Accuboormachines & accuschoerfmachines: met elektrisch gereedschap is elke klus snel geklaard

Accuboormachines

Wanneer je regelmatig klust mag elektrisch gereedschap niet ontbreken in de gereedschapscollectie. In tegenstelling tot klussen met handgereedschap, blijft het zware werk je bespaard. Dit door de elektrische aandrijving van elektrisch gereedschap. Elektrisch gereedschap is vaak iets duurder dan hand gereedschap, maar de aanschaf verdient zich snel terug: klussen gaat namelijk sneller en gemakkelijker.

In het assortiment van OTTO is voor elke klus geschikt elektrisch gereedschap te vinden. zo zijn er laser afstandsmeters, accu schroevendraaiers, zagen, klopboormachines, decoupeerzagen, boorhamers, accuboormachines, accuschroefmachines, cirkelzagen, decoupeerzagen en schuurmachines.

Geschikt gereedschap

Bedenk op voorhand welk type elektrisch gereedschap geschikt is om de klus te klaren. Houd ook rekening met de grootte van de reparatie. Aan kleine klusjes hoeft vaak geen groot elektrisch gereedschap te pas te komen. Kleinere apparaten zijn dan ook geschikt. Schaf niet alles in een keer aan, begin met wat noodzakelijk is en mocht je later van plan zijn grotere klussen aan te pakken dan kan er dan geleidelijk aan meer elektrische gereedschappen worden aangeschaft. Om te beginnen is een klopboormachine vaak voldoende. Een klopboormachine boort namelijk in hout, metaal en in wandmaterialen. Een boormachine met twee versnellingen is wel aan te raden. De eerste versnelling heeft genoeg kracht om grote schroeven in te draaien, en de tweede versnelling is geschikt voor boren met kleine boor-diameters. Voor het snel in- en uitdraaien van schroeven is het aan te raden om een accuschroevendraaier te kopen. Ga dus altijd uit vanuit de klus die geklaard moet worden.

Accuschroefmachines

Twijfel je over de aankoop van een elektrische schroevendraaier? Twijfel niet, accuboormachines bieden bij de meeste klussen de beste uitkomst. We willen ons eigenlijk niet meer herinneren aan de tijd dat we eindeloos met onze handen schroeven moesten draaien. Het bezorgt een enorme last aan je handen en het kost gewoon veel tijd. Twijfel niet en ga met de tijd mee, effectief en efficiënt werken kan gemakkelijk met een elektrische schroevendraaier!

Waar moet je op letten?

De kracht van een accuboormachine speelt een grote rol bij de klussen die je moet doen. De kracht van het apparaat wordt bepaald door het voltage, de koppel en de capaciteit van de accu.

  • 10,8 Volt is geschikt voor kleine klusjes zoals schroeven indraaien.
  • 10,8-14,4 Volt is geschikt voor de wat lichtere doe-het-zelf klusjes met hout.
  • 14,4 En meer volt is geschikt voor al het doe-het-zelf, waaronder ook klusjes met steen of staal.

De koppel gaat over de power van een machine. In newton (Nm) wordt bepaald hoe krachtig de machine is. Het koppelingsmechanisme bepaalt hoe de overdracht plaatsvindt tussen de motor en boorkop.

De capaciteit van de accu (ook wel energie-inhoud) bepaalt hoe lang je kan werken met één acculading. Hoe hoger de Ampere per uur, hoe langer er gewerkt kan worden. De beste accu die je kan nemen is de Li-lon accu, deze heeft de beste capaciteit per volume-eenheid.

Onderhoud van de accu

  • Accu’s moeten vol, droog en koel bewaard worden.
  • Minimaal drie keer per jaar volledig opladen/ontladen.
  • Contacten van de accu schoon houden met een droog doekje of een borsteltje (wel voor koper).
  • Onthoud dat accu’s pas op hun kunnen zitten als ze ongeveer 4 maal volledig zijn opgeladen.

Risico’s van werken met gereedschap

Wanneer je met elektrisch gereedschap werkt, brengt dit allerlei risico’s met zich mee. Allereerst is het belangrijk dat het gereedschap op de juiste manier wordt gebruikt. Vooral met het gebruik van elektrisch gereedschap kan je jezelf flink verwonden. Zo kun je jezelf snijden, schaven of zelfs elektrocuteren. Er zijn maatregelen die je kan nemen om jezelf te beschermen wanneer je werkt met verschillend gereedschap. Zo zijn er lasbrillen om je ogen te beschermen, is gehoorbescherming aan te raden wanneer je langdurig in kluslawaai staat en zijn een veiligheidsbril en een veiligheidshelm altijd een goed idee.

Wanneer je dan echt aan de slag gaat met het elektrisch gereedschap zijn er nog verschillende dingen die je kan doen om de risico’s te verkleinen. Controleer voorafgaand aan het klussen de staat van de stekkers, kabels en stopcontacten die je wilt gaan gebruiken. Doe voor de zekerheid ringen en andere sieraden als horloges af en bind lang haar bij elkaar. Zo voorkom je dat deze achter het gereedschap blijven hangen. Voordat je het gereedschap gebruikt, is het verstandig om eerst even te proefdraaien. Zo kom je erachter of de machine klaar is voor gebruik. Zorg dat de kabels niet midden in het looppad liggen. Hiermee voorkom je dat je erover struikelt.

Een laatste tip: vaak wordt elektrisch gereedschap geleverd als set. Het apparaat met bijpassende accessoires. Dit soort aanbiedingen bieden vaak grote prijsvoordelen.