Planten houden in je eigen tuinkas

De functie van een tuinkas

Een tuinkas is ideaal voor tuinliefhebbers. Het is een kas van bijvoorbeeld glas en metaal of hout en wordt voornamelijk gebruikt voor het kweken van planten en groenten in een beschermde omgeving. De kleine tuinkassen zijn pas in opkomst gekomen in de tweede helft van de twintigste eeuw. Het waren toen de tuinliefhebbers die planten wilden verzamelen voor recreatieve doeleinden. En de kassen hadden toen maar één functie en dat was de plantjes beschermen tegen kou, vorst, wind en regen. Tegenwoordig hebben de kassen meerdere doeleinden: sfeer in de tuin, groenten kweken, hobbyen en meer. De meeste kassen bestaan uit grotendeels glas, gehard glas of hard kunststof met dikke dubbelwandige polycarbonaat platen van UV-bestendig materiaal. Polycarbonaat is een stevig en hard materiaal, dat doorzichtig is en hoge temperaturen aankan. Het wordt onder andere ook gebruikt in veiligheidsbrillen, cd’s en drinkflessen.

Vier soorten kassen

Tuinkassen zijn er in verschillende vormen en maten. Daarnaast kan de temperatuur in de tuinkas verschillen en op basis daarvan is er een onderscheid te maken in vier soorten tuinkassen:

  1. Warme kas. De warme kas kent een minimum wintertemperatuur van 18 graden Celsius en wordt ook wel een tropische kas genoemd. Deze kas is namelijk geschikt voor planten uit het tropisch regenwoud. De luchtvochtigheid in hoog en vanwege de hoge stookkosten is de kas voor veel tuinliefhebbers duur.
  2. Gematigde kas. Deze kas is minder warm dan de hierboven besproken kas. De minimum temperatuur is een aantal graden lager en ligt rond de 12-15 graden Celsius. Enkele orchideeën en tropische planten kunnen in deze kas worden gepland. In de winter hebben ze een rustperiode en zodra de planten gaan bloeien, kunnen ze tijdelijk in de huiskamer worden geplaatst.
  3. Koude kas. Een koude kas is een andere benaming voor een vorstvrij verwarmde kas en kan lage temperaturen aan: 5-8 graden Celsius. In deze tuinkas kunnen subtropische planten in de winter worden gehouden, aangezien ze dan weinig water nodig hebben.
  4. Onverwarmde kas. De naam zegt het al, deze kas wordt niet op temperatuur gebracht. Daarom kun je in deze kas alleen planten houden in warme seizoenen.

Maak je eigen moestuin in een tuinkas

Naast het houden van diverse tropische plantsoorten in een tuinkas, kan je ook groenten en groenteplanten zaaien in een tuinkas. Je kunt het hele jaar door oogsten, aangezien je door de kas niet afhankelijk bent van het klimaat. Zo kun je je eigen wortelen, radijs, sla en komkommers planten: oftewel je eigen moestuin in een tuinkas. Voor kweektips is er veel informatie te vinden op het Internet. Bekijk het aanbod tuinkassen online en wie weet ben je over een aantal weken je eigen planten en groeten aan het kweken in je tuin!