Grasmaaiers zorgen voor een goed onderhouden gazon

Voor een gelijkmatig en dicht groen gazon in de tuin, is het aan te raden om het gazon één of twee keer per week te maaien tijdens de warme maanden. Dit is een van de redenen waarom grasmaaiers, samen met snoeischaren, tot de meest gebruikte gereedschappen in de tuin behoren. Dankzij hun krachtige motoren kunnen de maaiers zonder grote fysieke inspanning over het terrein worden geduwd. Dit is ongeacht of het benzine-, accu- of elektrische modellen zijn. Sommige modellen hebben zelfs hun eigen wielaandrijving. Een stuur dat in hoogte verstelbaar is, zorgt voor extra bedieningscomfort en de maaihoogte kan ook worden gevarieerd.

Met deze functies kun je jouw gazon gelijkmatiger, effectiever en vele malen sneller maaien, dan bijvoorbeeld met een handzeis. Voor veel modellen is er een uitgebreid assortiment accessoires, zoals vervangende bladen, beschermkappen of hakselkits.

Inhoudsopgave

De verschillende grasmaaimodellen in één oogopslag
Kenmerken die belangrijk zijn bij de keuze van een grasmaaier
Welke grasmaaier past bij jou?
Zeven tips voor een goed onderhouden gazon

De verschillende grasmaaimodellen in één oogopslag

De grasmaaiers verschillen in de eerste plaats in hun aandrijfvorm. Er zijn modellen met batterij-, elektrische of benzinemotor. Naast deze klassieke modellen zijn er speciale vormen zoals balkmaaiers en maairobots beschikbaar. Elk type heeft zijn eigen sterke punten.

Elektrische grasmaaiers

Elektrische modellen zijn comfortabel, energiezuinig en gemakkelijk te gebruiken. Je sluit de maaier gewoon aan op de stroomvoorziening, drukt op de startknop en hij is klaar voor gebruik. De breedte van de maaier varieert tussen 31 en 51 cm. Als je een kleinere tuin hebt, kies dan voor een smal model en als je een grotere tuin hebt is een breed model geschikt voor jou. Het motorvermogen van de modellen met een gewicht tussen 6 en 39 kg ligt tussen 1.000 en 1.800 W.

Tip: Als jouw tuin meerdere gazons omvat of een bijzonder groot gazon heeft, is het de moeite waard om weerbestendige verlengkabels of intrekbare stopcontacten te kopen. Hiermee kun je verschillende hoeken bereiken, ongeacht de lengte van de grasmaaierkabel.

Grasmaaiers op accu

Net als de elektrische modellen, werken ook de accu-aangedreven grasmaaiers op elektriciteit, maar dan draadloos. Afhankelijk van de lengte van het gras en de conditie van het terrein is één acculading voldoende voor gemiddeld 30 tot 120 minuten grasmaaien. Sommige modellen worden geleverd met twee accu's, en voor alle modellen kunnen extra accu's worden aangeschaft als extra grasmaaieraccessoire. Een tweede accu is vooral aan te bevelen voor grotere tuinen van 500 m² en meer. De oplaadtijd van de accu's varieert aanzienlijk: van één tot negen uur.

Accumaaiers hebben een maaibreedte van 32 tot 51 cm, zijn bijzonder milieuvriendelijk en meestal zeer stil. Door de accu wegen deze maaiers tussen de 10 en 30 kg en varieert de capaciteit van 2 tot 4 Ah.

Benzine grasmaaiers

Modellen met een interne verbrandingsmotor zijn meestal uitgerust met een luchtgekoelde viertaktmotor die je kunt vullen met loodvrije normale benzine. Hierdoor kunnen de benzinemaaimachines onafhankelijk van een krachtbron werken en kun je bijtanken terwijl de maaier draait. Deze bijzonder krachtige machines met 1,8 tot 7,8 kW hebben een tank met een capaciteit van 0,6 tot 7,0 l en een maximale snijbreedte van 40 tot 84 cm. Dit maakt deze modellen zeer geschikt voor grotere oppervlakken. Op veel modellen zit een wielaandrijving waarmee de maaier zich met een snelheid tussen de 3,5 en 5,0 km/u kan verplaatsen. Afhankelijk van de motor en de tank weegt een benzinemotor tussen de 25 en 120 kg.

