99 artikelen

Benut de verticale ruimte: je bespaart veel ruimte met wandplanken

Wandplanken zijn bijzonder praktisch in kleine appartementen omdat ze, in tegenstelling tot staande planken of kasten, geen vloeroppervlak nodig hebben, omdat ze in plaats daarvan de verticale ruimte gebruiken. Ze worden ruimtebesparend aan de muur gehangen, laten de vloer vrij en verkleinen de ruimte niet. Door de compacte en open vorm zien wandplanken er erg luchtig uit en bieden lichte decoratieve objecten zoals schilderijen, kaarsen of juwelendoosjes een geweldig podium op ooghoogte zodat je er altijd goed zicht op hebt.

Inhoudsopgave

Compartiment of plank? je kunt tussen deze modellen kiezen
Hout, metaal en kunststof: welk materiaal moet het zijn?
Industrieel tot barok: welke wandplank past bij jou?
Tien decoratie- en montagetips: zo komt je plankje tot zijn recht

Compartiment of plank? je kunt tussen deze modellen kiezen

Afhankelijk van wat je in of op je wandplank wilt neerzetten, zijn er verschillende modellen geschikt voor jou. Lees hier wat de afzonderlijke typen onderscheidt en hoe je ze thuis kunt gebruiken.

Hangende planken: ruim en open

Voor boeken of dvd's zijn hangende planken een goede keuze. De extra ruime wandplanken bestaan uit één of meerdere open planken. Je hebt niet alleen de mogelijkheid om de individuele binnenvakken te vullen, maar je kunt ook de bovenkant versieren. Dit vergroot als het ware de opslagruimte. In ongebruikelijke vormen zoals vierkanten of honingraten, zijn hangende planken zelf geweldige muurdecoraties.

Tip: met rekkensystemen ben je nog flexibeler, omdat je de vakken en rekken hier individueel kunt uitbreiden en opnieuw kunt ontwerpen.

Wandplanken: lang en smal

De compacte vorm van de wandplank wordt een wandbord genoemd en wordt meestal teruggebracht tot een enkele plank. Door hun onzichtbare bevestiging lijken de planken letterlijk op de muur te zweven. Ze zien er erg elegant uit en blijven discreet op de achtergrond. je kunt ingelijste foto's en ansichtkaarten op de smalle plankstroken weergeven zonder dat de plank hiervan afleidt. Het voordeel is dat je de afbeeldingen zo gemakkelijk kunt wisselen of herschikken en dat je niet elke keer opnieuw hoeft te boren.

Muurbeugels: kort en breed

Wandbeugels zijn iets breder dan klassieke wandplanken en zijn iets korter. De houder van dit soort planken is vaak opvallend versierd en is een sieraad op zich. Sommige modellen hebben uittrekbare lades in de bodem, waarin je kleine voorwerpen kunt beschermen tegen stof en nieuwsgierige blikken. Dankzij het solide opzetstuk kunnen ook zwaardere objecten zoals grotere decoratieve figuren of tafellampen bovenop de plank worden geplaatst.

Tip: Hang je je muurbeugel naast het hoofdeinde van je bed, dan heb je geen nachtkastje meer nodig.

Hout, metaal en kunststof: welk materiaal moet het zijn?

Heb je een voorkeur voor duurzame materialen of wil je een bijzonder stabiele wandplank? Hier krijg je een overzicht van de voordelen van de verschillende materialen.

Wandplanken van hout: duurzaam en gezellig

Natuurlijk hout ziet er warm en gezellig uit. je kunt kiezen tussen planken van echt massief hout en varianten van bewerkt houtmateriaal. Echt houten planken zijn zeer duurzaam, maar kunnen er al snel rustiek uitzien. Omdat materiaal op houtbasis vaak op verschillende manieren gekleurd is, zijn de planken niet alleen verkrijgbaar in bruin, maar ook in zwart, wit of gekleurd en met een hoogglans afwerking. Planken van op hout gebaseerd materiaal zijn meer geschikt voor lichte decoratieve voorwerpen, maar ze zijn krasbestendig.

Tip: Wil je je houten plank gebruiken in vochtige ruimtes zoals de badkamer, kelder of keuken, kies dan voor een model van gelakt of geolied hout dat geen last heeft van stoom en hoge luchtvochtigheid.

Wandplanken van metaal: stabiel en koel

Metalen planken worden gekenmerkt door hun gladde oppervlakken en geven een stoere touch aan jouw vier muren. Dat betekent echter niet dat metalen wandplanken er onhandig uitzien. Sierlijke stutten en andere speelse details maken van muurbeugels een romantische wanddecoratie. Metaal is ook bijzonder stabiel en kan ook grotere gewichten dragen met een hoogwaardige metalen beugel.

