Een weegschaal is een instrument waarmee je gewicht kan worden bepaald. Weeg je op je eigen weegschaal.

Meet en analyseer lichaamswaarden snel en eenvoudig

Naast een nauwkeurige gewichtsbepaling is bij veel weegschalen een lichaamsanalyse mogelijk, waarmee je conclusies kunt trekken over jouw gezondheid. Na het invoeren van persoonlijke gegevens zoals leeftijd en lengte, helpen de apparaten je om waarden zoals vetpercentage en spiermassa te bepalen. Zo kun je zien of je binnen de medisch aanbevolen richtlijnwaarden zit - en zo niet, dan kun je gerichte maatregelen nemen. Sporters herkennen bijvoorbeeld of hun krachttraining succesvol is en hebben meer spieren ontwikkeld. Als je alleen jouw gewicht wilt controleren, zijn er eenvoudige modellen met een analoog of digitaal display.

Inhoudsopgave

Soorten personenweegschalen
Dit is waar het om gaat bij het kopen van een weegschaal
Vind de juiste weegschaal
Zo bepaal je precies je gewicht

Soorten personenweegschalen

Weegschalen zijn ofwel uitgerust met een mechanisch weegsysteem of met digitale sensoren die het gewicht en eventuele andere lichaamswaarden bepalen en op het display weergeven.

Mechanische weegschaal

Mechanische personenweegschalen werken zonder elektronische componenten. Deze eenvoudige modellen hebben een veer onder de trede. Naarmate de druk toeneemt, stijgt de indicatorpen op de analoge schaal en geeft zo het gewicht weer. Mechanische personenweegschalen zijn niet tot op de gram nauwkeurig, maar ze zijn zeer robuust en betrouwbaar. Bovendien hebben ze geen batterij nodig.

Digitale weegschalen

Digitale personenweegschalen meten het gewicht met behulp van elektronische sensoren die nauwkeuriger zijn dan het weegsysteem van een mechanisch model. De apparaten werken op batterijen en geven het gewicht meestal in cijfers weer via LED-displays - meestal in stappen van 100 g. Veel modellen hebben een geheugen waarin meerdere mensen hun gewicht individueel kunnen documenteren.

Lichaamsvet schalen

Alleen het lichaamsgewicht geeft slechts beperkte informatie over de veranderingen in jouw lichaam. Als sporter verlies je bijvoorbeeld vet door regelmatig te trainen, maar krijg je spiermassa. En aangezien spieren zwaarder zijn dan vet, kan regelmatige lichaamsbeweging jouw gewicht verhogen. Een lichaamsvetweegschaal bepaalt dan niet alleen hoeveel je weegt, maar ook jouw lichaamsvetwaarde en spierpercentage, evenals andere parameters die jouw fysieke conditie aangeven.

Dit is waar het om gaat bij het kopen van een weegschaal

Personenweegschalen verschillen niet alleen qua type, maar ook qua materiaal, draagvermogen en functies. Bij het kiezen van jouw model zijn verschillende criteria belangrijk.

materiaal

Omdat weegschalen veel gewicht dragen, is de behuizing meestal gemaakt van solide materialen. Metaal en kunststof zijn bijzonder robuust, veiligheidsglas ziet er elegant uit. Wie duurzaamheid waardeert, kan ook kiezen voor een model van bamboehout. Voor oudere mensen raden we treden aan met een antislip oppervlak. Rubberen voetjes verhogen ook de stabiliteit.

Display en taal

De grootte van de digitale displays en analoge wijzerplaten is verschillend. Als jouw ogen niet de beste zijn, moet je hier speciale aandacht aan besteden. Een oplossing kunnen in dit geval ook verwijderbare displays of modellen zijn die via smartphone kunnen worden bediend. Displays die meerdere informatie-items tegelijk weergeven, zijn moeilijker te lezen dan displays met individuele waarden. Naast Nederlands bieden digitale weegschalen vaak andere talen aan, zoals Engels, Frans of Spaans.

Maximale lading

Weegschalen kunnen in de regel tot 180 kg of meer worden belast, maar er zijn ook modellen waarbij het maximale gewicht niet hoger mag zijn dan 120 of 150 kg. Dit is belangrijk voor iedereen die erg lang en sterk is.

Stroomvoorziening

Digitale en lichaamsvetweegschalen hebben batterijen nodig om te werken. Afhankelijk van het model worden knoopcellen of standaardbatterijen gebruikt. Deze laatste hebben als voordeel dat je ook oplaadbare batterijen kunt gebruiken.

Dimensies

Heb je niet veel ruimte in de badkamer, dan is het handig als de weegschaal na gebruik onder een kastje geschoven kan worden. Bijzonder geschikt zijn ruimtebesparende, platte modellen, bijvoorbeeld die van slechts 2 cm hoog. De meeste apparaten zijn ongeveer 30 x 30 cm. Voor mensen met grote voeten raden we modellen aan met extra grote weegvlakken die ongeveer 5 cm breder zijn dan standaard apparaten.

