Elektrisch fiets: comfortabel voortbewegen op twee wielen

Een elektrische fiets is een fiets met elektronische rijondersteuning. De slingerbeweging van de pedalen zorgt ervoor dat de motor, die aan het fietsframe is bevestigd, draait. Hierdoor rijd je met een aangename, gelijkmatige snelheid en geniet je van een ontspannen, gemakkelijke trapbeweging, wat vooral op steile trajecten een hele opluchting is.

Ouderen blijven langer mobiel en doen iets voor hun gezondheid en conditie dankzij de gemotoriseerde fietsen. Dankzij de elektrische fiets kun je niet alleen vertrouwde routes blijven rijden, maar ook nieuwe, langere routes uitproberen. Afhankelijk van de accucapaciteit zijn tochten tot 100 km mogelijk.

De meeste e-bikes zijn zogenaamde pedelecs (Pedal Electric Cycles), waarvan de motoren alleen starten als je trapt, terwijl elektrische fietsen in de engere zin van het woord zonder te trappen zich kunnen voortbewegen. De term e-bike is in de loop der tijd echter een gevestigde waarde geworden voor elektrisch aangedreven fietsen.

Inhoudsopgave

De verscheidenheid aan e-bikes in één oogopslag
Je moet aandacht besteden aan deze functies bij de aankoop
Welke elektrische fiets is geschikt voor welke toepassing?
Nuttige accessoires voor nog meer rijplezier

De verscheidenheid aan e-bikes in één oogopslag

Ondertussen zijn er voor elk terrein elektrische fietsen. Hier vind je meer informatie over de verschillende versies.

E-citybikes voor korte afstanden door de stad

Dankzij de lage instap kun je op een ontspannen manier op de fiets stappen. Een comfortabel zadel zorgt voor een hoog zitcomfort. De zitpositie staat rechtop op de meeste e-citybikes en een praktisch bagagerek maakt het makkelijker om jouw aankopen te vervoeren.

E-Crossbikes voor tochten op licht terrein

De combinatie van een mountainbike en racefiets is geschikt voor een lange afstand en heeft een sportieve zitpositie, omdat het zadel zich op ongeveer dezelfde hoogte bevindt als het stuur. De E-Crossfietsen worden niet beïnvloed door de wisselende ondergrond dankzij het stabiele frame en de geprofileerde banden. Om gewicht te besparen heeft de Crossbike geen bagagerek.

E-Tricycles voor comfortabel vervoer

Elektrische driewielers zijn speciaal gemaakt voor het vervoer van grote of zware voorwerpen. Ze zijn verkrijgbaar met twee wielen vooraan en twee wielen achter. Tussen de dubbele wielen zit de ruime transportmand, die in sommige modellen is uitgerust met praktische banken en veiligheidsgordels. De drie wielen maken het bijzonder gemakkelijk om uw evenwicht te bewaren met deze modellen.

E-vouwfietsen als compacte en opvouwbare begeleiders

In de metro stappen en dan verder gaan met de e-bike? Een elektrische vouwfiets maakt het mogelijk. Het heeft een compact, ruimtebesparend ontwerp en kan snel weer worden opgevouwen en uitgevouwen. Veel modellen passen zelfs in de kofferbak van een auto.

E-mountainbikes voor off-road ritten

Met een e-bergfiets kun je zonder problemen steile bergen beklimmen. Dankzij de vering van het voor- en achterwiel worden schokken geabsorbeerd door hobbels. De profielbanden geven je goede grip op steenachtige en modderige ondergrond. Het brede stuur geeft je meer invloed en controle.

E-trekkingfietsen voor langere afstanden

Één keer de straal vergroten en lange afstanden afleggen tot 100 km - dat kan met de speciale e-trekkingfietsen, want deze batterij gaat lang mee. Trekkingfietsen zijn bijzonder stabiel en daarom vormen zelfs hobbelige routes geen obstakel.

Je moet aandacht besteden aan deze functies bij de aankoop

Bij de keuze van een elektrische fiets hangt het af van veel verschillende onderdelen.

Framemateriaal

De meeste elektrische fietsen zijn uitgerust met een frame van robuust en resistent aluminium. Door het relatief lage gewicht is een aluminium wiel gemakkelijk te sturen en geschikt voor routes over wegen, bospaden en bergen.

Stalen frames zijn zeer sterk en duurzaam. Het iets hogere gewicht zorgt voor een goede acceleratie en blijft stabiel in bochten en op steenachtige ondergrond, waardoor deze fietsen geschikt zijn voor bergafwaarts gebruik.

Speciale banden

Omdat elektrische fietsen door hun hogere eigen gewicht en hogere gemiddelde snelheid zwaarder belast worden dan conventionele fietsen, worden speciale banden met de aanduiding "E-Bike Ready 25" aanbevolen. Ze zijn voorzien van een lekbescherming inzet, die voorkomt dat een lekke band de buis beschadigt of het omhulsel scheurt.

Batterij en oplaadtijd

Het vermogen van de batterij wordt aangegeven in watt. Hoe meer watt, hoe verder je kunt komen met de batterij. Bijna elke e-bike kan 30 tot 60 km afleggen. Het bereik van de batterij is ook afhankelijk van de trapkracht van de rijder, de afstand en het gewicht van de fiets. Één batterijlading kost niet meer dan 10 tot 15 ct en de meeste batterijen zijn in drie tot vijf uur volledig opgeladen.

