Alle wonen artikelen / General / Wonen / 19 februari 2020

Je vloerkleed reinigen, met deze tips is het eenvoudig!

Bankstel en vloerkleed OTTO

Heb jij al een vloerkleed bij jou in huis? Een vloerkleed is namelijk een ideaal item om gemakkelijk je huiskamer, hal of slaapkamer een nieuwe look te geven. Het is wel belangrijk om een tapijt of mat regelmatig chips- en stofvrij te maken. Toch blijft het schoonmaken van tapijten, vloerkleden en matten soms nog een lastige klus. Dus hoe doe je dat eigenlijk? Ik heb een stappenplan gemaakt, zodat jouw vloerkleed weer echt de eyecatcher wordt van het interieur.

1. Je vloerkleed schoonmaken: waar begin je mee?

Het is belangrijk om voor de grote schoonmaak te zorgen dat alle stofjes, haren en vuil uit het vloerkleed zijn verwijderd, want daarna kun je namelijk pas echt beginnen met de grondige reiniging. Een mattenklopper is een handig middel om het meeste vuil eruit te krijgen. Heb je een zware mat? Dan is het verstandig om iemand om hulp te vragen. Til samen het kleed naar buiten en draai de mat om. Vervolgens klop je alles uit de mat, zodat al het vuil eruit is. Je zou hiervoor een mattenklopper kunnen gebruiken, maar alles uitkloppen met je handen kan ook. Hierdoor oogt het vloerkleed al direct een stuk schoner en heb je gelijk een goede spiertraining voor je armen gedaan!
Woonkamer groen met vloerkleed OTTO


Het vloerkleed stofvrij maken

stofzuiger Dyson
Stofzuigen kun je het beste twee keer per week doen. Door regelmatig met een stofzuiger over het tapijt heen te gaan, voorkom je namelijk een ophoping van vuil. Gebruik de bijbehorende plinten-, meubel- en kierenzuigmond van de stofzuiger om de puntjes goed mee te nemen. Stel het schoonmaken van het tapijt niet te lang uit en probeer daarnaast ook één keer in het half jaar een grondige clean up te doen. Een stoomreiniger is dan de perfecte tool om het tapijt echt helemaal schoon te maken. Het is een apparaat dat stoom gebruikt om mijten en bacteriën te doden. Zo wordt het vloerkleed snel en effectief schoongemaakt. Stoom het tapijt in rechte banen en probeer niet vaker dan één keer over een plek te gaan, om schade aan het vloerkleed te voorkomen. Dit komt doordat de stoom heet is en natuurlijke stoffen zoals wol kunnen daar niet zo goed tegen. Op niet-synthetische stoffen is het dus niet verstandig om een stoomreiniger te gebruiken.


2. Vlekken uit je vloerkleed reinigen

Na het stofzuigen is het tijd voor de grondige reiniging. Heb je een vlek in het tapijt? Begin dan altijd meteen met lauwwarm water en een doekje te deppen. Als deppen niet werkt kun je shampoo of mousse gebruiken. Scheerschuim helpt bijvoorbeeld bij het verwijderen van die vervelende rode wijnvlek. Huisgemaakte middelen kun je ook inzetten om je vloerkleed te redden. Zo kan bakpoeder worden gebruikt tegen verschillende soorten vuil. Als je het in huis hebt, kun je hiermee zo snel mogelijk wat poeder op de vlek strooien. Giet er vervolgens een beetje water overheen en laat het mengsel een paar uur intrekken. Is de vlek dan nog steeds niet weg? Dan raad ik je aan om het proces na twee uur te herhalen. Inkt- of viltstiftvlekken kun je het beste behandelen met melk. Werkt het deppen met melk niet, kies dan voor een krachtiger reinigingsmiddel zoals spiritus of terpentine. Wees hiermee wel voorzichtig, want deze producten kunnen je vloerkleed beschadigen of verkleuren. Last van een koffievlek op het tapijt? Kies er dan voor om gebruik te maken van een vochtige badstof handdoek. Leg de handdoek over de koffievlek en laat deze liggen totdat het doek is opgedroogd. Als de vlek daarna nog niet is verdwenen, kun je een specialistische vlekkenverwijderaar gebruiken. Een rode wijnvlek is moeilijker te behandelen dan een witte wijnvlek. Dit komt omdat rode wijn meer kleur bevat. Gebruik voor het verwijderen van de rode wijnvlek absorberende krijtpoeder. Als de poeder is opgedroogd, zuig deze dan op met een stofzuiger.

3. Je vloerkleed wassen

Was je de middelen liever niet uit zelf uit? Gelukkig bestaan er dan ook wasmachines die jouw kleine vloerkleed kunnen schoonmaken. Let wel even op en kijk naar het labeltje van het vloerkleed of deze überhaupt in de wasmachine mag. Als het mag, stop het dan gewoon even in de wasmachine op maximaal 40°C. Geef hierna het tapijt de tijd om te drogen. Als je een klein tapijt of vloerkleed hebt, kun je deze het beste even buiten ophangen of neerleggen totdat alles helemaal droog is. Heb je een kamerbreed vloerkleed die niet opgehangen kan worden? Probeer dan bijvoorbeeld met een föhn het vocht te verdampen. Stop het vloerkleed nooit in de droger. Hierdoor beschadigt het kleed. Vergeet niet om na het wassen ook de wasmachine even goed schoon te maken. Lees in het blog Hoe onderhoud je: je wasmachine? hoe je dat het beste kunt doen.
wasmachine reinigen


Met deze tips wordt het reinigen van jouw vloerkleed een eitje! Krijgt jouw vloerkleed binnenkort ook een goede schoonmaakbeurt?

liefs Charlot

Deel deze blog met je vrienden:

Tags:  OTTO Schoonmaken Wassen Wonen

Charlot van de Ven
Charlot (21) is studente Communicatie en stagiaire bij OTTO. Ze is gek op lekker eten, heeft een passie voor muziek én gaat ontzettend graag in het weekend sporten! Op een regenachtige dag leest ze het liefst een boek of kijkt ze een film in de bioscoop met haar vriendinnen.
You might also like