Een mooie nieuwe laminaatvloer in je kamer

Een nieuwe vloer

Ben je je huis aan het verbouwen of wil je een gewoon een nieuwe vloer in plaats van bijvoorbeeld vloerbedekking? Dan kun je kiezen voor een laminaatvloer. Laminaat is een composiet plaatmateriaal, dat qua uiterlijk en eigenschappen te vergelijken is met parket. Het laminaat voor een nieuwe vloer bestaat doorgaans uit drie of vier verschillende lagen: een kunststof onderlaag, een drager, een laag bedrukt papier (dat over het algemeen bedrukt is met een houtstructuur) en tot slot een toplaag van kunststof.

Kliklaminaat

Veel laminaat wordt op de vloer gevestigd middels verlijmen. Tegenwoordig is er ook een andere manier om eenvoudig laminaat te leggen, namelijk met kliklaminaat. Dit laminaat is zo gemaakt dat de kopse kanten van het laminaat eenvoudig in elkaar kunnen worden geklikt om op die manier de laminaatplaten aan elkaar te bevestigen. Meestal is hiervoor geen houtlijm nodig.

Hoe leg ik een laminaatvloer?

Het lijkt misschien een hele klus, maar het is vrij eenvoudig als je weet hoe het moet: laminaat leggen. In enkele stappen hieronder zullen we je uitleggen hoe je snel en gemakkelijk je nieuwe vloer legt.

  1. Voordat je begint, is het belangrijk dat je weet wat de oppervlakte van de vloer is in vierkante meters. Meet de lengte en de breedte en tel tien procent op bij de totale oppervlakte. Dit is namelijk nodig in verband met zaagverlies.
  2. Als je het laminaat hebt, is het vervolgens verstandig de laminaatplaten minstens 48 in de ruimte te laten liggen waar het laminaat komt te liggen. Dan kan het hout op temperatuur komen.
  3. Zorg daarnaast dat de vloer gelijk is. Zijn er putjes of kuilen? Vul deze dan op en leg een speciale ondervloer welke geschikt is voor laminaat. Op internet of in bouwwinkels kun je hier meer informatie over inwinnen.
  4. Zodra je aan de slag kunt met het leggen van de nieuwe vloer, begin je in een hoek van de vloer. De laminaatplaten dienen minimaal één centimeter van de muur te liggen, aangezien hout kan gaan uitzetten. Deze ruimte dek je later af met plinten die verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en groottes. Leg afstandhouders tegen de muur en plaats de eerste plaat op de vloer.
  5. Klik vervolgens de volgende plaat met de smalle zijde in de eerste en ga zo verder.
  6. Een nieuwe baan laminaat begin je met het afgezaagde deel van de baan daarvoor. Zo verspringen de banen en krijg je een mooi effect.
  7. De laatste baan laminaat moet je waarschijnlijk op maat maken. Als het laminaat op maat is, kun je deze eenvoudig, iets schuin, in het profiel van de vorige baan klikken of schuiven.

Een groot aanbod laminaat bij OTTO

In de webshop van OTTO vind je verschillende soorten laminaat en houtparket, variërend in het soort hout en de kleur. Bekijk het aanbod en kies een laminaatvloer die past bij jouw stijl en de inrichting van het huis. Bereken de oppervlakte van de vloer zodat je weet hoeveel planken je dient aan te schaffen. Ook plinten koop je online bij OTTO.