Balkmaaier

De balkmaaier is een bijzonder robuust grasmaaiermodel. Hij werkt met twee dwarssnijstangen: een vaste en een bewegende. Samen vormen ze vele kleine scharen die vergelijkbaar zijn met heggenscharen. Deze maaiers hebben een motorvermogen van ongeveer 1,7 tot 2,4 kW, extra scherpe messen, een maaibreedte tot 90 cm en bijzonder grote banden. Hierdoor snijden deze machines niet alleen gras, maar ook dikke, hoge en wilde beplanting zonder problemen. Ze zijn ook geschikt voor de productie van voedergewassen. Benzine aangedreven balkmaaiers hebben meestal een gewicht tussen de 50 en 55 kg en een tankinhoud tussen 0,8 en 1,5 l.

Kooimaaiers

Een andere speciale vorm is de kooimaaier, die meestal zonder motor werkt. Bij deze grasmaaiers wordt het gras afgesneden doordat de beweging van de wielen wordt overgebracht op een horizontale messenkooi. Dergelijke apparaten, die handmatig heen en weer worden bewogen, hebben een snijbreedte van 30 tot 38 cm. Het gewicht van deze handmatige maaiers ligt tussen de 6,5 en 13,6 kg. Er zijn ook modellen op batterij beschikbaar.

Kenmerken die belangrijk zijn bij de keuze van een grasmaaier

De uitrustingskenmerken van de afzonderlijke modellen verschillen soms aanzienlijk, onder andere door het type aandrijving. Naast het motorvermogen en het snijvlak zijn ook de capaciteit, de variabele maaihoogteverstelling en de uitrustingsextra's belangrijk voor de aankoopbeslissing.

Prestaties

Het motorvermogen wordt meestal opgegeven in kilowatt (kW). Hoe groter het gazon, hoe krachtiger de maaier moet zijn. Het bereik voor de elektrische modellen ligt ongeveer tussen 1,0 en 1,8 kW. De benzinemodellen hebben een vermogen van ongeveer 1,8 tot 7,8 kW. Het vermogen van straalmaaiers ligt tussen 1,7 en 2,4 kW.

Maaibreedte

Hoe groter de maaibreedte van jouw maaier, hoe breder de strook gras die je kunt maaien. Vooral voor grote tuinen met weinig of geen obstakels wordt een maaibreedte van meer dan 40 cm aanbevolen. Balkmaaiers kunnen zelfs tot 90 cm in één werkgang maaien. Als je tuin echter bestaat uit veel hoeken, randen en smalle doorgangen, is het goed om een compacte, wendbare grasmaaier te gebruiken met een smallere maaibreedte.

Opvangmand

Bij het maaien wordt groen gras gemaaid, dat bij grasmaaiers met achterspoeling meestal wordt opgevangen in een mand, zak of kist. Deze opvangcontainers hebben een capaciteit van 27 tot 75 liter, afhankelijk van de grootte en het ontwerp van de maaier. Een grote opening in deze mand maakt het makkelijker om het afgesneden gras in een groenbak te plaatsen om het vervolgens weg te gooien.

Snelheid

Bij de meeste grasmaaiers bepaal je zelf de maaisnelheid door middel van je looptempo. Er zijn echter ook kleine tot middelgrote benzinemaaimachines met een constante wielaandrijving, die de maaier tot een snelheid van 2,5 tot 3,5 km/u kunnen voortbewegen. Machines met een variabele aandrijving en wielremmen, kunnen snelheden bereiken tot 5,0 km/u. Dit vergemakkelijkt bijvoorbeeld het maaien op hellingen.

Maaihoogte

Bij de meeste modellen kan de maaihoogte in een aantal stappen naar wens worden aangepast. Terwijl sommige modellen drie tot vijf verschillende maaihoogtes hebben, bieden andere maaiers tot wel tien verschillende opties. Het bereik ligt tussen 2 en 10 cm hoog gras, ongeacht het model.

Geluidsniveau

Er zijn verschillen in het geluidsniveau tussen de verschillende modellen. Hier variëren de waarden ongeveer van 91 tot 98 dB voor benzinemodellen en van 81 tot 93 dB voor elektrische en batterij-gevoede modellen. Op het laagste geluidsniveau komt dit ongeveer overeen met zwaar verkeer dat voorbij rijdt en op het hoogste geluidsniveau met een lopende cirkelzaag.

