Fietsen en fietsaccessoires

We ondersteunen je bij je keuze bij het kopen en beantwoorden veel voorkomende klantenvragen rondom het thema fietsen en fietsaccessoires.

Hoe bepaal ik de goede maat voor een fiets?

Hoe groot een fiets moet zijn, hangt af van zowel je beenlengte, als je zithouding bij het fietsen. Om de juiste maat te bepalen, ga je op sokken op de grond staan en meet je met een meetlast de binnenbeenhoogte vanaf je voet. De uitkomst vermenigvuldig je met 0,259 – en je hebt al de wielmaat te pakken. Ligt de berekende waarde tussen twee maten in, dan kies je de grotere, als je rechtop op de fiets zit. Bij een sportieve zit, neem je eerder de kleinere van de twee maten.

Welke fietsaccessoires zijn aan te raden?

Tot een standaard uitrusting bij fietsen hoort zeker een goede fietshelm. Deze kan bij het vallen en botsen beschermen voor gevaarlijke hoofdletsels. Een stabiel fietsslot houdt dieven met lange vingers af en kan vooral niet ontbreken bij gebruik in de stad. Als je langere afstanden gaat fietsen is het ook aan te raden gereedschap, een fiets- reparatie set en/of een reserveband mee te nemen. Voor langere fietstochten is daarnaast een zadeltas erg handig voor vervoer van bagage.

Verdere informatie:

Merken: Shimano, Prophete, Performance, Montana, Kettler, MBM, KS Cycling, Kellys, KCP, Abus, Garmin, Buff en veel meer.

Categorieën: BMX-fietsen, Citybikes, Cruisers, Stadsfietsen, Kinderfietsen.

Modellen: Kinderfietsen, Omafietsen, Touringfietsen, Mountainbike, Citybike, Crossbike.

Fabrikanten: Performance, KS Cycling, 4Uniq, Dino, Barbie, Feber, Smoby, Prophete, KCP en veel meer.

Fietsen

Niet alleen voor het milieu is het goed om op de fiets naar je werk te gaan, of inkopen te doen met de fiets. Wat je nog meer voor voordelen van je nieuwe fiets hebt, leer je hier.

Welke modellen fietsen zijn er bij OTTO?

Fietsfans vinden in de OTTO online shop een grote keuze aan hoogwaardige fietsen voor dames, heren en kinderen. Kies tussen mountainbikes, citybikes, omafietsen, trackingfietsen, e-bikes en vele andere modellen van bekende merken zoals Adore, Corratec, Rocky, VCM en Chrisson. Tip: in onze Sale zijn altijd weer afgeprijsde fietsen te vinden voor koopjesjagers.

Hoe vind ik een geschikte fiets?

Bedenk je eerst, waar en hoe je de fiets wil gebruiken: om van A naar B te komen in de stad, of als sportfiets in de natuur? Of moet je fiets misschien geschikt zijn voor meerdere doeleinden? Daarnaast moet je beslissen wat de juiste framehoogte is, die je aan de hand van je beenlengte relatief makkelijk kunt berekenen. Bepaal dan wat je budget is en plan er accessoires bij zoals een fietshelm, bagagedragertassen en een slot.

Hoe herken ik een kwalitatief goede fiets?

Kwaliteitsfietsen komen van bekende merken en beschikken over een modelbeschrijving. Kettingkast, remmen en versnelling moeten van een bekende toeleverancier zijn, zoals de gerenommeerde Japanse merk Shimano. Versnellingen, remsystemen, vering en stuurinrichting moeten van de nieuwste technische stand zijn, zodat je gemakkelijk en vertrouwd met je fiets onderweg bent.

Waar moet je bij het kopen van een kinderfiets op letten?

Hoogwaardige kinderfietsen worden uit robuuste, onderhoudsvriendelijke componenten gemaakt, die net zo zorgvuldig samengesteld worden. Kinderen vanaf 6 jaar, die zelfstandig kunnen fietsen, hebben een wielmaat nodig van 20 inch. Het zadel en het stuur moeten verstelbaar zijn, zodat je zelf kunt beslissen of het gewenste model de juiste is. Goed om te weten: OTTO biedt een retourgarantie met gratis retourzending.

Welk onderhoud hebben fietsen nodig?

Bescherm het frame van je fiets, indien je deze met een speciale was behandelt. Zo kun je scade door roest vermijden. Om de levensduur van je fietsketting te verlengen, sproei je deze regelmatig in met kettingspray. Na trips in de natuur moet je je fiets grondig met mater en wat reinigingsmiddel schoon maken.

Voor wie is een citybike geschikt?

Citybikes, ook tourfietsen genoemd, zijn geschikt voor mensen, die vooral kortere stukjes fietsen en de fiets gebruiken als middel om in de stad van A naar B te komen. Ze hebben spatborden, verlichting en zijn met alle zaken uitgerust die belangrijk zijn voor de verkeersveiligheid. Meestal beschikken ze over een versnelling met maar weinig standen. Om mee naar het werk te fietsen of om inkopen te doen, is dat in de regel voldoende.

Waarvoor is een trekkingfiets geschikt?

Trekkingfietsen zijn gemakkelijke allrounders: ze zijn geschikt voor langere tochten en ook voor korte stukjes in de stad. Uitgerust met een uitgebreide versnelling, kun je hiermee ook heuvels en kleine bergen zonder problemen trotseren. Een stabiel frame en een kleine vork zorgen er zelfs voor dat je op hobbelige bos- en landweggetjes comfortabel kunt fietsen. Trekkingfietsen zijn goed uitgerust voor in het verkeer en beschikken over een kleine bagagedrager, waar je een fietstas voor een langere tour aan kunt monteren.

Wat verstaat men onder een crossfiets?

Een crossfiets is een mix tussen een mountainbike en een wielrenfiets en dient in eerste instantie als sportfiets. Het heeft een stabiel frame geschikt voor alle terreinen en een sportieve versnelling, maar geen gewoonlijke stadsuitrusting. Spatborden, bagagedragers en verlichting zit in de regel niet op een crossfiets.

Veiligheid van kinderfietsen – hier moet je op letten:

Een kinderfiets met wielen van 12-18 inch heeft normaal gesproken geen verlichting. Waarom? Omdat kinderen in deze leeftijd nog niet op straat mogen fietsen, maar uitsluitend op de stop. Daarnaast zijn ze ’s avonds en ’s nachts niet aan het fietsen. Desalniettemin moet je er op letten dat je kind goed door andere verkeersdeelnemers waargenomen wordt. Het beste lukt dat met kleding, die reflectoren heeft. Kinderfietsen vanaf 20 inch zijn voorzien van belichting en reflectoren.

Hoe zie ik of mijn kind goed op zijn fiets zit?

Veilig en comfortabel fietsen kunnen kinderen natuurlijk alleen, als ze ook goed op de fiets zitten. Als het kind op het zadel zit, moeten de voeten de bomen kunnen raken: beginners moeten met de hele zool contact met de grond kunnen maken, bij geoefende fietsers zijn de schoenpunten voldoende. Om de grond aan te raken, moeten de benen echter niet volledig gestrekt zijn. Ook bij fietsen is het belangrijk, dat de pedalen zich goed bewegen laten, zonder dat het been helemaal uitgestrekt is. Beter is, als de benen licht gebogen zijn – net zoals de armen. Deze moeten zonder veel moeite het stuur vast kunnen houden, zonder dat de zitafstand te groot is of het kind nog te klein.