondlamp. Een vloerlamp kan ook jouw halmeubilair mooi naar voren brengen.

Welke lamp geeft welk licht? Overzicht van de lampen

Zonder de juiste lichtbron blijft je vloerlamp een decoratief object. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende varianten.

Gloeilampen en wattage

Hoe hoger het wattage (W), hoe helderder en krachtiger de lamp zal zijn. Wil je een hoek in subtiel licht baden, dan zijn 40 watt gloeilampen vaak voldoende. Als je lamp daarentegen een hele kamer moet verlichten, kies dan voor een variant met een overeenkomstig hoger wattage. Inmiddels worden gloeilampen, steeds meer door spaarlampen vervangen en wordt de lichtsterkte niet uitgedrukt in watt, maar in lumen (lm). Een gewone gloeilamp met 40 watt komt overeen met een ledlamp die overeenkomt met een output van 470 lumen, de klassieke 60 watt gloeilampen zijn vergelijkbaar met een led-vermogen van ongeveer 800 lumen.

Zuinig en duurzaam: LED

Met een levensduur van maar liefst 50.000 uur is de energiezuinige ledlamp qua duurzaamheid superieur aan alle andere lichtbronnen. Daarnaast wordt de lamp niet warm, waardoor je kamers ook koel blijven als de verlichting aan staat en er geen energie verloren gaat in de vorm van warmte. Ledlampen hebben nog een voordeel ten opzichte van spaarlampen: hun helderheid bereikt 100% onmiddellijk na het inschakelen.

halogeen

De natuurlijke en bijna daglichtachtige verlichting maakt de universeel toepasbare halogeenlampen zo populair. De lamp geeft tot 3.000 uur licht; Net als een gloeilamp wordt de wolfraamgloeidraad verwarmd door elektriciteit en dus verlicht. Met hun infrarode warmtestraling geven de peren een warm en aangenaam licht af, ook wel warm wit genoemd.

Lichte kleur

Lichtkleur is de kleur die een zelf verlichtende lichtbron produceert. Warm wit licht met een kleurtemperatuur lager dan 3.300 Kelvin (K) geeft een geelwit licht dat de meeste mensen gezellig en prettig vinden. Neutraal wit licht tot 5.300 Kelvin oogt vrij koel en wordt vaak als kunstlicht ervaren. Daglichtwit licht daarentegen heeft een kleurtemperatuur van meer dan 5.300 Kelvin. Het licht ziet er daardoor heel natuurlijk uit en kan een stimulerende en stimulerende werking hebben.

Het juiste licht voor op kantoor of thuis

Met de juiste selectie lichtbronnen bepaal je de sfeer van een ruimte aanzienlijk. In de studeerkamer profiteert je van helder en koel licht, wat jouw productiviteit bevordert, terwijl het in de woonkamer dimmer en gezelliger kan zijn. Hier leest je welke bollen in welke situatie geschikt zijn.

Staande lampen met daglicht in de studeerkamer

Een mix van daglicht, directe en indirecte verlichting en een taakverlichting zijn een verstandige combinatie om jouw werkomgeving effectief in te richten. Het menselijk bioritme is gebaseerd op het uur van de dag en helderheid - met transparante gordijnen laat je genoeg daglicht binnen, zodat je alleen maar extra lichtbronnen hoeft in te schakelen als dat nodig is. Naast plafondverlichting zorgen zwenkbare daglichtarmaturen met instelbare lichtkleuren of staande lampen met daglichtlampen voor een aangename werkplekverlichting. In het werkgebied raden we spaarlampen aan die het bureau voldoende verlichten zonder te verblinden.

Dimbare spots in de woonkamer

In de woonkamer kan het wat sfeervoller worden, maar zorg er wel voor dat de verlichting voldoende stralend is. Behang, gordijnen, stoffering en tapijten absorberen een deel van het licht. Dimbare lampen zijn daarom voordelig omdat ze kunnen worden aangepast aan verschillende helderheidsniveaus . Gebruik zwakkere lampen voor een huiselijke sfeer met geïsoleerde lichtpunten. In dit geval moet de plafondlamp de kamer zelfstandig kunnen verlichten. In de woonkamer zijn gloeilampen zoals gloeilampen of gelijkwaardige Ledlampen die een zachte lichtkegel creëren en een warm licht afgeven prachtig.

Lichteilanden in de slaapkamer

Opgesteld in de hoek naast een gezellige fauteuil voeg je sfeervolle accenten toe met een booglamp.

Licht met stijl: deze staande lampen passen bij je interieur

Vloerlampen zorgen niet alleen voor mooie verlichting, je kunt ze ook gebruiken als decoratieve elementen. Hier zijn een paar tips over welke staande lampen goed passen in jouw interieurstijl.

Romantische lampen voor de landhuisstijl

In de landhuisstijl overheersen warme kleuren en meubels van natuurlijk hout. Gebruik daarom subtiele en indirecte verlichting voor de verlichting. Dimbare up lighters met een sierlijke metalen voet zijn een goede keuze als basisverlichting in de woonkamer. Vloerlampen met donkere kappen zorgen voor indirecte lichtaccenten in gangen en slaapkamers.

Buitengewone vloerlampen voor de vintage stijl

In vintage stijl waardeer je meubels die er oud uitzien en sporen van gebruik vertonen. Vloerlampen in spotlight-look zijn daarom geschikt voor je vintage meubelen . Het materiaal moet vergelijkbaar zijn met chroom of staal, in ieder geval van metaal. Gebruik staande lampen in deze woonstijl vooral om individuele, bijzonder mooie meubelstukken in de spotlights te zetten. Ook schilderijen in vintage stijl kun je verlichten met staande lampen.

Heldere, eenvoudige lampmodellen voor de moderne woonstijl

Modern meubilair is eenvoudig gehouden en de kamers zijn vrij subtiel. De regel is: minder is meer. Volg dit principe ook bij het kiezen van jouw vloerlampen. Kies modellen met veel wit die slank en onopvallend zijn. Lampvoeten moeten van metaal of roestvrij staal zijn gemaakt. Fijn gebogen booglampen passen net zo goed als rechte vloerlampen waarbij de lichtbron wordt gedimd door bijvoorbeeld een witte lampenkap. Moderne woonruimtes zijn meestal vrij helder ontworpen. Daarom is een dimbare up light vaak voldoende als basisverlichting. je kunt kleinere tafellampen , bijvoorbeeld in bolvorm, gebruiken als decoratieve lichtaanvulling.