Handige tips om je wc schoon te maken

Reinig de hele ruimte

Wanneer je een nieuwe wc hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft en dat deze zo lang mogelijk meegaat. Dit kun je bereiken door je toilet regelmatig te onderhouden. Veel mensen hebben hier een hekel aan, want deze ruimte is meestal niet de meest frisse ruimte in huis. Hoe vaker je het toilet schoonmaakt, des te minder vies het werk uiteindelijk zal zijn. Dit geldt niet alleen voor de wc-pot, maar voor de hele ruimte. Ook de muren, vloer, wastafel, deurklinken en nog veel meer kunnen bacteriën bevatten. Daarom dien je alles goed te reinigen. 

Schoonmaken in stappen

Het hangt af van je gezinsgrootte en gebruik hoe vaak je het toilet dient schoon te maken. Over het algemeen kun je het beste je toilet één of twee keer per week schoonmaken. Hiermee voorkom je dat het toilet gaat stinken en dat er op lange termijn vuil zal opstapelen. Als je te weinig je wc schoonmaakt, zal je het vuil steeds moeilijker weg kunnen krijgen. We geven in een aantal stappen aan hoe je het beste je toiletruimte kunt schoonmaken.

  1. Begin bij de minst vieze gedeeltes en gebruik meerdere doekjes. Het is niet zo fris om de wasbak schoon te maken met dezelfde doek als waarmee je het toilet hebt schoongemaakt.
  2. Gebruik een doek voor het toilet en één voor de rest van de ruimte. Voor het schoonmaken doe je allesreiniger en warm water in een emmer.
  3. Begin met het schoonmaken van de wastafel, muren en plafond. Begin bovenaan en werkt naar beneden.
  4. Ververs het water en begin nu met het toilet. Begin met het spuiten van toiletreiniger onder de rand van het toilet. Leg de wc-borstel in de pot en laat de toiletreiniger even intrekken.
  5. Vervolgens maak je eerst de wc-bril schoon en daarna de rest. Vergeet niet de spoelknop! Eindig met de vloer, want deze is het meest vies.
  6. Tot slot trek je de wc door en borstel je met de wc-borstel goed de pot. Herhaal dit tot het vuil niet meer te zien is. Wanneer je het vuil moeilijk weg kan krijgen, zul je hardnekkiger moeten schoonmaken. Dit lees je in de volgende stap.

Het verwijderen van hardnekkig vuil

  • Kalkaanslag. Kalkaanslag is een van de meest voorkomende problemen bij toiletten. Dit zie je niet snel en daarom hoopt het vuil zich op. Wanneer je de kalk niet regelmatig verwijdert, zal het steeds moeilijker weg kunnen krijgen. Kalk kun je bijvoorbeeld verwijderen door keukenpapier in azijn te leggen en deze in de pot leggen. Laat het een nacht intrekken en trek daarna de wc door.
  • Aangekoekt vuil. Gebruik een schuurspons met heet water en schuurmiddel en schrob de pot flink schoon.