De buitenlucht in op een sportieve mountainbike

Mountainbike als sport

Een mountainbike is een fiets die ook wel MTB of terreinfiets wordt genoemd. De fiets onderscheidt zich van een gewone fiets door het sportieve uiterlijk en de grove banden. De dikke banden hebben een profiel dat zorgt voor genoeg comfort en genoeg grip tijden het fietsen. Daarnaast heeft een mountainbike doorgaans meer dan twintig versnellingen voor het kiezen van de juiste snelheid en het trapvermogen voor op verschillende wegen en heuvels.

De sport mountainbiken is een tak van de wielersport, waarbij je met een mountainbike fietst over speciale onverharde wegen of paden. De sport is ontstaan in de jaren zestig van de twintigste eeuw in Californië, vermoedelijk bij de Mount Tamalpais. Cary Fischer, Tom Ritchey, Keith Bontrager en Charlie Cunningham waren de eersten die kwamen met een mountainbike idee: ze hadden hun eigen fietsen omgebouwd met onderdelen van motorfietsen en brommers. In die tijd brachten de mannen hun fiets nog naar boven, naar de top van een berg, om vervolgens op hoge snelheid naar beneden te fietsen. De vier namen zijn sindsdien als merknaam op de markt en tot op de dag van vandaag verkrijgbaar. Na de jaren zestig kwamen er meer mountainbikers. De fietsen werden lichter en voorzien van meer versnellingen, om op deze manier ook bergop te fietsen: de ‘eerste’ echte mountainbikes ontstonden, om precies te zijn in 1977.

De keuze van het materiaal

Voor de juiste werking van de fiets, is een frame een belangrijk onderdeel. Dit is het dragende onderdeel. Als je een mountainbike gaat aanschaffen, is het slim rekening te houden met het materiaal van de fiets en het niveau dat je aankan. Er zijn drie soorten frames die tegenwoordig veelal worden gebruikt bij het vervaardigen van mountainbikes:

  • Aluminium frame. Een aluminium frame kwam in opkomst in de jaren negentig van de 20e eeuw. Het is het meest gebruikte materiaal voor mountainbikes. Het voordeel van aluminium is dat het licht en corrosiebestendig is. Bovendien is aluminium makkelijk te bewerken en gunstig qua prijs.
  • Titanium frame. Een titanium frame biedt wat meer comfort dan een aluminium frame. Het materiaal kan veel belastingen verwerken door de elasticiteit die het materiaal kent. Het nadeel is dat de prijs dan ook hoger ligt dan een aluminium fiets.
  • Carbon frame. De duurste mountainbikes zijn bewerkt met carbon, om zeer lichte en stijve frames te maken. Het grote voordeel van carbon in tegenstelling tot voorgaande twee is dus het zeer lichte materiaal. Echter kent het materiaal ook nadelen: zo ligt de prijs hoog, aangezien carbon kostbaar is, en zal het frame eerder beschadigen bij een grote val.