Wandspiegels: multifunctioneel in huis

Iedereen heeft wel een spiegel is huis. Spiegels hebben een heel praktische functie, maar zijn ook zeer geschikt als decoratie. Lees hier meer over wandspiegels.

Inhoudsopgave

Wandspiegels zijn een decoratief element en een praktisch hulpmiddel in één
Van maat tot ontwerp: deze varianten zijn er
Welke wandspiegel past bij jouw woonstijl?
Vijf tips om je wandspiegel vast te zetten
Alles wat je verder nog wilt weten over spiegels

Wandspiegels zijn een decoratief element en een praktisch hulpmiddel in één

Spiegels voor aan de wand laten ruimtes groter en breder lijken. Als je ze tegenover een raam of deur plaatst, kunnen ze het licht weerkaatsen en de hele kamer opvrolijken. Je hebt dus een helderder en ruimer gevoel van ruimte. Of misschien wil je een smalle ruimte breder laten lijken? Als je je spiegel horizontaal plaatst, kan dat ook.

Met een muurbeugel bespaar je ruimte. Bovendien zit je spiegel op deze manier stevig vast en kan hij niet omvallen. Je kunt de meeste modellen zowel horizontaal als verticaal ophangen. Hierdoor kun je ze naar wens bevestigen. Tegelijkertijd sieren spiegels je muren als decoratie en brengen ze afwisseling in andere wanddecoraties zoals foto's in je appartement.

Van maat tot ontwerp: deze varianten zijn er

Groot of klein, rechthoekig of rond, met of zonder verlichting - jij bepaalt welke spiegel er aan je wand komt. In deze rubriek laten wij je kennismaken met de verschillende varianten.

Vind de juiste maat wandspiegel: zoek je een grote of kleine spiegel?

Een kleine decoratieve spiegel legt de focus op je gezicht en is met een lengte van ongeveer 60 cm bijzonder geschikt voor de garderobe. Zo kun je voor je afspraak nog even snel je outfit bekijken en daarna met een goed gevoel naar buiten. Horizontaal opgehangen spiegels zien er geweldig uit boven ladekasten of in de badkamer. Ze laten ook kleine kamers groter lijken.

Met een wandspiegel tot 170 cm hoog heb je een spiegeloppervlak dat groot genoeg is om je hele lichaam te zien. Als je hem verticaal in de slaapkamer of in je gang monteert, kun je er gemakkelijk je outfit in bekijken.

De vorm beïnvloedt het effect van je wandspiegel: wil jij je spiegel rond, vierkant of rechthoekig?

Wandspiegels geven je veel creatieve vrijheid. Je hebt de keuze uit klassieke rechthoekige modellen tot bijzondere objecten, bijvoorbeeld overlappende spiegels. De vorm heeft invloed op hoe de spiegel op je muur staat. Met rechthoekige spiegels kun je ruimtes groter laten lijken, bijvoorbeeld een smalle gang. Met een rond model creëer je een decoratieve sfeer in grotere woonruimtes zoals je woonkamer.

Veel ontwerpopties voor je kamer: met en zonder frame of met een plank

Van de eenvoudige versie van een frameloze spiegel tot designobjecten met decoratieve frames en patronen - het ontwerp hangt grotendeels af van het gebruikte materiaal. Een model met hout onderstreept een rustieke sfeer. Met een frameloos model van glas of metaal creëer je een moderne sfeer in de slaapkamer. Zelfs door de kleur kun je het effect veranderen.

Hoe je spiegel eruitziet, hangt ook af van de omgeving. Een donkere lijst van massief hout is bijzonder effectief voor een lichte muur. Voor zo'n contrast kun je ook een spiegel met een lichte lijst op een donker geschilderde muur hangen.

Voor het opmaken of scheren in de badkamer kun je kiezen voor een wandspiegel met een plankje en verlichting. Zo zie je alles bijzonder goed en heb je ook praktische opbergmogelijkheden voor accessoires.

Voor in de hal bestaan er speciale garderobespiegels met een plankje eronder waar je sleutels op kwijt kunt. Zo check je voor vertrek nog even snel je make-up en haar.

Welke wandspiegel past bij jouw woonstijl?

