"

Basketbal

Anders dan de meeste sporten is basketbal een sport die nog niet zo heel lang bestaat. De sport dateert uit 1891 en werd uitgevonden door James Naismith in de Verenigde Staten. James was een sportleraar en verzon ter plekke de sport. Hij riep 18 studenten bij elkaar en splitste de 18 studenten op in 2 teams van 9 spelers. Er werd gespeeld met een voetbal en twee perzikmanden als ‘basket’. Op die manier is de sport ontstaan. In de jaren twintig van de 2e eeuw ontstonden in Amerika de eerste professionele teams. Toch was de sport nog niet echt populair en verdwenen er regelmatig teams en competities. Pas in 1949 ontstond er een echte competitie doordat de National Basketball Association (NBA) werd opgericht. De sport werd in 1936 opgenomen in het programma van de Olympische Spelen. De teams van de Verenigde Staten Joegoslavië en de Sovjet-Unie zijn altijd dominant geweest. Momenteel is er ook een Women’s National Basketball Association opgericht zodat vrouwenbasketbal ook helemaal geprofessionaliseerd kan worden.

Hoe wordt basketbal gespeeld?

De sport wordt gespeeld door twee teams van allebei vijf spelers. Meestal zijn er zeven wisselspelers die op de bank zitten tijdens de wedstrijd en in kunnen springen wanneer dit nodig is. Van oorsprong werd de sport alleen gespeeld door mannen, maar tegenwoordig zijn er ook genoeg vrouwen die basketbal spelen. Het doel van het spel is om de bal door de basket van de tegenpartij te werpen. Natuurlijk moet men wel eerst de bal veroveren en verhinderen dat de tegenpartij de bal in de basket werpt. Tijdens het spel moet de bal altijd op de grond stuiteren als men met de bal gaat lopen. Daarnaast zijn er nog genoeg andere regels waardoor de sport een bepaalde snelheid en aantrekkelijkheid krijgt.

Basketbalkleding moet comfortabel zitten

bij basketbal is eigenlijk een criteria van groot belang: bewegingsvrijheid. Tijdens het spelen van de sport moet men veel rennen en springen. De kleding moet kunnen ademen en licht van materiaal zijn. Een outfit bestaat uit een tank, shorts en basketbalschoenen. Je hebt geen scheenbeschermers nodig zoals bij voetbal of hockey.

"