Een wastafel is een echte eyecatcher in de badkamer! Je hebt ze in verschillende kleuren en stijlen.

Tips om je afvoer te ontstoppen

Iedereen zal wel eens te maken hebben gehad met een verstopte gootsteen. Het vuil hoopte zich eenmaal op en af en toe zal de afvoer verstopt raken. Dit kun je op meerdere manieren oplossen. We geven je graag een aantal tips hoe je een verstopping kunt verhelpen.

Stap 1 - plopper

Het klinkt misschien ouderwets, maar de klassieke rubberen ontstopper of plopper werkt vaak zeer effectief. Eerst moet je het overloopgat (het gat tussen de kraan en het afvoerputje) luchtdicht maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met tape. Zorg hierna dat er een klein laagje water in de wasbak staat. Druk vervolgens de zuignap goed aan tot deze zich goed vastzuigt.  Beweeg de plopper met krachtige bewegingen op en neer. Herhaal dit enkele keren en wanneer het tot geen resultaat leidt, ga je naar de volgende stap.

Stap 2 - sifon

Omdat er wat kronkelingen in de afvoer zitten, is de kans groot dat hier de verstopping zit. Dit is vaak het geval bij de sifon, een soort van beker welke zich onder de wastafel begeeft en deze bevat een reservoir. De sifonbeker bevat altijd een laagje water, welke voorkomt dat er nare luchtjes uit het riool je woning inkomen. Zet eerst een emmer onder de sifon en draai hem los met een tang. Het vuil in de beker loopt in je emmer en wellicht kun je in de afvoer zien of hier de verstopping zit. Wanneer uiteindelijk de verstopping niet te vinden is, ga je naar stap 3.

Stap 3 - ontstoppingsveer

Draai de sifon nog niet terug op de afvoer. Het kan zijn dat de verstopping verder in de afvoer zit op een niet zichtbare plaats. Een hulpmiddel bij deze stap is de ontstoppingsveer. Deze is flexibel en kun je door de afvoer duwen. Een wastafel heeft vaak een dunnere afvoer, dus hiervoor kun je het beste een dunne veer gebruiken. Duw de ontstoppingsveer door de buis en beweeg hem heen en weer en draai hem wat rond. Deze kan ervoor zorgen dat het vuil loskomt en hiermee kan je het als het ware uit de buis trekken. Is het gelukt om een grote prop vuil eruit te halen? Wanneer dit niet het geval is, heb je te maken met een hardnekkige verstopping. Ga naar stap 4.

Laatste stap – chemische middelen

Deze stap moet je pas hanteren als de voorgaande stappen geen effect hadden. Er zijn chemische middelen te koop die de verstopping chemisch kunnen afbreken. Zoals je wel kunt nagaan, is deze optie slecht voor het milieu. Het gebruiken van chemische middelen heeft ook tijd nodig (ongeveer een nacht) om het vuil te laten afbreken. Wanneer dit weer tot geen resultaat leidt, kun je er zelf weinig meer aan doen. Het beste kun je er een loodgieter naar laten kijken.