Een wandspiegel die past bij de stijl van je kamer ziet er bijzonder harmonieus uit. In onderstaand overzicht zie je welke wandspiegel goed bij jouw interieur past.

Klassieke stijl: barok en goud

De klassieke woonstijl is elegant en tijdloos. Meubels van hoogwaardig, glad hout geven je kamer een sublieme sfeer. In de eetkamer kan deze sfeer bijvoorbeeld benadrukt worden met een grote wandspiegel met gouden lijst. Om de ruimte te vergroten, kun je je spiegel horizontaal boven een eetkamerladekast naast de tafel hangen. Je kunt ook twee spiegels symmetrisch tegenover elkaar plaatsen en zo het effect vergroten.

Moderne stijl: strak en zwart

Als je de voorkeur geeft aan een moderne woonstijl, voel je je op je gemak te midden van heldere lijnen en felle kleuren. Verticaal gemonteerde passpiegels met een eenvoudig roestvrijstalen frame passen goed bij kasten met metalen elementen. Zo creëer je een heldere en lichte sfeer die je 's ochtends met veel licht wakker maakt. Met een zwart frame benadruk je strakke lijnen.

Vintage-stijl: kleurrijk

Meubels met een nostalgisch karakter en gedetailleerde accessoires maken de vintage stijl zo romantisch. Je kunt je garderobe upgraden met een witte decoratieve spiegel met een antiek ogende lijst . Daarmee onderstreep je de dromerige sfeer. Een garderobebank met een geschuurd oppervlak en sierkussens in delicate kleuren zoals roze of turkoois passen hier goed bij.

Vijf tips om je wandspiegel vast te zetten

Wandspiegels zijn een flexibel woonaccessoire dat je makkelijk verplaatsen kunt. Om ervoor te zorgen dat je spiegel stevig vastzit, hebben we op dit moment vijf tips voor je:

  1. Denk, voordat je je spiegel bevestigt, na over de belangrijkste toepassingen waarvoor je hem gaat gebruiken. Zorg dat je de juiste hoogte kiest, zodat je datgene kunt zien wat je wilt zien.
  2. Let op het gewicht van je spiegel en bevestig zware wandspiegels aan de wand met voldoende lange schroeven en pluggen. Dit zorgt ervoor dat deze niet losraakt en eraf valt.
  3. Voor kleinere spiegels is het vaak voldoende om met een hamer een of twee haken in de muur te slaan. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de spiegel recht hangt.
  4. Een passpiegel moet enkele centimeters boven de vloer worden geplaatst, zodat je ook je voeten of schoenen kunt zien.
  5. Met horizontale spiegels bereik je een groter ruimtelijk effect als je ze licht schuin ophangt, zodat de bovenrand iets uit de muur steekt. Je kunt hiervoor dunne draad en bijpassende oogjes gebruiken.

Alles wat je verder nog wilt weten over spiegels

Waarvoor worden spiegels gebruikt?

Hoewel de voornaamste functie van de spiegel altijd het zien van zichzelf is geweest, kan een spiegel voor meerdere doeleinde gebruikt worden. In de huidige samenleving zien we een spiegel bijvoorbeeld ook vaak terug in het verkeer. En spiegelglas wordt tegenwoordig ook gebruikt in zonnebrillen. Ook in huis wordt de spiegel niet alleen meer gebruikt om te kijken hoe je eruit ziet. Naast de spiegel in de badkamer of bij de kledingkast, worden spiegels ook gebruikt om een ruimte optisch te vergroten. In plaats van tegen een muur aan te kijken wordt de ruimte via een spiegel weerkaatst. Door een wandspiegel op te hangen creëer je openheid en dit zorgt voor een ruimtelijker gevoel.

Daarnaast kan een mooie wandspiegel een kamer ook decoreren. Dit door de verschillende lijsten die om een spiegel heen kunnen zitten. Er zijn hele simpele houten lijsten, maar ook barokke lijsten van ijzer. Kies een spiegel die goed past bij de rest van je interieur. Ook op de spiegel zelf kan decoratie worden aangebracht in de vorm van stickers. Let dan wel op met schoonmaakmiddelen die alcohol bevatten. Deze kunnen ervoor zorgen dat de sticker los laat, of dat de kleur vervaagt.

Tip: spiegels kun je mooi schoonkrijgen door ze in te wrijven met een oude krant.