Je hebt 0 van 0 artikelen gezien
Parasols
Parasols
Wanneer de zon schijnt, kan de aanschaf van een parasol een hele handige investering zijn. Je kunt namelijk buiten zitten zonder dat je verblind wordt door de felle zon, heerlijk lezen en buiten zitten met optimale bescherming zodat je niet verbrandt. In plaats van terug naar binnen gaan, kan een parasol de juiste keuze zijn om voor aangename schaduw te zorgen. Bij OTTO vind je een groot assortiment parasols. Zodat jij altijd een nieuwe parasol vindt in jouw voorkeuren. Ontdek hier welke parasolvarianten er zijn, waarvoor ze geschikt zijn en hoe je nieuwe schaduwaanbieder lang mooi blijft.
Flexibele schaduwaanbieders: de voordelen van parasols
Een tuinparasol is snel op te zetten, neemt weinig ruimte in beslag en is flexibel in vergelijking met vast gemonteerde luifels of zonnezeilen. Dat betekent dat je hem mee kunt nemen naar je favoriete plekje in de tuin, maar ook naar het strand of park en hem daarna weer opvouwt en opbergt. Een parasol is qua zonwering vergelijkbaar met een voortent of zonnezeil: het robuuste, lichtechte en waterafstotende doek van 100% polyester of polyacryl filtert de zonnestralen. Onder een parasol met zonbeschermingsfactor 30, 40 of 50 plus kun je met een gerust hart een dutje doen op het tuinligbed.
De verschillende soorten en maten tuinparasols: leuke rechthoekige parasols en vierkante parasols
De grootte van je parasol hangt vooral af van de grootte van je balkon of tuin. De meeste parasols zijn rond, maar je hebt ook vierkante parasols. De diameter is 190 cm of 270 cm met de gebruikelijke afmetingen. Bij rechthoekige parasols worden de randafmetingen gegeven, bijvoorbeeld 120 x 180 cm of 300 x 400 cm. Er zijn echter niet alleen verschillen in maat en vorm, maar ook in de varianten. Hieronder vind je een overzicht.
Welke parasol is windbestendig? De marktparasol: groot en stabiel
Met een diameter van 3 m tot 3,5 m werpen marktparasols bijzonder grote schaduwpartijen. Ze hebben een dik, stevig frame van gepoedercoat aluminium. Met de bijgevoegde zwengel kun je de parasol gemakkelijk openen. Een parasolbak en minimaal acht stutten onder de stoffen bekleding zorgen ervoor dat de parasol ook bij harde wind niet wiebelt. Populair zijn marktparasols met een natuurlijke uitstraling, bijvoorbeeld met een frame dat lijkt op hout en een doek waarvan de structuur doet denken aan katoen.
Vrijdragende kantelbare parasols: zonwering van bovenaf
Een extra grote, zware parasolbak, een stabiel frame en een uitstekende paal, aan het uiteinde waarvan de parasol aan de bovenkant wordt bevestigd: dit is een vrijdragende parasol. De vrij zwaaiende luifel kan naar de zon worden gericht, zodat hij de grootst mogelijke schaduw werpt. Dankzij de constructie kun je ook de ruimte onder de parasol volledig benutten.
De verkeerslichtparasol is bijzonder flexibel als schaduwaanbieder, omdat je deze zonwering kunt kantelen en 360° kunt draaien. Het frame kan daarom lang blijven staan nadat de zon is gedraaid. Deze flexibele modellen zijn bijzonder geschikt op extreem zonnige dagen, omdat de stof een zonbeschermingsfactor tot 80 heeft. Vrijdragende parasols of zweefparasols vind je bij OTTO.
Parasols zonder warmteophoping: voor aangename verkoeling
Zelfs in het hartje van de zomer houdt een parasol met een opening aan de bovenkant de warmte niet vast omdat de lucht hier kan circuleren. De warme lucht ontsnapt via verschillende openingen in het midden van de parasol naar boven. Deze zijn als een schoorsteen afgedekt zodat de tuintafel ook bij een regenbui droog blijft. Deze variant vind je vooral onder de markt- en stoplichtparasols.
