Houd je voeten warm en droog met snowboots

Gemaakt van dierenhuiden

Snowboots bestaan al net zo lang als de mensheid er is. In het Stenen Tijdperk liepen mensen rond op snowboots die gemaakt waren van dierenhuiden en gevuld waren met gras. Op die manier hielden ze hun voeten lekker warm en droog tijdens barre tochten door de sneeuw. De Indianen uit Noord-Amerika maakten hun snowboots ook van dierenhuiden. Maar zij zorgden er wel voor dat hun sneeuwschoenen er kleurrijk en modieus uitzagen.

Warm en licht

In Canada en Alaska werden snowboots van eland- of rendierhuiden gemaakt. Door het vilt aan de binnenkant voelden ze heerlijk warm aan. Daarnaast bleken ze ideaal om tijdens de jacht te dragen; deze sneeuwschoenen waren namelijk erg licht. Het is een belangrijke inspiratiebron voor de huidige modellen geworden.

Moonboots

In de jaren ’70 van de vorige eeuw raakte de Italiaanse ontwerper Giancarlo Zanatta geïnspireerd door de maanwandeling van onder andere Neil Armstrong. Hij ontwierp comfortabele schoenen voor een wandeling in de sneeuw, genaamd Moonboots. Dit werd een wereldwijd succes! En dat is niet onopgemerkt gebleven. Er kwamen steeds meer snowboots op de markt. In eerste instantie waren dit degelijke modellen, maar later volgden ze de laatste trends op modegebied. En dat is nu nog steeds het geval.

Droog en warm blijven

Het voornaamste doel van snowboots is dat ze je voeten droog en warm houden. Daarom is het belangrijk dat je sneeuwschoenen een dikke zool hebben en waterdicht zijn. Verder moeten de zolen een grof profiel hebben, zodat je niet bij het eerste het beste gladde stuk meteen onderuitgaat. Houd er bij de keuze tussen een hoog en laag model rekening mee dat een laag model prima geschikt is om door pasgevallen sneeuw te wandelen, maar dat een hoog model meer voor je voeten doet. Dit model voert sneeuw en water uitstekend af, waardoor je droge voeten behoudt. Het is belangrijk dat je voeten zich voldoende kunnen bewegen in de laarzen. Dit voorkomt dat ze verkrampt raken door de kou. Tenslotte is de sluiting een essentieel aandachtspunt. Om de warmte binnen te houden en de nattigheid buiten moeten de snowboots goed dicht blijven zitten. Daarnaast moet je ze bij thuiskomst weer gemakkelijk uit kunnen trekken. Met deze aandachtspunten in je achterhoofd vind je vanzelf jouw ideale snowboots.