Gezellig tafelen rondom de tafelgrill

Net als de gourmet-set staat een tafelgrill garant voor gezelligheid. Met veel mensen om een tafel om, terwijl het eten voor je neus bereid wordt, gezellig te praten. Met een tafelgrill is het eten niet hap, slik weg. Eten met een tafelgrill kan de hele avond in beslag nemen. Er zijn niet alleen tafelgrills voor op tafel, maar ook staande zodat je ze bijvoorbeeld ook in de tuin kan gebruiken als een soort van barbecue. Gezelligheid zowel binnen als buiten.

Eigenschappen van de tafelgrill

Een tafelgrill is een grillpraat op elektriciteit, die je zowel in de keuken maar ook op tafel kan gebruiken. De plaat bereikt een hoge temperatuur, hierdoor kan je vlees snel dichtschroeien en is het effect vergelijkbaar met een barbecue. Maar op een tafelgrill kan je niet alleen vlees bereiden, ook vis en groentes kunnen hierop makkelijk worden klaargemaakt.

Vaak heeft een tafelgrill een geribbelde- of een vlakke grillplaat. Er zijn ook apparaten die een combinatie van beide hebben. De verschillende platen zorgen ervoor dat je verschillende levensmiddelen op een verschillende manier kan bereiden. Zo is de gladde zijde perfect voor het roerbakken van groenten en het grillen van kleine stukken vlees of vis. De geribbelde zijde geeft een perfect grillaroma, zoals de barbecue. Grotere stukken vlees kunnen op deze zijde perfect worden bereid.

Op veel grillplaten zijn een thermostaat en een temperatuur indicator te vinden. De verstelbare thermostaat zorgt ervoor dat verschillende gerechten perfect kunnen worden bereid. De temperatuur indicator laat zien hoe warm de plaat is en of deze op temperatuur is. Niet alleen wordt een tafelgrill snel warm, deze zorgt ook voor een constante verhitting. Mocht de plaat zijn afgekoeld, dan slaat de plaat weer aan om te verwarmen tot de gewenste temperatuur. Er zijn extra dikke grillplaten, deze blijven zelfs heet wanneer bevroren eten op de plaat wordt gelegd.

Er zijn tafelgrills die je dicht kan klappen, en open grillplaten. Een grillplaat met een bovenplaat, kan bijvoorbeeld ook goed gebruikt worden om een panini in te bereiden. Maar zodra de tafelgrill helemaal kan worden opgeklapt, ontstaat er een twee keer zo groot oppervlak om op tafel te kunnen grillen. Een open grillpraat zal sowieso vaak op tafel verschijnen om met veel mensen tegelijk te kunnen grillen.

Handige eigenschappen om op te letten bij het aanschaffen van een tafelgrill zijn: handgrepen die niet warm worden, antislipvoetjes, een lange snoer en een lekbak of rand waarin het overtollig vet kan worden opgevangen.

Schoonmaken

Een tafelgrill heeft vaak verschillende onderdelen. Veel van deze onderdelen zijn vaatwasser bestendig, en zijn dus gemakkelijk schoon te krijgen. Ook de onderdelen die niet in de vaatwasser mogen, zijn makkelijk te reinigen. Door de keramische antiaanbaklaag die veel grillplaten hebben, zijn de resten van het eten er vaak zo af te vegen met een doekje. Mochten er toch vastgekoekte restjes zijn achtergebleven, dan kunnen deze makkelijk met bijgeleverde spatels worden losgemaakt. Pas op dat je geen voorwerpen gebruikt die de antiaanbaklaag kunnen beschadigen. Na het verwijderen van de resten kan je de grillplaat afwassen en is de tafelgrill weer klaar voor het volgende gebruik.