Afbreekparasols: voor de hele dag zonwering
Deze parasols hebben een sterk maar lichtgewicht frame van aluminium of staal dat je gemakkelijk heen en weer kunt bewegen. Bij de grotere uitvoeringen is de parasol eenvoudig te openen met een zwengel. Afhankelijk van de stand van de zon klap je met een druk op de knop het bovenste deel van het frame in zodat je in de schaduw blijft. Deze functie is handig als je bijvoorbeeld een balkon op het zuidwesten hebt dat overdag lang in de zon staat. Doordat de lange paal in twee delen te demonteren is, is het resultaat een handig pakket dat in de gereedschapsschuur of in de kofferbak van jouw auto past.
Voor onderweg of thuis: de juiste moderne parasol voor jouw doeleinden
Of het nu op het balkon, op het strand of in de tuin is - er is een geschikte parasol voor veel verschillende doeleinden. In onderstaand overzicht zie je waarvoor je welke modellen kunt gebruiken.
Welke parasol is het beste om te kopen voor op het balkon?
Op een balkon is een parasol met inklapfunctie voordelig. Kies voor een breder balkon een rechthoekig model dat ook breder zijn schaduw werpt. Je kunt de stang aan de reling bevestigen om ruimte te besparen.
Een nieuwe parasol voor de zithoek
Voor de eettafel is een marktparasol geschikt, die je bij sommige tafels ook door het gat in het midden kunt steken. Een grote vrijdragende parasol werpt ook voldoende schaduw op jouw tuinmeubelen. Zorg ervoor dat de lucht kan circuleren zodat er geen warmteontwikkeling is en jouw gasten zich prettig voelen.
Om te reizen- de kleine en lichte strand parasol
Onderweg wordt de kleinste,lichtste en vooral demonteerbare parasol gebruikt. Hij past zowel in de kofferbak als in een grotere fietskar of op de bagagedrager van je fiets. Een parasolbak heb je meestal niet nodig, want op het strand steek je gewoon de punt van de parasolstok in het zand.
Naast de ligstoel of hangmat
Naast jouw ligbed of hangmat doe je er goed aan om een middelgrote, opvouwbare parasol of een kleinere vrijdragende parasol te gebruiken. Deze modellen zorgen voor voldoende schaduw en kunnen nog een paar meter verder worden verplaatst als de zon beweegt of je ergens anders wilt ontspannen. Let hierbij op een extra hoge zonwering, dan kun je ook heerlijk op je tuin ligstoel in slaap vallen. Deze parasol is ook geschikt voor kleine tuinen.
Hoe kun je een parasol veilig vastzetten? Zo staat jouw parasol voet correct
Om ervoor te zorgen dat jouw zonwering goed blijft zitten en stevig staat bij weer en wind, dien je op enkele belangrijke punten te letten:
- Lees de instructies van de fabrikant die bij het product zijn geleverd. Hier vind je informatie over het veilig opzetten van de parasol.
- Bevestig de voet in een parasolvoet die geschikt is voor het gewicht van de parasol, want alleen zo krijgt je de juiste gewichtsverhouding. Informatie hierover vind je bij de productinformatie. Zorg ook voor een stevige, vlakke ondergrond.
- Sommige stands kun je vullen met water, zand of stenen om voldoende gewicht te creëren. Vul ze altijd volledig zodat de parasol stevig vastzit. Je kunt de dwarsstandaard nog stabieler maken met extra stenen platen.
- Als je het zonnescherm niet gebruikt, dien je het direct op te vouwen.
Hoe is een parasol te reinigen en op te bergen?
Op een gegeven moment is zelfs de beste zomer voorbij en dan is het tijd om de parasol veilig op te bergen en schoon te maken als deze vuil wordt. Waar je op moet letten, lees je hier:
- Vouw de parasol pas in als de stof helemaal droog is, anders kunnen er schimmelvlekken ontstaan.
- Ondoorzichtige, waterafstotende en ademende beschermhoezen bieden extra bescherming.
- In de herfst en winter is de parasol in goede handen in een donkere, droge berging of kelder.
- Maak de parasol schoon met water, afwasmiddel en een poetsdoek. Wrijf er voorzichtig mee over de vuile plekken.
- Je kunt zelfs wat linnen handdoeken verwijderen en in de wasmachine wassen. Let op de onderhoudsinstructies op het product etiket.
- Impregneer de parasol regelmatig met speciale verzorgingsproducten.