Wasgoed opbergen en sorteren

Om versleten kleding en gebruikte handdoeken voor het wassen in te zamelen, heb je een centrale opvangbak nodig. Een wasmand biedt voldoende ruimte voor de verschillende kledingstukken. Het is luchtdoorlatend, zodat jouw wasgoed niet vochtig wordt, ook niet als het er lang in blijft liggen. Tegelijkertijd beschermt het jouw privacy tegen nieuwsgierige blikken als je bezoekers hebt, aangezien wasmanden meestal een deksel hebben of ondoorzichtig zijn. Dankzij verschillende maten, uitvoeringen en materialen is een wasmand ook geschikt als decoratief inrichtingselement.

Inhoudsopgave

Wasmanden kopen: een overzicht van belangrijke aankoopcriteria
De juiste wasmand voor jouw behoeften
Speels of simpel: de juiste was container voor jou
Drie schoonmaaktips voor wasmanden

Wasmanden kopen: een overzicht van belangrijke aankoopcriteria

Bij het kiezen van de juiste was container spelen verschillende eigenschappen een belangrijke rol. Hier vindt je meer informatie over de individuele aankoopcriteria.

Bijpassende afmetingen en uitvoeringen

Er is keuze uit wasbakken in ronde ton vorm, vierkante of rechthoekige bakken en hoekmodellen. De meeste exemplaren hebben een deksel, sommige manden hebben een afsluitbaar net. Er zijn ook open containers in speciale formaten, zoals kuipen. Afhankelijk van de grootte van de wasmand ligt de inhoud tussen de 48 en 135 liter. Dit komt overeen met één tot drie wasbeurten.

Gemakkelijk transport

Veel wasbakken hebben handvatten of zijopeningen zodat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen en dragen. Er zijn ook modellen met zwenkwielen die je ook als ze vol zitten gemakkelijk naar de wasmachine schuift. Opvouwbare containers kunnen naast de kledingkast worden opgeborgen om ruimte te besparen wanneer je ze niet nodig hebt. Sommige mandjes hebben zelfs een gewatteerde deksel zodat je er ook op kunt zitten. Niervormige wasmanden zijn bijzonder ergonomisch. Door zijn vorm draag je hem gemakkelijk en zonder problemen, doordat de uitstulping voldoende ruimte biedt zodat je er niet oncomfortabel tegenaan stoot. Evenzo zijn de handvatten vaak ergonomisch gevormd, zodat jouw vingers niet bekneld raken.

Stabiele materialen

Naast klassieke natuurlijke materialen zoals bamboe, rotan, vlechtwerk of hout , worden wasbakken vaak gemaakt van kunststoffen zoals polypropyleen, polyester en nylon. Katoenen of linnen stoffen zijn ook geschikt. Om ervoor te zorgen dat de containers stabiel staan, hebben ze indien nodig frames van metaal, karton of hout. De veelal gevlochten mandjes gemaakt van natuurlijke producten hebben een uitneembare stoffen inzet die je gemakkelijk meeneemt naar de wasmachine. Ook op reis kun je zo'n tas als waszak gebruiken.

De juiste wasmand voor jouw behoeften

Alleenstaanden, stellen of grote gezinnen stellen andere eisen aan een wasmand. De volgende tips helpen je bij het kiezen van de juiste container voor u.

Weinig wasgoedvolume

Compacte wasmanden met een inhoud van ongeveer 50 l zijn ideaal voor eenpersoonshuishoudens . Dit komt ongeveer overeen met het laden van een wasmachine. Voor een bescheiden budget is er keuze uit opvouwbare linnenmodellen met metalen frame, dozen van polypropyleen of nylon, met een gewicht van ongeveer 600 g, of hoekmodellen van polyester met vier plastic rollen.

Gemiddeld wasgoedvolume

Twee- tot driepersoonshuishoudens hebben baat bij middelgrote containers of meerdelige mandensets. Voor een middel budget zijn er wasgoedverzamelaars voor minstens twee wasmachineladingen, bijvoorbeeld ovale rieten manden met wasbare stoffen inzet, rand en strik. Als alternatief zijn wasgoedcontainers in de hoek geschikt.

Grote hoeveelheid wasgoed

Grootvolume was boxen of meerdelige sets voor het voorsorteren van vuile was zijn geschikt voor grotere huishoudens met kinderen. Linnenkasten van massief hout of wasmanden met een capaciteit van 100 tot 135 l zijn ook geschikt. Voor een hoog budget kun je een set van twee in verschillende maten krijgen.

Beperkte ruimte

Als er in de badkamer of slaapkamer weinig ruimte is, zijn extra smalle opvangbakken die in nissen passen geschikt. Een bamboe mand met vier wielen of een model van Groundwood (cellulose) met een stoffen zak zijn verkrijgbaar voor een middel budget.

Speels of simpel: de juiste was container voor jou

Een wasmand is niet alleen een handig huishoudhulpje, maar kan ook een decoratief meubelelement zijn. Lees hier welk model bij jouw stijl past.

Landhuisstijl: puur natuur

Ronde wasmanden van hout, rotan, vlechtwerk , bamboe of gemalen hout in lichtbeige of bruine tinten of crème wit harmoniëren goed met andere meubelstukken gemaakt van natuurlijke materialen. Ook wasbakken met decoratieve belettering op linnen of soortgelijke materialen passen in de landhuisstijl.

Scandi-stijl: zachte kleuren

Houd je van de Scandinavische Scandinavische stijl? Een vilten wasbak past hier goed bij. Modellen in zachte pasteltinten zoals roze, blauw of lichtgrijs zijn prachtig.

Moderne woonstijl: duidelijke lijnen

Houd je meer van moderne designs, dan zijn rechte was boxen van kunststof met zichtbare roestvrijstalen elementen in antraciet, zwart, grijs en ook taupe of wit.

Tip: Je kunt was boxen in extravagante vormen en felle kleuren gebruiken voor jeugdkamers.

Drie schoonmaaktips voor wasmanden

Je moet het wasgoed dat je erin opslaat niet alleen schoonmaken. De container zelf moet ook regelmatig worden schoongemaakt.

  • Kunststof en metalen onderdelen kunnen met een vochtige doek worden gereinigd of indien nodig in de douche of bad worden afgespoeld.
  • Binnenzakken van katoen of linnen kunnen worden verwijderd en gewassen op 30 ° C.
  • Manden van rotan, rieten of bamboe kunnen worden afgestoft, afgeveegd met een vochtige doek of worden gedoucht. Om ervoor te zorgen dat deze natuurlijke materialen, zoals hout, lang soepel en glanzend blijven, is het raadzaam ze af en toe te behandelen met een geschikte verzorgende olie voor rotan of hout.