Actief sporten in je vrije tijd met skates

Of het nu gaat om de wendbare inline skates of een longboard: iedereen die sportief is op twee of vier wielen, heeft de juiste uitrusting nodig. Want alleen daarmee kun je deze sporten goed en veilig beoefenen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de schoen voor inline skates, maar ook voor de lengte en breedte van het skateboard of de juiste rem voor rolschaatsen. Beschermers en helmen zorgen ook voor veiligheid en beperken mogelijke valpartijen. Op deze manier houdt de sport je fit en kun je jouw hobby zonder zorgen uitoefenen.

Inhoudsopgave

Een eenvoudige classificatie van de verschillende items
Met welke kenmerken moet je rekening houden?
Deze uitrusting past bij jouw ambitie

Een eenvoudige classificatie van de verschillende items

Van balance boards tot waveboards: op twee, drie of vier wielen is het gemakkelijk om door parken of over de weg te rijden. Deze items staan tot jouw beschikking:

Hoverboard

Een hoverboard balance scooter is een tweewielige plank die wordt aangedreven door een motor. Je kunt er tot 25 km/u mee rijden. Je regelt de snelheid door jouw gewicht naar voren of naar achteren te verplaatsen. Als je een bocht wilt maken, leun je naar rechts of naar links. Bij een hoverboard zijn het motorvermogen, de oplaadtijd en de actieradius de belangrijkste factoren. De accu wordt na één tot drie uur weer opgeladen en bereikt dan tot 20 km.

Inline-skates

Met inline skaten train je je evenwicht, bescherm je je gewrichten en heb je veel plezier in de frisse lucht. De modellen zijn uitgerust met drie of vier wieltjes, die achter elkaar zijn geplaatst. Een stabiele schoen zorgt voor een goede grip op de smalle rails, een remblokje zit achteraan. Er zijn varianten beschikbaar voor langere ritten of voor trucs op hellingen en andere obstakels.

Rolschaatsen

Rolschaatsen hebben vele trends overleefd. In tegenstelling tot inline skates hebben ze vier wielen onder de zool: twee voor en twee achter. De rem zit voorin. Zelfs met rolschaatsen kun je jouw gevoel voor evenwicht trainen en tegelijkertijd iets aan jouw conditie doen.

Skateboards en longboards

Ga er op staan, duw af en ga: met een skateboard of longboard kun je van A naar B geraken. Beide borden hebben vier wielen en een bord, ook wel dek genoemd. Maar terwijl het skateboard vooral geschikt is voor trucjes in het skatepark, in de halfpipe of op straat, is het longboard zeer comfortabel voor langere afstanden. Dit komt vooral door de lengte: Vergeleken met het skateboard is het tussen de 90 en 150 cm langer. Bovendien kun je met het longboard hogere snelheden bereiken.

Waveboards

Twee dekken, twee wielen en een flexibele brug: de waveboards, die vooral populair zijn bij tieners en kinderen, worden aangedreven met kundige draaibewegingen van de heup- en rompspieren. Dit is niet alleen leuk, maar bevordert ook de coördinatie en het uithoudingsvermogen. De truc hier is rollen met een draaihoek tot 360 graden, die vrij in alle richtingen kan worden bewogen. Dit sportapparaat is dus een middel om te bewegen en tegelijkertijd een fitnessapparaat te gebruiken.

Stevige schoenen

Voor de skate en longboard heb je je eigen schoenen nodig. Omdat je ze regelmatig over het asfalt trekt, moeten ze een versterkte zool hebben met een robuuste rubbermengsel. Versterkte zijkanten en een goede grip zijn ook van cruciaal belang. Beide dragen bij aan een stabiele voetpositie, zodat je niet wegglijdt en niet zo gemakkelijk knikt.

Skeelerhelmen en –beschermers

Of je nu op inline skates, skateboards of rolschaatsen zit, met de juiste veiligheidsuitrusting kun je jezelf beschermen tegen letsel bij een val. De onbreekbare skate helmen zijn aan de achterkant van het hoofd versterkt. Dit is omdat het gevaar om achterover te vallen bij het skaten groter is, dan bijvoorbeeld bij het rijden op een fiets. Skate helmen van hard plastic, hebben een vulling en hebben een lus voor het vastzetten en een openingen voor een goede luchtcirculatie. Als de helmen het EN 1078-test label dragen, zijn ze gecertificeerd voor het skeeleren. Met skatebeschermers kun je jouw knieën, ellebogen en polsen bij een val beschermen, dankzij de schokabsorberende vulling. In de meeste gevallen zorgen klittenbandsluitingen voor een goede pasvorm.

Reservewielen en gereedschap

De wielen slijten in de loop van de tijd. Maar dat betekent niet dat je de complete inliner of het skateboard meteen moet vervangen. Vervangingswielen zorgen ervoor dat je je board of skates kunt houden, en met het juiste gereedschap kun je de wielen snel verwisselen. Je kunt van alles meenemen in jouw rugzak of in de bijpassende tas, die je eenvoudig kunt omdoen en vullen met drankjes of hapjes.

