Inline-skeeleren bevordert het evenwicht, het uithoudingsvermogen en een slank figuur

Elegant en snel - zo verschijnen inline-skeeleraars als ze bijna geruisloos over het asfalt glijden. Oefenen in de frisse lucht is een uitkomst voor het verlichten van stress, het trainen van de benen en buik en het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Afhankelijk van hoe snel je gaat tijdens het skeeleren, verbruik je bijna net zoveel calorieën als tijdens het hardlopen: ongeveer 700 calorieën per uur.

Skeeleren is ook gemakkelijk voor de gewrichten, omdat één voet altijd op de grond blijft, zodat je jouw lichaamsgewicht niet hoeft te ondersteunen. Daarom is de sport ook geschikt voor mensen met een hoger lichaamsgewicht. Beginners vinden meestal snel hun evenwicht op de skeelers en slagen er meestal in om snel langere tochten te maken. En naast sport en plezier geven skeelers je ook het voordeel dat je in het dagelijks leven snel van A naar B komt.

Inhoudsopgave

Gewoon skeeleren of stunten: Welke modellen zijn beschikbaar?
Welke kenmerken zijn belangrijk voor de selectie?
Verschillende soorten skeelers: de juiste skeelers voor jou
Praktische accessoires voor inline skeelers
Vier tips voor meer veiligheid en plezier tijdens het rijden

Gewoon skeeleren of stunten: Welke modellen zijn beschikbaar?

Wil je binnenkort over de weg rollen in plaats van lopen? Dan is het belangrijk om de juiste skates te vinden voor jouw behoeften. Dit is wat de individuele modellen onderscheidt:

Skeelers voor tours en stunts

De klassieke inline-skeeler kenmerkt zich door zijn sportieve schoen, vier wielen op een rij en een rem op de hiel. Touring- en vrijetijdsrijders geven de voorkeur aan een voetbed van zachte materialen die comfortabel om de voet zitten.

Bij harde skeelers wordt de zachte binnenschoen omringd door stevige materialen zoals hard plastic. Deze modellen geven de voeten een goede stabiliteit en worden vooral gebruikt door straat- en stunt skeeleraars.

Modellen voor stunters

Als je graag trucjes oefent, kun je inline-skeelers met drie wielen gebruiken, voor nog meer wendbaarheid. Deze zijn flexibeler omdat de rail korter is. Op sommige modellen gebruiken de fabrikanten geen remmen, omdat de rem dan de stunt kan verstoren.

Professionele skeelers zijn geschikt voor iedereen die graag op tour gaat en snel wil gaan. Deze versie heeft grotere wielen en een langere rails. Door de grotere roldiameter kun je zonder veel moeite hoge snelheden bereiken op jouw skeelers.

2-in-1 modellen: schaatsen en skeelers in één

Er zijn modellen waarmee je in de winter kunt schaatsen en in de zomer kunt skeeleren. Deze modellen kunnen worden uitgerust met een ijzeren onderkant en kunnen dan worden gebruikt als schaatsen, maar ook met wielen en waardoor ze kunnen worden gebruikt als inline skates. De versies voor kinderen zijn soms in grootte verstelbaar en kunnen daarom bijzonder lang worden gebruikt.

Nordic Walking: Skeeleren over takken en stenen

Zin om te skeeleren naast de weg? Met de all-weather modellen voor off-road gebruik met lange rails, robuuste schoenen en twee banden kun je zelfs over vuil sporen en steenachtige stukken skeeleren. Met slechts twee stokken in de hand, kun je beginnen met de snelle versie van Nordic Walking of de zomerse versie van langlaufen - en tegelijkertijd een super complete lichaamstraining hebben.

Met snelsluiting: om skeeleren en lopen te combineren

Je kunt in deze inline-skeelers glijden met jouw buitenschoenen. Dankzij de snelsluiting zijn ze gemakkelijk aan en uit te trekken. Zo kun je snel en afhankelijk van de ondergrond schakelen tussen lopen en skeeleren. Een goede keuze voor iedereen die zich snel en gemakkelijk wil verplaatsen in de stad. En een insider tip voor de volgende sightseeing tour! Als je op inline-skates van het ene naar de andere plek gaat, kun je de stad sneller verkennen en gewoon even stoppen bij een leuk café om even te pauzeren.

Welke kenmerken zijn belangrijk voor de selectie?

Inline skates moeten niet drukken of wiebelen bij de voet - de juiste maat is cruciaal voor een veilige rit. De toestand van de wieltjes, de kogellagers en de rails, beïnvloeden het rijgevoel en de snelheid. Bij de aankoop van inline-skeelers moet rekening worden gehouden met de volgende aspecten.

De juiste maat

De maat wordt aangegeven in de normale schoenmaat. Normaal gesproken is het niet nodig om een maatje groter te kiezen - tenzij je zeer brede voeten hebt. Belangrijk: De skeelers moeten ondersteuning bieden voor de voet, maar moeten comfortabel zijn en de voet en tenen niet vernauwen. De hiel en de enkel moeten contact hebben met de binnenschoen, terwijl de tenen bewegingsvrijheid moeten hebben.

De verschillende wielen

De hardheidsgraad van de inline skates wordt door de wielen (aangegeven door de durometer nummer "A") beïnvloedt en bepaald de snelheid en het rijgevoel: Zachte wielen met 78 A bieden comfort en een goede grip en absorberen oneffenheden beter. Hardere wiletjes rond 88 A krijgen minder snel te maken met slijtage. Wat de grootte betreft, hoe groter de wielen, hoe sneller de skeelers kunnen gaan. Kleinere wielen daarentegen beloven een goede wendbaarheid.

