Spiegeltje, spiegeltje aan de wand


Geschiedenis van de spiegel


Wanneer de spiegel ontstaan is, is onduidelijk. Men denkt dat de eerste spiegel een wateroppervlak was waar iemand zich in weerspiegeld zag. In de oudheid werden spiegels gemaakt van koper, brons en zilver. Ze werden gepolijst om als spiegel te kunnen dienen. In de Bijbel wordt al over ‘echte’ spiegels gesproken. Door de Romeinen werden spiegels van glas gemaakt. Daarna kwamen de kwikspiegels: spiegels met een laagje tin amalgaam. Vervolgens in de negentiende eeuw vond men een chemische methode uit om spiegels van een laagje zilver te voorzien. Dit komt het dicht in de buurt met de spiegel die we vandaag de dag kennen. Tegenwoordig wordt nadat de glasplaten zijn verzilverd een laagje koper aangebracht en ter bescherming nog twee laklagen.


De spiegel vandaag de dag


Hoewel de voornaamste functie van de spiegel altijd het zien van men zelf is geweest, kan een spiegel voor meerdere doeleinde gebruikt worden. In de huidige samenleving zien we een spiegel bijvoorbeeld ook vaak terug in het verkeer. En spiegelglas wordt tegenwoordig ook gebruikt in zonnebrillen. Ook in huis wordt de spiegel niet alleen meer gebruikt om te kijken hoe je eruit ziet. Naast de spiegel in de badkamer of bij de kledingkast, worden spiegels ook gebruikt om een ruimte optisch te vergroten. In plaats van tegen een muur aan te kijken wordt de ruimte via een spiegel weerkaatst. Door een wandspiegel op te hangen creëer je openheid en dit zorgt voor een ruimtelijker gevoel.


Daarnaast kan een mooie wandspiegel een kamer ook decoreren. Dit door de verschillende lijsten die om een spiegel heen kunnen zitten. Er zijn hele simpele houten lijsten, maar ook barokke lijsten van ijzer. Kies een spiegel die goed past bij de rest van je interieur. Ook op de spiegel zelf kan decoratie worden aangebracht in de vorm van stickers. Let dan wel op met schoonmaakmiddelen die alcohol bevatten. Deze kunnen ervoor zorgen dat de sticker los laat, of dat de kleur vervaagt.


Tip: spiegels kun je mooi schoonkrijgen door ze in te wrijven met een oude krant.