Een smartwatch wordt gekoppeld aan je smartphone waardoor je ontzettend veel opties hebt.

Sportieve smartwatches voor actieve mensen

Een sportieve smartwatch begeleidt je bij al jouw sportieve activiteiten en geeft je belangrijke informatie over je prestaties en jouw bio-data. Dankzij de combinatie van deze functies kun je jouw individuele training plannen en vastleggen via een smartphone-app of via een cloud-verbinding. De horloges hebben meestal een GPS (Global Positioning System) sensor om de afstand die je loopt en je huidige locatie op de weg te bepalen.

De geïntegreerde sensoren in de smartwatch meten jouw hartslag om overbelasting te voorkomen of om je te laten weten dat je nog iets harder kunt sporten. Zorg ervoor dat je een sportmodel met een waterdichte behuizing kiest. Dan kun je het dragen als je in de regen loopt of als je na de training een douche neemt. Afhankelijk van de functionaliteit en functies, kun je sportieve horloges kopen in verschillende prijsklassen.

Inhoudsopgave

Klassieke smartwatches voor dagelijks gebruik
Exclusieve stijlbewuste smartwatches
Waar je op moet letten bij een digitale horloge

Klassieke smartwatches voor dagelijks gebruik

Klassieke smartwatches zijn net zo elegant als hoogwaardige conventionele horloges en kunnen de hele dag door worden gedragen. Het verschil tussen klassieke smartwatches en normale horloges, is dat deze smartwatches nog veel meer kunnen doen. Zoals bijna elke smartwatch, bevatten klassieke varianten sensoren voor het meten van de snelheid, de oriëntatie, het zeeniveau en het omgevingslicht. Ook bevatten de meeste klassieke smartwatches een barometer en een hartslagmeter.

Vaak kun je smartwatches koppelen aan een moderne smartphone en vervolgens gegevens uitwisselen met een Android-telefoon of iPhone. Als je bijvoorbeeld een oproep of bericht ontvangt op je telefoon, laat de meldingsfunctie van het horloge je dit weten zonder aandacht te trekken. Bij veel klassieke modellen kun je het ontwerp van het horloge aanpassen aan jouw smaak. Dit kun je doen door de horlogeband te veranderen of door te kiezen uit verschillende ontworpen wijzerplaten. Klassieke smartwatches zijn verkrijgbaar voor een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Exclusieve stijlbewuste smartwatches

Als je jouw stijl wilt uitdrukken tijdens het dagelijkse leven of bij het uitgaan, kies dan voor een bijzonder elegante en exclusieve smartwatch. Dergelijke horloges bieden kwalitatief hoogwaardige vervaardigde kasten en stevige armbanden van roestvrij staal, aluminium of keramiek. Een grote selectie van digitale wijzerplaten onderstreept het edele karakter van deze slimme uurwerken. Als je houdt van van klassieke analoge horloges, is een smartwatch met echte wijzers, stevige wijzerplaten en speciale functies via minidisplays iets voor jou. Sommige modellen hebben ook een mobiele telefoonmodule, waarmee je direct en onafhankelijk van je mobiele telefoon kunt bellen en gebeld worden als je de telefoon niet bij de hand hebt.

Een exclusieve smartwatch is meestal uitgerust met een GPS-sensor om je positie te bepalen. Dit maakt tracking-functies tijdens sportactiviteiten mogelijk, evenals navigatiefuncties rechtstreeks op de pols. Deze horloges houden je ook op de hoogte van binnenkomende berichten en e-mails, zodat je op de hoogte blijft van het laatste nieuws zonder een vergadering of conferentie te verstoren. De prijs voor dit soort smartwatches varieert.

Waar je op moet letten bij een digitale horloge

Bij de aankoop van een digitale smartwatch moet je vooral rekening houden met de volgende kenmerken.

Display

Door de relatief kleine display is zowel de resolutie als wel de pixeldichtheid bepalend voor de kwaliteit van het display. Dit wordt gespecificeerd in pixels per inch ("pixels per inch", afgekort "ppi"). Vanaf een pixeldichtheid van ongeveer 225 ppi zijn individuele pixels niet meer zichtbaar, wat zorgt voor een haarscherpe en natuurlijke weergave. Hoogwaardige modellen overschrijden de 300-ppi-limiet en geven de wijzerplaten en andere inhoud bijzonder realistisch weer. Ook het technische ontwerp van het display is belangrijk. LC-displays bieden een goede beeldkwaliteit met weinig beperkingen op het gebied van contrast en leesbaarheid in direct zonlicht. OLED of AMOLED displays hebben een goede kleurweergave en leesbaarheid.