Het kogellager

Met een goede kogellager rollen de inline skeelers vanzelf, doordat de rollen dan gladder zijn. Er is een speciale kogellager standaard genaamd ABEC. Hoe hoger de ABEC-waarde, hoe nauwkeuriger het kogellager wordt. Hoe duurzaam de kogellagers zijn, hangt af van het materiaal: kogellagers van bijvoorbeeld titanium zijn gegarandeerd roestbestendig. Ook de kogellagers van keramiek en chroom zijn zeer robuust. Gesloten kogellagers voorkomen dat er vuil binnendringt. Open kogellagers zijn ook geschikt vom te skeeleren in een skate hal.

Tip: Draai alle rollen één keer. Lopen ze ongeveer even lang? Dat spreekt voor een goede kwaliteit.

De rail

Hoe stijver de rails, hoe preciezer de rijder kan versnellen en sturen. Op inline skates met bijzonder grote wielen is de rail langer. Een rails van composietmaterialen (kunststof) worden het meest gebruikt. Ze bieden bijzonder goed rijcomfort, omdat ze trillingen absorberen.

Verschillende soorten skeelers: de juiste skeelers voor jou

Welke variant skeeler voor jou geschikt is en wat qua uitrusting telt, hangt af van jouw gebruik en ervaring op het gebied van skeeleren:

Voor beginners

Wil je beginnen met skeeleren? Modellen met kleine rollen met een diameter van 80 mm en met een ABEC-1 tot ABEC-3 kogellager zijn geschikt het skeeleren onder de knie te krijgen. In de beginfase moet je kiezen voor inline skates met een flexibele rail van kunststof. Soft rollers hebben een bijzonder goede grip en kogellagers met een ABEC-waarde van 1 tot 3 gaan niet te snel, zodat je jouw balans kunt trainen en de remtechniek kunt oefenen met een gematigde snelheid.

Voor gevorderde recreatieve skeeleraars

Zodra je gecontroleerd kunt skeeleren, het gericht remmen en het nemen van bochten onder de knie hebt, kun je overschakelen op krachtigere inline-skates. Wij adviseren comfortabele softboots met rails van licht aluminium, kogellagers vanaf type ABEC 4 en met hardere wielen. Versnelling is efficiënter en je bent over het algemeen levendiger. Voor allrounders die hun skeelers op vele manieren willen gebruiken, zijn 2-in-1 modellen geschikt. Dit model kun je ombouwen tot een schaats.

Voor specialisten

Voor getrainde skeeleraars, raden wij skeelers aan met een rol grootte vanaf 84 mm diameter. En met het kogellager type ABEC 7, is deze combinatie zeer geschikt voor hoge snelheden. Voor het skatepark en rijders die graag trucjes uit proberen, zijn de type skeelers met kleine wieltjes en een robuuste rail een aanrader.

Praktische accessoires voor inline skeelers

Een paar belangrijke extra's maken de outfit voor een skeeler tour compleet. De volgende accessoires zorgen voor nog meer veiligheid en comfort:

  • Hoofdbescherming: Skeeler helmen zijn licht en comfortabel. De in grootte verstelbare modellen kunnen worden aangepast en zitten stevig op het hoofd.
  • Lichaamsbescherming: Skeeler beschermers voor ellebogen, knieën en polsen beschermen het lichaam tijdens een val.
  • Opbergruimte: Smartphone, sleutels en dergelijke, kunnen tijdens het skeeleren gemakkelijk worden vervoerd in zakken die je aan jouw lichaam kunt bevestigen.
  • Helder zicht: een sportbril met UV-bescherming verduistert fel zonlicht en beschermt de ogen tegen vervelende muggen, die anders snel in het oog komen tijdens het snel rijden.
  • Training controle: Voor degenen die hun conditie willen verbeteren en willen bijhouden hoe lang de afstand was, zijn fitness gadgets zoals GPS-trackers en hartslagmeters een waardevolle aankoop.

Vier tips voor meer veiligheid en plezier tijdens het rijden

  • Rijdend op één been: Bij inline skeeleren is één been altijd kort in de lucht. Om het evenwicht en het gevoel te trainen, oefen je het rollen van 5 tot 10 m op één been meerdere keren achter elkaar.
  • Correct remmen: Inline-skeelers hebben een rem op de hiel van de skate. Om te remmen buig je jouw knieën licht en buig je het uiteinde van jouw voet met een stopper richting de grond, zodat de stopper de grond raakt. Hoe meer gewicht je op de stopper legt, hoe meer hij op de weg wrijft en remt.
  • Mastering curves: Je kunt goed om de hoeken heen draaien als je je lichaam in de richting van de beweging kantelt en je gewicht meer naar de voet wijst in de richting van de beweging. Bovendien controleren jouw ogen de rijrichting. Dus kijk waar je heen wilt.
  • Rij over obstakels heen: Oeps, daar is een deurmat! Je kunt gewoon over dergelijke hindernissen heen rollen. Je benen zijn evenwijdig of in een wandelende positie, buig je knieën een beetje zodat ze de oneffenheden kunnen opvangen. Buig je bovenlichaam iets naar voren. Dit helpt om je evenwicht te bewaren.