Een fietsslot: zorg dat dieven je fiets niet kunnen stelen!

Feitjes over fietsen in Nederland

In Nederland zijn in totaal 18 miljoen fietsen. Gemiddeld heeft een Nederlander 1,3 fiets in zijn bezit. Elk jaar worden ongeveer 1,3 miljoen fietsen verkocht met een totale waarde van 1 miljard euro. Er zijn ook cijfers te vinden over hoeveel fietsen er per jaar worden gestolen. Het is slechts een indicatie aangezien niet alle fietsdiefstallen worden gemeld bij de politie. In 2009 zijn er zo’n 897.000 fietsen gestolen. Het is daarom dus een goed idee om je fiets te voorzien van een goed slot.

Wat voor fietssloten zijn er op de markt?

Tegenwoordig staat je fiets nergens veilig meer. Op elke hoek van de straat loert wel een fietsendief om jouw nieuwe fiets weg te halen. Het beveiligen van je fiets door middel van een extra hangslot kan ervoor zorgen dat je fiets niet wordt weggehaald. Het is echter geen garantie dat je fiets niet alsnog wordt weggehaald, maar hoe langer het duurt voordat een dief je fiets los heeft hoe minder snel je fiets wordt weggehaald. Er zijn zoveel verschillende soort sloten. Welke past het beste bij jou?
- Gehard stalen kettingen: Met een stalen ketting zal je fiets goed veilig staan. Een betonschaar kan niet door dit slot heen en een slijptol maakt enorm veel herrie. Zorg er wel voor dat je fiets aan een paal staat met dit slot anders kan een dief alsnog je fiets gemakkelijk meenemen. Met dit slot kan je je fiets veilig buiten neerzetten!
- Beugelsloten: Goekope beugelsloten zijn gemakkelijk open te breken, maar beugelsloten van Abus zijn goed van kwaliteit. Een gouden regel is “Des te vaster de U-beugel in het zwaardere blok zit, des te beter het slot”.
- Ringsloten: Ringsloten zijn betrouwbaar, maar ook comfortabel. Je kan ze gemakkelijk sluiten en ze rammelen niet als je fietst. Dit type slot zit standaard op je fiets en is eigenlijk het primaire slot. Het is essentieel om een ringslot op je fiets te hebben. Zorg dus dat een ringslot op je fiets zit!
- Kettingen met hangsloten: Dit is geen veilig slot, want de hangsloten zijn gemakkelijk open te breken.
- Kabelsloten: kabelsloten lijken heel veilig te zijn, maar dit is zeker niet de werkelijkheid. Met een eenvoudige tang is het slot open te krijgen.
Als je er zeker van wilt zijn dat je fiets veilig staat, moet je je fiets altijd met een geharde stalen ketting aan een paal vastzetten. Een beugelslot is daarentegen ook betrouwbaar, maar koop geen kabelslot als je zeker wilt zijn dat je met je fiets naar huis kunt!

Fietssloten bij OTTO 

Bij OTTO vind je verschillende soorten fietsensloten van het gerenommeerde merk Abus. Abus bestaat al sinds 1924 en is inmiddels een bedrijf op het gebied van mechanische en elektronische beveiliging. Een Abus slot laat een fietsendief vaak snel met rust, want het is geen gemakkelijk slot om open te breken. Zorg ervoor dat je niet de dupe wordt van een fietsendiefstal en koop nu je slot bij OTTO!