Racefietsen
Voor iedere wielrenner een geschikte racefiets
Verschillende modellen racefietsen
Ben je een fanatieke wielrenner of wil je aan de slag gaan met fietsen? Een racefiets, ook wel wielrenfiets, kan dan niet ontbreken. Fietsen geeft je voldoende lichaamsbeweging, waardoor je aan je conditie werkt, en daarnaast kan het nog eens zeer leuk zijn. Veel mensen gaan in groepsverband wielrennen om zowel een sportieve als sociale bezigheid samen te combineren. Beginners kunnen aan de slag met een sportieve racefiets, voorzien van alle gemakken om comfortabel en snel te kunnen fietsen. Als je betere prestaties wil bereiken en gaat wielrennen op een hoger niveau, dan ga je al snel over op een racefiets met meer kwaliteiten. Deze fietsen onderscheiden zich door de hoge kwaliteit van de onderdelen en het lichtgewicht materiaal.
Dunne fietsbanden voor hoge snelheden
Wielrenfietsen kenmerken zich door de hele smalle fietsbanden. Deze fietsbanden hebben een groot voordeel ten opzichte van gewone fietsbanden: de smalle banden bieden weinig weerstand, waardoor je een hogere snelheid kunt behalen. Een goede bandenspanning draagt hieraan bij en is essentieel voor goede fietsresultaten. Een te lage spanning vermindert de fietssnelheid en een te hoge spanning zal leiden tot stuiteren, waardoor je de controle sneller verliest. Zorg dus dat de fietsbanden hard genoeg zijn opgepompt, zonder een al te hoge spanning. In principe kun je ervan uitgaan dat één bar lucht nodig is voor tien kilo lichaamsgewicht. Weeg je bijvoorbeeld tachtig kilo, dan hebben je fietsbanden acht bar lucht nodig. De bandenspanning kun je met een pomp en drukmeter controleren.
De wielersport
Wielersporten worden steeds populairder. De sporten kenmerken zich door het fietsen op snelheid en daarom wordt de term wielersport ook wel aangeduid met wielrennen. Ongeveer vijftig jaar na de uitvinding van de fiets in de 19e eeuw vond de eerste wielerwedstrijd plaats in Parijs. Binnen de wielersport zijn er verschillende takken, zoals mountainbiken, baanwielrennen, veldrijden en wegwielrennen. Vooral deze laatste sporttak is zeer populair. Het is de bekendste tak van de wielersport en is vooral aan populariteit toegenomen door de Ronde van Frankrijk: de Tour de France. De Tour de France werd voor het eerst gehouden in 1903 en is sindsdien uitgegroeid tot de belangrijkste internationale wielerwedstrijd van het jaar. De deelnemers leggen met een gemiddelde snelheid van bijna 42 kilometer per uur meer dan 3000 kilometer af op een racefiets in twintig dagen.