De gilet stamt af van de mannenmode maar dat betekent niet dat het niet vrouwelijk en elegant kan zijn.

De ups and downs van het gilet

Geïntroduceerd door koning Charles de 2e

Van de meeste kledingstukken valt niet exact te zeggen waar en wanneer het ontstaan is. Het gilet vormt hier een uitzondering op. Halverwege de 17e eeuw introduceerde koning Charles de 2e (van Engeland, Schotland en Ierland) het gilet. Hij baseerde dit kledingstuk op de korte Perzische jasjes. Men droeg het gilet over een blouse en onder een jasje. In deze en de 18e eeuw droegen mannen mooi versierde en zeer kleurrijke gilets.

Verandering van het gilet

Na de Franse Revolutie veranderden voor zowel mannen als vrouwen de kledingvoorschriften. De giletjes werden een stuk minder kleurrijk en daardoor ook veel minder opvallend. Maar dat betekende niet dat ze on belangrijk werden. Ze werden wel een stuk korter en strakker, waardoor ze meer een geheel vormden met de rest van de outfit. In de eerste helft van de 19e eeuw droegen mannen vaak een korset om hun strakke lichaam te behouden. Een gilet benadrukte dat nog eens extra. Bij de verdwijning van de korsetten veranderde het gilet in een rechter model.

Het gilet verloor aan populariteit

De populariteit van de zakhorloges droeg bij aan de populariteit van gilets. Een zakhorloge paste namelijk gemakkelijk in een gilet en zag er ook zeer netjes uit. Na de Eerste Wereldoorlog verscheen het polshorloge en werd het zakhorloge minder populair, waardoor het gilet een belangrijke functie verloor. Wanneer er tijdens de Tweede Wereldoorlog steeds meer truien gedragen werden, gaat dit ten koste van het gilet. Alleen zakenmannen droegen het kledingstuk nog als onderdeel van hun pak.

Het gilet voor vrouwen

De “wedergeboorte” van het gilet vond in de jaren ’70 van de 20e eeuw plaats. Daar waren twee oorzaken voor: de opkomst van de disco en het uitkomen van de film ‘Annie Hall’. Actrice Diane Keaton droeg in deze film het gilet, waardoor vrouwen het kledingstuk ook gaan dragen. Niet alleen overdag op straat, maar ook als ze ’s avonds naar de disco gaan. Het gilet is nu nog steeds een geliefd kledingstuk bij vrouwen. Je kunt het bijvoorbeeld overdag naar je werk dragen als onderdeel van een nette outfit of ’s avonds tijdens een avondje naar het theater of als je op stap gaat.

Het losse knoopje

Bij een gilet wordt het onderste knoopje meestal los gedragen. Deze gewoonte schijnt overgenomen te zijn van Koning Edward de 7e uit Wales. Er zijn mensen die beweren dat hij dit deed omdat zijn gilet tijdens het avondeten te strak kwam te zitten, maar anderen zeggen dat hij gewoon vergat om alle knopen dicht te doen.

Tegenwoordig zie je in het straatbeeld ook de moderne visie van het gilet, zoals een variant van linnen, suede, bont of met pailletten. Je kunt ze eingelijk overal mee combineren en zijn voor bijna iedere gelegenheid wel geschikt. In de zomer combineer je hem leuk met een jeansshort of lange rok en in de winter met een leren broek of jeans. Je kunt het gilet bijvoorbeeld overdag naar je werk dragen als onderdeel van een nette outfit of ’s avonds tijdens een avondje naar het theater of als je op stap gaat.

Het losse knoopje

Bij een gilet wordt het onderste knoopje meestal los gedragen. Deze gewoonte schijnt overgenomen te zijn van koning Edward de 7e uit Wales. Er zijn mensen die beweren dat hij dit deed omdat zijn gilet tijdens het avondeten te strak kwam te zitten, maar anderen zeggen dat hij gewoon vergat om alle knopen dicht te doen.