Functies

Sommige weegschalen kunnen "spreken" en kondigen de gemeten waarden aan. Dit is praktisch voor mensen die niet goed zien. Sommige modellen bieden hiervoor zelfs verschillende talen aan. Een step-on automatisch systeem is ook praktisch, waarbij de digitale weegschaal wordt geactiveerd, zodra je op het weegvlak staat, hoef je niet meer te bukken, meestal is een automatische uitschakeling altijd inbegrepen.

Gewichtseenheden

Standaard geeft een personenweegschaal het weegresultaat in kilogram weer. De meeste digitale weegschalen kunnen ook worden omgeschakeld naar weergave in ponden.

Indeling van de weegschaal

Mechanische weegschalen hebben een weegschaal met schaalverdeling, waarbij elke lijn meestal staat voor één kilo. Sommige modellen zijn echter uitgerust met een fijnere schaal, waarbij elke regel overeenkomt met 100 g - dit type display laat daarom ook kleinere gewichtsveranderingen zien . Digitale weegschalen geven het gewicht meestal op één plaats achter de komma, d.w.z. met een nauwkeurigheid van 100 g.

Opbergruimtes

Om schommelingen in gewicht bij te houden, is het handig om elke keer dat je weegt het gewicht te noteren. Veel digitale weegschalen zijn uitgerust met een geheugenfunctie waarmee het gewicht van meerdere personen onafhankelijk van elkaar kan worden opgeslagen en opgehaald.

Slimme eigenschappen

Volg je een fitnessprogramma of wil je systematisch afvallen, dan kunnen apparaten met slimme technologie een waardevol hulpmiddel zijn. Zo'n weegschaal kan via bluetooth met jouw mobiele telefoon worden verbonden en synchroniseert alle meetwaarden over een gewenste tijdsperiode. Je kunt in een gezondheids- of fitness-app op je tablet of smartphone zien of je op de goede weg bent om je persoonlijke doelen te bereiken. Indien nodig kunt je de training of het dieet aanpassen. Sommige fabrikanten bieden een app voor gezondheidsmonitoring die bij het model past.

Vind de juiste weegschaal

Een personenweegschaal helpt je gezond te leven en fit te blijven. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen raden wij je aan een ander model aan te schaffen.

Weegschalen voor dagelijks gebruik

Is het voor jou en je gezin vooral belangrijk om af en toe te controleren of het gewicht nog binnen een bepaald bereik valt? Dan kun je langskomen met een eenvoudige mechanische of digitale weegschaal.

Weegschalen voor atleten

Als je gewichtsschommelingen nauwkeurig wilt volgen, raden we je aan een digitale weegschaal te kopen die ook betrouwbare waarden voor de decimalen biedt. Als je regelmatig traint, kunt je overwegen om een weegschaal met lichaamsvetmeting of slimme technologie aan te schaffen. Dit laatste maakt het mogelijk om gegevens uit te wisselen tussen weegschalen en smartphones en om gedetailleerde evaluaties uit te voeren in gezondheidsapps. Je hebt lichaamsvetweegschalen voor een bescheiden budget en slimme modellen voor een middel budget.

Weegschalen voor gezinnen

Als meerdere mensen een weegschaal willen delen, is een digitaal model met meerdere opslagruimtes handig. Dit kunnen verschillende gezinsleden zijn of de gebruikers van een privésauna. Met deze modellen kunnen gebruikers ze individueel gebruiken door hun persoonlijk gewicht te besparen. Slimme weegschalen met Bluetooth-technologie bieden deze mogelijkheid ook. Apparaten met meerdere opslaglocaties zijn verkrijgbaar voor een bescheiden prijs.

Zo bepaal je precies je gewicht

Om jouw lichaamsgewicht correct te kunnen bepalen, heb je niet alleen een betrouwbare weegschaal nodig. Het is ook belangrijk om weegfouten te vermijden. Hieronder vindt je enkele tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

  • Sta altijd op hetzelfde tijdstip van de dag op de weegschaal, bijvoorbeeld altijd 's ochtends of' s avonds, om vergelijkbare resultaten te krijgen.
  • Om dezelfde reden moeten de omstandigheden altijd vergelijkbaar zijn. Houd er onder meer rekening mee dat activiteiten zoals sporten, eten, sauna , maar ook langere eet- of drinkpauzes en alcoholgebruik allemaal van invloed zijn op het gewicht.
  • Weeg uzelf altijd met of zonder kleding. Alleen al het dragen van een spijkerbroek kan leiden tot schommelingen tot wel 1 kg.
  • Of je nu een mechanische of een digitale weegschaal koopt, het apparaat moet altijd plat op de grond staan. Een schuine positie van het opstapvlak kan het resultaat beïnvloeden.
  • Je weegschaal is beter af in de slaapkamer dan in de badkamer. De vochtigheid in de lucht kan tot wisselende resultaten leiden.
  • Personenauto's zijn minder geschikt voor baby's. De beste manier om het gewicht van jouw kleintjes te bepalen, is met jouw eigen babyweegschaal.