Achterderailleur

Derailleurversnellingen worden het meest gebruikt op elektrische fietsen. Hij kan soepel worden geschakeld tijdens het rijden en heeft tot 33 versnellingen. Op routes met wisselende eisen, zoals heuvelachtig terrein, maken ze de rit gemakkelijker.

De naafversnellingen kunnen ook bij stilstand worden geschakeld. Ze vergen weinig onderhoud, maar zijn ook zwaarder en duurder dan derailleurversnellingen en hebben meestal maar acht versnellingen. Ze zijn vooral geschikt voor fietsers die veel in de stad rijden en vaak in het verkeer moeten stoppen.

Met een automatische versnellingsbak bespaar je de moeite van het schakelen, omdat de automatische naaf versnellingsbak zelf continu de juiste versnelling vindt.

De juiste framemaat

De framemaat wordt aangegeven in inches en kan eenvoudig worden berekend met een formule: Neem een meetlint van de vloer tot aan het kruis. Vermenigvuldig de waarde in centimeters met 0,226. Het resultaat is de framehoogte in inches.

De verschillende motorsystemen

Bij de voorwielmotor wordt de motor op de voorste waaier gemonteerd. De fiets heeft dus quasi vierwielaandrijving, omdat de rijder het achterwiel versneld door te trappen, de motor drijft het voorwiel aan. Deze motor kan worden gecombineerd met elke vorm van schakelen.

De midden wielmotoren zijn de meest geïnstalleerde motoren. Ze bevinden zich direct achter de trapas, in het zwaartepunt van de fiets. Zo laten ze een goed evenwicht toe. Deze front motoren kunnen op alle fietsen met derailleur- en naafversnellingen worden gebruikt. Er is echter een speciaal frame nodig waarin de aandrijving is geïnstalleerd.

Bij de achterwielmotor is de aandrijving in de naaf van het achterwiel ingebouwd. Het hogere gewicht aan de achterzijde geeft jou goede grip en maakt sportieve ritten mogelijk. Zelfs bergopwaarts starten is gemakkelijk met deze motor. Het verwisselen van het wiel is iets tijdrovender, omdat het nodig is om ook de bedrading te verwijderen. Gewoonlijk worden achterwielmotoren geïnstalleerd op fietsen met drie versnellingen en derailleurversnellingen.

Het motorvermogen

De motoren van een elektrische fiets leveren meestal 250 watt (W) naast de trapbeweging van de fietser en zijn beperkt tot een maximale snelheid van 25 km/u. Zogenaamde S-pedelecs hebben een vermogen van 500 W en kunnen worden versneld tot 45 km/u. Voor een e-bike in engere zin, die meer lijkt op een bromfiets, is het motorvermogen ook 500 Watt. Zonder extra spierkracht kunt u een maximale snelheid van ongeveer 20 km/u bereiken.

Het gewicht

E-bikes wegen meestal tussen de 20 en 30 kg, afhankelijk van de uitrusting, het materiaal en het ontwerp. Als je jouw e-bike thuis wilt opbergen en veel moet meenemen, is een bijzonder licht model aan te bevelen.

Veilig remsysteem

Velgremmen worden meestal gebruikt voor elektrische fietsen met een motorondersteuning tot 25 km/u. Schijfremmen worden aanbevolen voor S-pedelecs met motorondersteuning tot 45 km/u, omdat ze bijzonder robuust zijn, soepel lopen en weinig onderhoud vergen. Bovendien maken ze een nauwkeurige dosering van het remvermogen mogelijk.

Welke elektrische fiets is geschikt voor welke toepassing?

Afhankelijk van waar jouw elektrische fiets wordt gebruikt, heb je een specifiek model nodig. Lees hier welke fiets wordt aanbevolen voor welk type reis.

Voor een ritje naar de stad

Met een e-citybike kun je korte afstanden in het dagelijks leven afleggen en naar het werk fietsen zonder onaangenaam te zweten. De rechtopstaande zitpositie geeft jou een goed zicht op het stadsverkeer. Je vervoert uw boodschappen op het bagagerek.

Voor de trektocht

Een e-trekkingfiets neem je mee over steenachtige paden en oneffenheden in de ondergrond dankzij het stabiele frame. Dankzij de ingebouwde motor zijn lange ritten geen probleem meer. Je kunt jouw bagage vastmaken in fietstassen op de bagagedrager of op het stabiele stalen of aluminium frame.

Voor de tour door de bergen

Met een e-bergfiets kun je moeilijke paden in het terrein onder de knie krijgen. De vering in het voor- en achterwiel absorbeert schokken veroorzaakt door hobbels, de brede, geprofileerde banden zorgen voor een goede grip. Het brede stuur geeft jou meer controle tijdens het rijden.

Nuttige accessoires voor nog meer rijplezier

Voor langere ritten zijn fietstassen en een fietsmand handig, waarin je proviand kunt opbergen voor een pauze. Voor ouders die met hun kinderen op pad gaan, zijn er fietskarren en kinderfietszitjes.

Met een fietsnavigatiesysteem kun je een route plannen en een nauwkeurig locatie- en tijdsplan opstellen. Het helpt je ook om je weg te vinden in onbekend terrein.

Als je onderweg bent, zorg dan voor goede fietsverlichting en reflectoren, zodat automobilisten jou in het donker kunnen zien. Wanneer je op uw bestemming aankomt, beschermt een fietsslot je tegen diefstal