Fietsplezier voor kinderen met een kinderfiets

Zijwieltjes & fietsvlaggen

Kinderen zijn vaak nog heel jong als ze al willen fietsen. Peuters beginnen op een stoere plastic loopfiets zonder trappers, terwijl kleuters al toe zijn aan een ‘echte’ fiets. Om te leren fietsen zijn zijwieltjes verstandig. Zijwieltjes worden aan de achterkant van de fiets gemonteerd en zorgen voor extra veiligheid en stabiliteit. De grootte van de wielen kun je zelf kiezen. Naarmate kinderen ouder worden, kun je steeds kleinere wieltjes monteren. En oefening baart kunst: je zult versteld staan hoe snel de kinderen kunnen fietsen zonder zijwieltjes! Als je dan toch nog een oogje in het zeil wil houden of veiligheid wil creëren, kun je een fietsvlag achterop de fiets vastmaken. Kinderen zijn vaak geneigd hard in het rond te crossen, zonder om zich heen te kijken. Met een fietsvlag hebben anderen goed zicht op je kind en zullen er minder snel ongelukken gebeuren. Fietsvlaggen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en zijn speciaal gemaakt voor kinderen met de leukste kinderfiguren.

Tips om kinderen te leren fietsen

Samen met de kinderen eropuit op de fiets: kinderen willen niets liever als ze kunnen fietsen! Van kleins af aan kun je kinderen al leren fietsen. En kinderen vinden het leuk om te leren en zeker als hun ouders willen helpen. We zullen je enkele tips meegeven waarmee je jouw kind of kinderen snel kunt leren fietsen:

  1. Je doet er verstandig aan kinderen al op heel jonge leeftijd kennis te laten maken met een loopfietsje. Dit is een zeer goede voorbereiding op het leren fietsen op een echte fiets: kinderen leren op- en afstappen en hebben een balansvoorsprong als ze gaan fietsen op een fiets met trappers.
  2. Als kinderen oud genoeg zijn en klaar zijn voor een echte fiets, adviseren we te beginnen met een kleine fiets met een terugtraprem. Monteer zijwieltjes aan de fiets en kinderen zullen zelf al rond kunnen fietsen.
  3. Als dat goed gaat, laat je kinderen met zonder zijwieltjes fietsen. Dit houdt in dat je de zijwieltjes hoger afstelt, zodat kinderen niet voortdurend steun krijgen van de wieltjes, maar er wel op terug steunen als het nodig is. Op deze manier kunnen ze leren hun balans te bewaren.
  4. Gaat dit steeds beter, dan worden de zijwieltjes overbodig. Kinderen kunnen nu fietsen zonder zijwieltjes. Zorg wel dat je kinderen nog vasthoudt. Daarbij kun je af en toe stiekem loslaten, zonder dat ze het door hebben. Als je het namelijk van te voren zegt, zal je merken dat ze angstig worden.
  5. Uiteindelijk zie je dat je kind zelfstandig kan fietsen! Laat kinderen voor de veiligheid een fietshelm dragen en leg ze uit goed in het verkeer op te letten.

Kinderfietsen in onze webshop

Ben je op zoek naar een vrolijke en veilige kinderfiets? In onze webshop vind je diverse kinderfietsen voor meisjes en jongens in mooie kleuren en uitvoeringen. De fietsen hebben een sportief uiterlijk en verschillen in grootte. Voor fietsattributen voor de kinderen kun je ook bij OTTO terecht. Je vindt er onder andere pols- en kniebeschermers en fietshelmen.