Comfortuitrusting

Bij veel maaiers kan de hoogte van het stuur worden aangepast aan jouw grootte. Op deze manier kun je werken in een hoogte die fijn voelt voor jouw rug. Vaak is het stuur ook inklapbaar, zodat de opslagruimte tijdens het opbergen beperkt wordt. Naast deze functies is er nog een functie voor extra gebruiksgemak: sommige modellen hebben een reinigingsfunctie met wateraansluiting.

Jouw gazon daarentegen profiteert van het feit dat sommige maaiers kunnen worden omgebouwd met een mulchkit. Een dergelijke kit voorkomt dat het gemaaide groen in de opvangmand terecht komt. In plaats daarvan blijft het groen in het apparaat ronddraaien, waardoor het in bijzonder kleine stukjes gesneden wordt. Daarna wordt het automatisch uitgestrooid over het gazon terwijl je loopt. Dit mulchen zorgt ervoor dat je gazon beschermd wordt tegen hitte en het zorgt voor een betere vochtigheidsgraad. Onkruid krijgt hierdoor minder plek om te groeien en het gras krijgt de nodige voedingsstoffen binnen.

Tip: gazons die tegen muren, grensstenen of tuinschermen aanliggen, kunnen aan de randen zeer goed worden getrimd met een gazontrimmer. Trimmers met roterende kunststof messen zijn geschikt voor het verwijderen van kleine takken.

Welke grasmaaier past bij jou?

Bij de keuze van een grasmaaier is de grootte van het gazon de belangrijkste factor, omdat deze bepaalt wanneer en hoe vaak het gazon moet worden gemaaid en welk model voor jou het beste is.

Kleine gazons

Als je een kleine gazonoppervlakte tot 100 vierkante meter hebt, is een compacte grasmaaier met een maaibreedte van minder dan 40 cm een goede keuze. Je kunt hiervoor een kooimaaier gebruiken of een goed alternatief is een elektrische maaier uit het instapsegment. Als jouw gazons verspreid liggen over verschillende secties, bijvoorbeeld voor, naast en achter het huis, is een model op accu aan te bevelen. Zo kun je de hele tuin maaien, zonder de stroomvoorziening in de gaten te hoeven houden.

Middelgrote tuinoppervlakken

Voor gazons van 300 tot 600 vierkante meter, is een elektrische of accu-aangedreven grasmaaier ideaal. Kies een model met een maaioppervlakte van 42 tot 46 cm en een opvangmand met een capaciteit van meer dan 40 liter. Zo kun je alle gazons in één keer eenvoudig maaien. Als het terrein oneffen is met hellingen, is het de moeite waard om een maaier met wielaandrijving aan te schaffen.

Parkachtige gazons

Vanaf een gazonoppervlakte van ongeveer 1.000 vierkante meter wordt een benzinegrasmaaier aanbevolen. Door het sterke vermogen (tot 7,8 watt) van deze apparaten kun je het gazon bijzonder snel en effectief maaien. Kies een model met een maaibreedte van meer dan 46 cm, een grote vangmand met een inhoud van 50 tot 70 liter en een constante wielaandrijving tot 5 km/u. Dit betekent dat je zelfs kleinere hellingen zonder moeite aankunt.

Speciale grasvelden

Voor terrein met steile hellingen zijn benzinemotoren met variabele snelheid en wielremmen de beste optie. Voor natuurlijke tuinen van 2.000 vierkante meter en met een hoge onkruidgroei, zijn er balkmaaiers beschikbaar met een maaioppervlakte tot 90 cm.

Zeven tips voor een goed onderhouden gazon

Regelmatig en zorgvuldig maaien zorgt voor een goede vertakking van het gras en dus voor een veerkrachtige en gelijkmatige grasmat en een mooie grasdichtheid. Het is ook de moeite waard om het gazon voldoende te bemesten en te besproeien en het regelmatig te verticuteren.

