1.244 artikelen

Diverse ontwerpmogelijkheden voor jouw buitenruimte

Zonneverlichting bij de vijver, speelse borders tussen perken en gazons, vogelhuisjes of windgongen op het terras of balkon: de mooiste tuindecoraties vinden zelfs in de kleinste ruimtes hun plaats.

Inhoudsopgave

Prachtig beplant: potten, hekken en schutting decoratie
Fonteinen, windgongen en figuren
Handig voor dieren: drinkbakken, vogelhuisjes en insectenhotels
Sfeervol in de avond: hangende lampen, lampjes en lantaarns
Stenen, metalen en houten tuin accessoires
Zes tips voor het opzetten en opbergen
Waar kun je tuindecoratie en muurdecoratie voor de tuin kopen? In de online winkel van OTTO

Prachtig beplant: potten, hekken en schutting decoratie

Hekken en klimhulpmiddelen zien er niet alleen mooi uit als ze overgroeid zijn, ze zijn ook erg praktisch. Enerzijds helpen ze klimplanten goed te laten bloeien, anderzijds kun je ze gebruiken als mooie border of als privacy scherm. Een rozenboog zorgt bijvoorbeeld voor extra romantiek en opent op nostalgische wijze de weg naar de tuin. Een gazonrand en bedrand helpen bij een visuele afboording van het gazon. Randen met een vlakke baan maken het werken met de grasmaaier nog makkelijker. Presenteer jouw planten in mooie potten op bloemkrukken met verschillende niveaus op de schutting. Met plantenkarren ben je flexibel en kun je je decoratie ook naar een andere plek verplaatsen als de bloemen bijvoorbeeld wat meer zon of schaduw nodig hebben.

Fonteinen, windgongen en figuren

Of het nu gaat om dierenfiguren zoals katten en uilen, een spetterende sierfontein of de klassieke tuinkabouter: tuinfiguren geven jouw buitenruimte een individuele en persoonlijke touch. Een windgong tovert kleurspatten in je tuin en geeft pit aan je bloempotten. Metalen varianten kunnen eenvoudig in bomen of onder het dak overstek worden bevestigd, ze draaien zacht in de wind en hebben een heerlijk ontspannend effect.

Handig voor dieren: drinkbakken, vogelhuisjes en insectenhotels

In tegenstelling tot puur decoratieve objecten zoals windgongen of figuren hebben ook vogelhuisjes, drinkbakken of insectenhotels een belangrijk bijkomend voordeel. Met insectenhotels help je de vaak onderschatte griezelkruipers met nesten of overwinteren. Vogelbaden nodigen gevederde bezoekers uit in jouw tuin en dienen als baden voor dieren om zich op te frissen en te wassen. Dergelijke waterpunten zijn van levensbelang, vooral op warme zomerdagen. Maar vooral in de winter kun je vogels ondersteunen bij hun zoektocht naar voedsel met nestkastjes waarin je passend voer geeft. De stekelige tuinbezoekers vinden veilige beschutting in egelhuisjes.

Tip: Zet vogelhuisjes niet te dicht bij een raam. Anders zouden de vogels er tegenaan kunnen vliegen.

Sfeervol in de avond: hangende lampen, lampjes en lantaarns

Zodra het wat donkerder wordt, zorgen tuinlampen voor een gezellige sfeer. Bolderlampen zijn kleine eilandjes van licht en wijzen jou en je gasten de weg naar huis. Spotlights daarentegen markeren specifiek gebieden of objecten in het donker. Zet je ze bijvoorbeeld onder bomen, dan verlichten ze als een sprookje de takken van onderaf. Zonne- en elektrische lampen zorgen ervoor dat planten en bomen 's avonds in een geheel nieuw licht schijnen. Armaturen met een grondpen worden snel en eenvoudig in de grond gestoken en kunnen naar behoefte worden verplaatst. Gericht geplaatst zijn de lampen overdag nauwelijks te zien en blijven ze onopvallend verborgen tussen het groen. Designlampen, kleurrijke lantaarns en fakkels komen daarentegen ook goed tot hun recht als tuindecoratie gedurende de dag, terwijl lantaarns de neiging hebben om 's avonds een schemerige sfeer te creëren.

Stenen, metalen en houten tuin accessoires

Bij tuinaccessoires bepaalt het betreffende materiaal de duurzaamheid en de onderhoudsinspanning. Hieronder vind je enkele tips waar je op moet letten bij de verschillende materialen.

  • Steen, kunststof en gelakt metaal zijn grotendeels weerbestendig. Aan de andere kant moet je decoraties en voorwerpen van hout regelmatig behandelen met de juiste verzorgingsoliën.
  • Hout en metaal mogen geen direct contact met de grond hebben, anders kunnen ze gaan rotten of roesten. Plantenpotten plaats je bijvoorbeeld op een paar platte stenen. Hierdoor ontstaat er een spleet en kan het water bij het sproeien of regenen gemakkelijk weglopen. Wateroverlast kan ook leiden tot rotten.
  • Kunststof is zeer robuust, maar ook vorstgevoelig. Kunststof emmers en dergelijke moeten daarom in de winter binnen worden opgeslagen, bijvoorbeeld in de kelder.

Zes tips voor het opzetten en opbergen

Een veilige plek en de juiste verzorging zijn belangrijk voor tuinaccessoires, omdat ze anders kunnen roesten of gaan schimmelen. Hier zijn een paar tips om jouw decoratie vakkundig in de tuin te plaatsen en er lang van te genieten.

  1. Voorwerpen van plastic, metaal of steen kunnen snel worden gereinigd met warm water en zeep. Voor grotere oppervlakken en objecten kun je een hogedrukreiniger gebruiken. Maar wees voorzichtig met gelakt ijzer: als de laklaag beschadigd is, kan het materiaal roesten.
  2. Als voorwerpen van hout patina krijgen of vervagen, is onderhoudsolie vereist. Op vochtig hout vormt zich snel een groene laag, dus plaats houten tuindecoraties op de meest luchtige plekken zonder direct contact met de grond. In het geval van nood helpt een speciale groene aanslag verwijderraar.
  3. Zware tuindecoraties dien je goed vast te zetten zodat ze niet omvallen. Lange spijkers moeten ver in de grond worden geduwd en voorwerpen met vier poten zullen goed staan ​​als ze niet wiebelen.
  4. Stenen figuren of sierfonteinen moeten weerbestendig zijn. Controleer voor het opstellen ook of de installatieoppervlakken veerkrachtig zijn.
  5. Maak de windgong vast met een grote haak of een metalen ketting en hang ze op voldoende hoogte op.
  6. Gevoelige en filigranen tuinaccessoires zet je beter op veilige afstand van veelgebruikte plekken zoals het terras.

Waar kun je tuindecoratie en muurdecoratie voor de tuin kopen? In de online winkel van OTTO

In onze webshop vind je een ruim assortiment aan tuindecoratie. Van buitenkleden tot tuinbeelden, de keuze is reuze. Decoratie geeft je tuin een persoonlijk tintje, dus verdwaal in onze shop en kleed jouw tuin persoonlijk aan.