Alle wonen artikelen / General / Wonen / 6 september 2022

De juiste slaapbank vind je met deze 5 tips

Slaapbank - dwarsslaperEen slaapbank kent veel voordelen; het is de ideale oplossing voor wat kleinere ruimtes. Een slaapbank is simpelweg een bed en een bank in één. Door de moderne ontwikkelingen zijn er maar een paar simpele handelingen nodig om een slaapbank binnen een paar seconden om te toveren tot een fijne slaapplek. Zo kun je de bank gebruiken om een onverwachte vriend of vriendin te laten overnachten, om kleine kamers optimaal te benutten of om plek te besparen in je knusse maar gezellige studentenkamer. Het vinden van een mooie, comfortabele en multifunctionele slaapbank is niet altijd makkelijk. In dit artikel geven we je 5 tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Bedenk wat voor type slaapbank je wilt kopen

Er bestaan verschillende soorten modellen. Vaak kost het niet veel moeite om de zitbank om te bouwen tot een slaapmeubel, maar het is afhankelijk van het type slaapbank op welke manier je het moet doen. Het is verstandig om je van te voren te verdiepen in de verschillende soorten en om te bepalen welk type jouw voorkeur heeft.

Slaapbanken met een zit- en slaapoppervlak in één

2 persoons slaapbank
De meeste slaapbanken hebben geen apart bed gedeelte. Deze klap je uit door het zitvlak van de bank naar je toe te trekken. Veel van deze slaapbanken hebben een lus aan het zitoppervlak waaraan je kunt trekken. Zodra je dit doet klapt hij naar voren toe open. Het zitvlak wordt uitgebreid tot een groot bed, waar je met twee personen op kunt slapen. Deze varianten zijn vaak erg comfortabel, zowel als bed als bank. Slaapbanken die eruit zien als hoekbank zijn hier ook een voorbeeld van.


Ook bestaan er de zogenoemde ‘dwarsslapers’, een grote eenpersoons slaapbank oftewel twijfelaar. Bij deze banken kun je de rugleuning platleggen.

Daarnaast bestaan er bedbanken, dit is het omgekeerde van een slaapbank. Een slaapbank is een bank waar je een bed van kunt maken. Een bedbank is het tegenovergestelde, hierbij kun je namelijk van het bed een bank maken. Het ziet er dus veel meer uit als een bed. Dit type heeft meestal wat meer opslagruimte in de vorm van lades. Hier kun je bijvoorbeeld beddengoed in opbergen.

1 persoons slaapbank - bedbank


Slaapbanken met een apart bedgedeelte

Er bestaan ook slaapbanken waarbij je niet op het zitgedeelte slaapt, maar op een apart frame met matras. Deze wordt vaak uit de onderkant van de bank geschoven. Het zijn de wat luxere varianten die geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

Ga jij voor een 1 of 2 persoons slaapbank?

Zoals hierboven beschreven bestaan er dus 1 persoons slaapbanken en 2 persoons slaapbanken. De slaapbanken met een apart bedgedeelte, de bedbanken en dwarsslapers zijn meestal geschikt voor 1 persoon. Bedenk van te voren goed wat jouw voorkeur heeft, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van de slaapbank.

Tip 2: Bedenk hoe luxe jouw slaapbank moet zijn

Slaapbanken variëren erg in luxe. Wanneer je gaat nadenken over hoe luxe jouw slaapbank moet zijn, bedenk dan hoe vaak je verwacht dat de slaapbank gebruikt gaat worden. Is het voor af en toe of is het voor dagelijks gebruik?

Voor dagelijks gebruik

Wil je de slaapbank voor dagelijks gebruik aanschaffen, dan is een model met compleet bedframe en doorlopend matras en ondersteunende lattenbodem zeer geschikt. Een lattenbodem zorgt er namelijk voor dat het matras goed geventileerd wordt doordat de lucht vrij kan circuleren. Dit is bevorderend voor de slaapomgeving. Ook ligt een lattenbodem over het algemeen gewoon lekkerder.

Wanneer je op zoek bent naar een slaapbank voor dagelijks gebruik let er dan ook goed op dat het uitklapmechanisme goed werkt, zodat dit geen problemen veroorzaakt.

Slaapbank met opbergruimte

Voor af en toe

Wordt de slaapbank maar af en toe gebruikt, bijvoorbeeld voor een logé? Dan is een model zonder ingebouwde lattenbodem vaak voldoende. Vaak krijg je dan een model met koudschuimvulling.

Met extra opbergruimte

Sommige slaapbanken hebben geïntegreerde beddozen onder het zit- en liggedeelte. Deze modellen bieden extra opbergruimte voor jouw beddengoed of andere spullen. Overdag kun je hier het een en ander in opbergen, waardoor de kamer er een stuk opgeruimder uitziet. Bedenk van tevoren of je een slaapbank met extra opbergruimte nodig hebt.


Tip 3: Bepaal in welke slaapkamer jouw slaapbank komt te staan

Wanneer je een slaapbank gaat kopen doe je er goed aan om van tevoren na te denken over in welke kamer hij komt te staan. De grootte van de kamer is bepalend voor welke grootte slaapbank je kwijt kunt. Misschien wil je wel graag een 2 persoons slaapbank, maar kun je dit helaas niet kwijt in de kamer. Dan is het maar goed dat je hier van tevoren achter komt.

Let op de lengte

Een slaapbank heeft meer ruimte nodig wanneer deze is uitgeklapt of uitgetrokken, houd hier dus rekening mee. Zijn jouw vrienden of familieleden aan de lange kant? Let dan zeker op de afmetingen bij de aanschaf. Sommige slaapbanken zijn maar 180 cm lang, sommigen 220 cm lang. Ook is het handig als de bank een fijne rugleuning heeft, die hoog genoeg is om comfortabel te zitten. Ga uit van een zithoogte van ongeveer 43 – 45 cm.

Tip 4: Denk na over de look en feel van jouw slaapbank

Slaapbanken zijn te verkrijgen in verschillende soorten materialen en kleuren, waardoor elke bank een andere uitstraling heeft. Van Scandinavisch tot klassiek. Heb je kleine kinderen of huisdieren in huis? Dan bestaat er een grote kans dat er snel vieze vlekken ontstaan op de bank. Bedenk of het verstandig is om een slaapbank aan te schaffen met een afneembare hoes, zodat deze gewassen kan worden. Kies daarnaast natuurlijk een model dat mooi staat bij jouw interieur. Maak de bank extra gezellig met wat sierkussens of een leuk plaid.
Houten slaapbank


Tip 5: Bepaal vooraf je budget

Heb je alle vier de stappen doorlopen? Bepaal dan welk budget je wilt uitgeven aan de slaapbank. Ga met dit budget op zoek naar het juiste model voor jezelf of jouw logés.

Met deze tips kun jij zeker op zoek naar de perfecte slaapbank. Heb je deze eenmaal gevonden, dan is het belangrijk dat je je slaapbank goed onderhoudt. Door je slaapbank goed te onderhouden heb je er extra lang plezier van. In het volgende artikel lees je hoe je het beste jouw slaapbank kunt onderhouden.

Handtekening liefs, meke

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  Advies Inrichten Slaapkamer Tips Wonen Woonkamer

Meke Broers
You might also like