Tip 1: Maai wekelijks

Voor een goed onderhouden gazon is het raadzaam om elke zeven dagen te maaien, omdat het maaien vaak het effect van een gazonkuur heeft. Vooral in mei en juni, wanneer het gras bijzonder snel groeit, kan zelfs een hogere maaifrequentie nuttig zijn, want afhankelijk van het ras zal je gazon in deze periode tot 2,5 cm per week groeien. Tegen het einde van de zomer en in de herfst vertraagt de groei en kun je iets minder regelmatig maaien. Als vuistregel geldt dat frequent maaien met een lage maaisnelheid beter is voor je gazon dan maaien op hoge snelheid.

Tip 2: Gebruik scherpe messen

Sikkelmaaiers worden meestal gebruikt voor het maaien. De horizontaal roterende messen zorgen voor een zuivere snede wanneer ze zeer scherp zijn. Scherpe messen bevorderen ook een gelijkmatige groei. Het is daarom de moeite waard om de messen minstens één keer per jaar in een gespecialiseerde werkplaats te laten slijpen (bijvoorbeeld in de winter). Bovendien geldt dat hoe sneller het mes draait, dus hoe hoger het motortoerental, hoe beter de maaier maait.

Tip 3: Volg de maaibaan tijdens het lopen

Om ervoor te zorgen dat het gazon na het maaien gelijkmatig groeit, is het raadzaam om niet op het nog niet-gemaaide gedeelte te lopen. Probeer zo recht mogelijk achter de maaier aan te lopen. Als je over het gras loopt, wordt het namelijk aangestampt. Hierbij gaat het maar langzaam weer rechtop staan en snijd de grasmachine aangestampte delen dus niet op gelijke hoogte af.

Tip 4: snijd één derde van de grasstengel af

Gras heeft een bepaalde minimumhoogte nodig om krachtig te kunnen groeien. Als je met je maaier één derde van lengte van de grasstengels doorsnijdt, ondersteun je die groei effectief. De aanbevolen lengte van het gazon is afhankelijk van het ras van je gras. Voor siergazons is de aanbevolen lengte 2 tot 2,5 cm, terwijl robuuste sportgazons een lengte van 4 tot 5 cm vereisen. Op schaduwrijke plaatsen en in de herfst is het echter raadzaam om de messen iets minder gras af te laten snijden, zodat het gras voldoende zonlicht kunnen absorberen. Hetzelfde geldt voor zeer hoge temperaturen, want langere grassprieten zorgen voor een betere schaduw en beschermen de bodem op deze manier tegen uitdroging.

Tip 5: Regelmatig bemesten of mulchen

Door regelmatig te maaien verliest het gras voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen kan het gazon weer opnemen als je het om de vier of vijf weken bemest. Organische gazonmeststof, die langzaam werkt en voortdurend de benodigde hoofdvoedingsstoffen vrijgeeft, is hiervoor bijzonder geschikt. Een verstandig alternatief is regelmatig mulchen.

Tip 6: Irrigeer voldoende

Adequate irrigatie draagt ook bij aan een groen gazon, omdat de grasmat stabiel blijft en het gazon op deze manier bestand is tegen droogte. In de regel is het dagelijks besproeien van het gazon minder effectief dan het minder vaak maar uitgebreid besproeien van het gazon. Hoe vaak het gras precies vocht nodig heeft, hangt vooral af van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Vuistregel: Als de oudere grassprieten beginnen te verwelken en het gras licht blauwgrijs glinstert, heeft het water nodig. Bij nieuw aangelegd gras is het echter raadzaam om dagelijks water te geven, zodat de zaden goed ontkiemen en een stevig wortelnetwerk vormen.

Tip 7: Verticuteer elke zes maanden

Graswortels hebben voldoende lucht nodig om goed te kunnen ademen en groeien. Voor het verwijderen van dode wortels en onkruid is een verticuteermachine aan te bevelen die de bodem opensnijdt en belucht. Een verticuteerdiepte van 2 tot 3 mm is al voldoende om de oude viltlaag uit het gazon te verwijderen. Een handmatige verticuteermachine is geschikt voor het uitschrapen van kleiner onkruid. Als je twee keer per jaar grondig verticuteert, is dit meestal voldoende. In het voorjaar is het raadzaam om het gazon één keer in de lengte en één keer in de breedte te verticuteren van plantenresten en in de herfst is verticuteren in de lengte voldoende.