Compatibiliteit

Twee besturingssystemen hebben zich gevestigd als standaard voor smartwatches: watchOS van Apple en Android Wear van Google. Om een Apple horloge te kunnen gebruiken moet je een iPhone hebben, want veel functies worden verwerkt door de gekoppelde mobiele telefoon en de internetverbinding wordt tot stand gebracht via de iPhone. Zelfs de nieuwe Apple Watch Series 3-modellen met geïntegreerde GSM-module, antenne en SIM-kaartgleuf kunnen niet zonder een iPhone: De mobiele telefoonverbinding via het horloge wordt alleen aanbevolen voor het overbruggen van korte perioden zonder mobiele telefoonverbinding, omdat de kleine batterij van het Apple Watch anders te snel zou ontladen.

Met de smartwatches met Android Wear kun je niet alleen koppelen aan een smartphone met een actuele Android-versie, maar ook met iPhones (iOS-versie 8.2 of hoger). Bekijk voor de aankoop van een smartmatch, of het horloge van jouw keuze werkt met de serie- en besturingssysteemversie van je mobiele telefoon.

Gegevensoverdracht en interfaces

Smartwatches hebben een directe interactie met een smartphone. Daarom zijn de interfaces en het type gegevensoverdracht tussen de betrokken apparaten van groot belang. De meeste smartwatches zijn uitgerust met Bluetooth. Deze draadloze standaard wordt door vrijwel alle huidige smartphones ondersteund. Sommige horloges hebben ook WLAN-mogelijkheden en kunnen dus rechtstreeks op een WLAN-router worden aangesloten. Verder moet er een aansluiting voor een microfoon en voor een USB-kabel beschikbaar zijn om de interne batterij op te laden.

Sensoren

Moderne smartwatches zijn uitgerust met talrijke sensoren. Het spectrum reikt van een bloeddrukmeter tot het bepalen van de huidige locatie en het tellen van de gezette stappen. Sommige modellen kunnen ook de temperatuur en de luchtdruk meten. Dit laatste is nodig voor de berekening van de hoogtepositie boven de zeespiegel en voor individuele weersverwachtingen. De positie en de beweging van het horloge worden gemeten door een gyroscoop en een versnellingsmeter, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om het display in te schakelen wanneer de pols beweegt. De smartwatch past zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan via een omgevingslichtsensor. Het display is bijzonder helder bij zonneschijn, terwijl het in een donkere slaapkamer wordt gedimd.

Batterij

Als je een nieuwe smartwatch meerdere dagen om je pols draagt en deze niet elke avond wil opladen, dan moet je een model kiezen met een hoge batterijcapaciteit. Afhankelijk van het model gaat er tussen 18 en 72 uur voorbij voordat het horloge weer een stroombron nodig heeft. De meeste smartwatches worden opgeladen met behulp van een plug-in met een USB-kabel. Bij modellen van hogere kwaliteit kan dit ook draadloos gebeuren. Plaats het horloge gewoon op het oplaadstation en de batterij wordt opgeladen.

Processorprestaties en intern geheugen

De energiekosten voor het uitvoeren van functies, zijn bij smartwatches nogal klein, omdat veel taken op de gekoppelde smartphone worden uitgevoerd. Processen met een klokfrequentie van 1,5 GHz of meer, leveren altijd het benodigde vermogen voor complexe bewerkingen. Het geheugen moet ten minste 512 MB bedragen, terwijl het interne geheugen voor contactlijsten, e-mail en muziek tussen 4 en 8 GB moet liggen.

Contact opnemen met fitness applicaties en fitnessapparatuur

Als je jouw smartwatch met een bepaalde fitnessapplicatie wilt gebruiken, moet je de instructies van de fabrikant controleren op compatibiliteit met de software die je wilt gebruiken. Hetzelfde geldt voor communicatieve trainingsapparaten in het fitnesscentrum. Als je horloge gegevens moet uitwisselen met fitnessapparaten in de studio, moeten de smartwatch en het trainingsapparaat hetzelfde transmissieprotocol gebruiken. Raadpleeg daarom medewerkers of andere leden die al gebruik maken van de smartwatch om hun eigen ervaringen.

Bescherming tegen stof en water

Voor een horloge dat in het dagelijks leven wordt gedragen, speelt de behuizing tegen het binnendringen van water en stof een belangrijke rol. Zo mag een smartwatch die alleen beschermd is tegen opspattend water niet worden gedragen tijdens het zwemmen of duiken.

Betrouwbaarder dan de specificaties "spatwaterdicht" of "waterdicht" is de zogenaamde BAR of ATM- beschermingsklasse. Het cijfer achter de afkorting, geeft precies aan hoe bestendig een behuizing is tegen water. De mate van bescherming tegen het binnendringen van water kan variëren van 3 (spatwaterdicht) tot 100 (geschikt voor diepzeeduiken). Vanaf 10 BAR/ATM wordt een behuizing voor langere tijd als waterdicht beschouwd.

Extra armbanden

Voor veel smartwatches krijg je optionele extra armbanden, waarmee je het uiterlijk van de smartwatch voor verschillende gelegenheden kunt veranderen en aanpassen aan de betreffende situatie. Denk bijvoorbeeld aan een plastic band voor sport en de roestvrijstalen armband voor speciale gelegenheden.