De handigheid van handgereedschap

Een stuk gereedschap is een hulpmiddel om bewerkingen uit te kunnen voeren die de mens zelf niet uit kan voeren. Je kunt een onderscheid maken tussen handgereedschap en elektrisch gereedschap. De termen geven al aan wat voor soort gereedschap de twee soorten zijn. Het handgereedschap is voor het lichtere werk en kan met mensenkracht verricht worden. Het elektrische gereedschap wordt gebruikt voor de zwaardere klussen, waar extra (elektrische) kracht voor nodig is om de klus te klare.

Verschillende soorten handgereedschap
Veel soorten handgereedschap is bij de meeste wel bekend. Ook hebben de meeste gezinnen dergelijk handgereedschap in huis om kleine klusjes te doen. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een schilderij, het in elkaar timmeren van een Do It Yourself kast of het aandraaien van een wankel kastje.

De hamer
Een hamer is een klop- of slagtuigwerk dat bestaat uit een steel, het handvat en de hamerkop. De hamer valt onder het handgereedschap omdat je voor het gebruik van de hamer niet meer nodig hebt dan je handen. Er bestaan verschillende soorten type hamers. Zo bestaat er onder andere de klauwhamer, vuist, straathamer of smidshamer.

Draadtap
Een minder bekend gereedschapssoort dat wel tot de familie van het handgereedschap hoort is de draadtap. De draadtap is een schroefvormig stuk handgereedschap dat wordt gebruikt voor het maken van een inwendig schroefdraad. Het tappen van schroefdraad kan zowel handmatig als machinaal, afhankelijk van de kracht die bij de klus komt kijken.

Poelietrekker
Ook de poelietrekker behoort tot het handgereedschap en wordt gebruikt om flenzen, lagers en koppelingen van het as af te halen. Dit soort handgereedschap bestaat uit twee of drie grijpers. In het midden van de poelietrekker, tussen de grijpers in, zit een bout die in het as wordt gedraaid. De grijpers zitten rondom de flens. Door middel van draaibewegingen wordt de flens van het as losgemaakt.

Rattenstaart
De rattenstaart is een soort handgereedschap dat je niet verwacht tussen het lijstje handgereedschappen. Toch is het een echt soort handgereedschap. De rattenstaart is een ronde vijl die gaten verruimd. Dit betreft gaten in zowel hout als metaal. Voor het werken in het hout is een grove vijl nodig. Bij metaal wordt een fijne vijl gebruikt.

Handgereedschap bij OTTO
Bij OTTO vind je verschillende soorten handgereedschap. Moet jij een makkelijk klusje klaren in huis maar heb je toch wat handgereedschap nodig? Dan zit je bij OTTO aan het goede adres. Het is altijd handig om handgereedschap in huis te hebben. Je weet nooit wanneer je het nodig kunt hebben.