Met welke kenmerken moet je rekening houden?

Afhankelijk van welke skate uitrusting je kiest, zijn de volgende kenmerken belangrijk bij de aankoop:

Grootte van de wielen

Grotere wielen met een diameter van ongeveer 125 mm zorgen voor hogere snelheden op inline skates en boards en houden de snelheid beter vast, maar zijn minder wendbaar. Met kleinere wielen rond de 85 mm kun je niet zo snel gaan, maar je kunt er wel beter mee manoeuvreren en accelereren. De wielen van de hoverboard meten tussen 4,5 en 10 inch. Kinderen rijden op de kleinste wielen, vanaf 6,5 inch zijn ze geschikt voor volwassenen. Als je off-road wilt gaan, moet je 10-inch wielen gebruiken.

Hardheid van de wielen

De hardheid van de wieltjes wordt aangegeven op een zogenaamde durometer-schaal. Dit varieert van 0A tot 100A, waarbij hoe harder het rubber van de wals, hoe hoger de waarde. Hardere rollen hebben een langere levensduur en zijn bijzonder responsief. Met een waarde tussen 88A en 90A zijn ze ideaal op gladde wegen. Zachtere rollen bieden daarentegen meer grip en zijn beter in het opvangen van oneffenheden. De hardheidsgraad ligt hier tussen 75A en 80A.

Tip: De kogellagers zijn ook belangrijk voor een efficiënte vooruitgang. Hoe hoger de zogenaamde ABEC-waarde, hoe nauwkeuriger het kogellager wordt vervaardigd.

Remmen

De meeste inline skates zijn uitgerust met een rubberen stop, die zich onder de hiel bevindt. Normaal gesproken wordt de rem stopper aan een skate schoen bevestigd. Bij rolschaatsen daarentegen zit de rem helemaal vooraan en is deze bevestigd aan beide schoenen tussen de twee voorwielen. Het is belangrijk om het remblokje regelmatig te controleren en te vervangen door een nieuw remblokje als het versleten is.

Schoenmaat

Bij rolschaatsen, zoals bij inline skates, is ook de schoenmaat belangrijk. De schoen moet goed passen en de voet moet niet te veel heen en weer schuiven. Meet jouw eigen voet op met papier en potlood en kies de juiste schoen uit een maattabel. Bij veel kindermodellen is de grootte aan te passen. Vaak is ook een breedteverstelling in de voorvoet mogelijk.

Lengte en breedte van de planken

De lengte van de skate- en longboard ligt tussen de 28 en 33 inch (1 inch komt overeen met 2,54 cm). De breedte moet vooral afhangen van jouw lichaam en schoenmaat, maar ook van jouw gebruikelijke skatestijl. In het algemeen geldt dat hoe groter en zwaarder je bent, hoe breder het bord moet zijn. Terwijl straat skaters de voorkeur geven aan iets smallere planken (onder 8 inch), hebben de fabrikanten de neiging om bredere dekken aan te bieden voor acrobaten op de halfpipe. Longboards beginnen op een lengte van 90 cm.

plank materiaal van een skate- of longboard

De planken van skate- of longboards kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. De meeste zijn gemaakt van hout, hoewel Canadees esdoornhout vanwege zijn langzame groei als bijzonder stabiel en duurzaam wordt beschouwd. Het hout wordt ook in meerdere lagen verlijmd zodat de plaat zowel stabiel als flexibel is. planken van zeven lagen zijn de meest voorkomende.

Deze uitrusting past bij jouw ambitie

Heb je de wens gekregen om inline skaten uit te proberen? Of wilt je jouw vaardigheden laten zien in het skatepark? Dan past de volgende uitrusting bij jou:

Beginners

Als je wilt beginnen met inline skaten, moet je een model kiezen met een rol grootte van 70 tot 80 mm. Een ander kenmerk voor beginners zijn kogellagers van het type ABEC 1 tot 3. Voor uw eerste skateboard pogingen moet je kiezen voor de zogenaamde mini cruisers, die een lengte van ongeveer 55 cm en een breedte van 15 cm hebben. Deze borden hebben kleine en zachte wielen.

Gevorderde skaters

Voor hogere snelheden zijn inline skates met een diameter van de wielen van minstens 84 mm en een kogellager type ABEC 7 geschikt, vaak speed skates genoemd. Voor het funpark met halfpipe en schans, kies je een niet al te breed skateboard met kleinere en medium harde wielen.

Experts

Met een rol grootte van 90 tot 100 mm kun je hoge snelheden bereiken met inline skates. In het skatepark kun je nieuwe trucs uitproberen met de zogenaamde free-skates, die vaak zijn uitgerust met hard-shell-schoenen. Rollers met een hardheid van minimaal 90A zijn ideaal voor een professionele skateboarder. De rollen moeten een diameter van meer dan 52 mm hebben.