Tip: Let bij het kopen op goed vakmanschap met stevige lasnaden.

Wandplanken van kunststof: licht en kleurrijk

Kunststof heeft een laag gewicht, waardoor je zelfs grote wandplanken gemakkelijk ergens anders kunt ophangen. Omdat het kunststof ook waterafstotend is, zijn de planken ook goed te gebruiken in de badkamer. In vele felle kleuren brengen de lichtgewichten onder de wandplanken een frisse wind in jouw kamers.

Industrieel tot barok: welke wandplank past bij jou?

Om jouw appartement een harmonieuze indruk te geven, moet jouw nieuwe wandplank optisch passen bij de stijl van jouw meubels en de andere accessoires. Ter inspiratie zijn er drie inrichtingsideeën voor een industrieel, een modern en een barok ontwerp.

Industriële stijl: cool van metaal

Droom je van een loft midden in de grote stad? Breng een kosmopolitische stads flair in jouw woonkamer met cool steenbehang, bruinleren banken en hoekige kisttafels. Een wandplank in de look van een oude spoorbielzen past hier goed bij. Een metalen buis met plank en kapstokhaak maakt een geweldige indruk als plank in de gang.

Moderne stijl: elegant met glas

Met een donkere verf op de muur en lichte meubels maak je een moderne woonkamer af met een glazen wandplank met witte omlijsting, die mooi contrasteert met de achtergrond. Daaronder is nog ruimte voor een dressoir, dat ook wit is, op wiens glanzende oppervlak het licht van de verlichte plank elegant wordt gereflecteerd.

Barokstijl: weelderig met houtsnijwerk

Kan het niet weelderig genoeg voor je zijn? Dan wil je misschien een muurbeugel met een vergulde voet van gesneden hout. Het juweel komt goed tot zijn recht voor een simpele muur en zet je decoratie duidelijk apart. Wat dacht je van een oude tafelklok of een boeket bloemen in een bolvormige vaas? Je maakt het barokke interieur compleet met een nostalgische chaise longue, die je links en rechts omlijst met twee van dergelijke consoles.

Tien decoratie- en montagetips: zo komt je plankje tot zijn recht

Wandplanken zijn meestal heel gemakkelijk zelf te bevestigen, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De volgende tips helpen je bij het monteren en laten je zien hoe je je plank kunt decoreren.

  • Bedenk wat je in jouw schap wilt opslaan en bekijk het productlabel van de fabrikant voordat je koopt. Hier is hoeveel je de wandplank kunt laden. Houd je indien mogelijk aan deze informatie.
  • Om ervoor te zorgen dat de plank stevig vastzit, moet je de juiste schroeven en pluggen gebruiken voor het betreffende gewicht. In de regel worden de beugels en de montagehandleiding meegeleverd.
  • Zorg ervoor dat jouw muur stabiel genoeg is voordat je gaat boren. De zogenaamde kloptest helpt je hierbij. Als er een dof geluid is bij het kloppen, is de muur stevig. Als het hol klinkt, is het waarschijnlijk een gipsplaat of lichtgewicht muur waarvoor je speciale spreidankers nodig hebt. Deze klemmen als een anker in de holte en stabiliseren de schroeven of haken waaraan de plank moet hangen.
  • Oude bouwmuren zijn vaak ongelijk. Het kan dus voorkomen dat je plank niet soepel tegen de muur eindigt. Hier kunt je het doen met ringen van rubber of metaal. Bij een wandplank met achterwand of een plank met paneelophanging is de oneffenheid vaak niet merkbaar.
  • In de badkamer of in een keuken met een betegelde spiegel dien je de hangers indien mogelijk in het voeggebied tussen de tegels te bevestigen, want als je in de tegels boort, breken ze gemakkelijk.
  • Met een waterpas kunt je de plank horizontaal op de muur uitlijnen. Markeer de gewenste positie met kleine potloodkruisjes.
  • Gebruik een volgapparaat om te controleren of er geen elektriciteits- of waterleidingen zijn. Vervolgens kunt je op de gemarkeerde punten haaks in de muur boren, de pluggen plaatsen en de plank met de haken ophangen.
  • Kleine onderdelen berg je netjes op de wandplank op in decoratieve dozen of manden en beschermt ze tegen stof en nieuwsgierige blikken.
  • Boeken en dvd's kunnen mooi op kleur worden gesorteerd. Ingelijste foto's of kamerplanten maken het arrangement wat losser.
  • Voor meer opbergruimte hang je eenvoudig meerdere wandplanken naast elkaar of schuin op. Het hoeven niet allemaal planken uit dezelfde serie te zijn, je bent helemaal vrij en je kunt hoekige met ronde vormen mixen.