Tuinmeubelen

Met de juiste tuinmeubelen kun je jouw persoonlijke oase creëren. Je zou meubels moeten vinden die passen bij je persoonlijke voorkeuren. Een Hollywood-schommel is bijvoorbeeld een tijdloze ontspanningsmogelijkheid dat niet aan comfort kan verliezen. Natuurliefhebbers wordt daarentegen een hangmat aanbevolen. Voor paren bieden dubbele hangmatten een gezellige plek om te dromen en te knuffelen. Een alternatief is strandstoelen: Deze bieden de nodige rust en comfort om gezellig te lezen of met de benen omhoog te zitten. Zonaanbidders moeten een gazon aanleggen waarop ze comfortabel van de zon kunnen genieten. Een van de absolute klassiekers is de tuinbank, die verkrijgbaar is in veel verschillende uitvoeringen. Sommige modellen zijn naast gezellige bekleding ook met een opbergruimte onder het zitvlak uitgerust.

Combineer zelf stoelen met een vaste of verlengbare tafel of ga voor een complete tuinset. Heb je wat meer ruimte in je tuin? Ga dan ook voor een heerlijke loungeset.

Inhoudsopgave

Voor het kopen: Waar moet ik bij tuinmeubelen op letten?
Welke tuinmeubels voor mijn knusse oase?
Wat is de beste tijd voor het kopen van tuinmeubilair?
Wat is belangrijk bij het kiezen van tuinmeubelen?
Welke tuinmeubelen kunnen buiten overwinteren?
De juiste opslag van tuinmeubels in de winter
Hoe blijven gevlochten en kunststof trendmeubelen mooi?
Hoe weerbestendig zijn tuinmeubels gemaakt van hout?
In een set of individueel?
Reiniging en onderhoud van tuinmeubels

Voor het kopen: Waar moet ik bij tuinmeubelen op letten?

Gezien het grote aanbod in de markt is het kiezen van de juiste tuinmeubelen nog niet zo gemakkelijk. Vroeger moest men enkel kiezen tussen verschillende klapstoelen en –tafels gemaakt van hout, staal of kunststof. Inmiddels zijn er meer materiaalmixen van kunststof, polyrotan, hout of aluminium en veel verschillende vormen. Om de kwaliteit te controleren, is het zinvol om test- of ervaringsberichten van kopers en instellingen zoals “De Consumentenbond” te lezen en natuurlijk ook zelf met een kritische blik op breekpunten, scherpe randen en dergelijke te letten. Het is daarnaast belangrijk dat de meubelen lichtecht en weersbestendig is.

Sinds het comfort van tuinmeubelen een belangrijk criterium is, is het raadzaam om deze van tevoren uit te proberen door te zitten of liggen. Omdat je drukpunten pas na enkele minuten gaat voelen, moet je jezelf voldoende tijd geven en verschillende zitposities proberen. Achteraf kan een gebrek aan zitcomfort bij tuinmeubelen met de juiste bekleding gecompenseerd worden, maar bij ergonomische zitvlakken gaat dat helaas niet meer zo goed. De comforttest is ook bij online gekochte meubels geen probleem. Men heeft het recht om het meubilair na een bepaalde periode te retourneren.

Welke tuinmeubels voor mijn knusse oase?

De juiste tuinmeubels kunnen je tuin in je volledig persoonlijke toevluchtsoord transformeren. Van staal tot rotan all weather stoel, we hebben tuinmeubels van vele verschillende materialen in verschillende designs.

Met tuinmeubilair komt het geliefde comfort van binnen naar buiten. Of je nu gemoedelijk buiten wil eten, een tuinfeest wilt geven of simopelweg van de schaduw wilt genieten, rust je tuin uit met prachtige tuin artikelen. Vanuit de hal tot aan de veranda, verlichting en lampen zijn een must. Verlicht de binnenruimte met tafellampen, staande lampen en plafondverlichting zoals kroonluchters. Verlicht je balkon 's nachts met wandlampen en lantaarns. Woonkamers kunnen profiteren van vloerkleden. Voeg hier je eigen stijl moderne of klassieke tapijten van bont of wol aan toe.

Het rijke wonen assortiment wordt afgerond door onze huishoudelijk apparaten, door een aantrekkelijk pallet aan woontextiel zoals beddengoed, handdoeken, gordijnen, tafelkleden en matrassen, en door al onze overige kleine meubels, woonaccessoires en woondecoratie die je inrichting en meubels versieren en accentueren. Wat je behoeftes wat betreft meubels ook zijn, bij OTTO vind je zeker wat je zoekt. Hier kun je alle meubels die je wilt voordelig kopen. Ze worden allemaal gekenmerkt door het ontwerp, de stijl en de kwaliteit. Bestel je meubels, zoals banken, tafels, kasten en stoelen, maar ook je woontextiel en woonaccessoires eenvoudig online.

Wat is de beste tijd voor het kopen van tuinmeubilair?

Over het ideale tijdstip voor de aankoop van tuinmeubelen zijn de meningen verdeeld. Zo prefereert het ene deel een anticyclische aankoop – in de herfst of winter. Omdat in deze tijd het meubilair meestal sterk is afgeprijsd, is het aanbod dan ook vaak niet meer zo groot. Anderen geven de voorkeur aan het voorjaar om nieuwe meubelen voor in de tuin of op het balkon te kopen, want aan het begin van het tuinseizoen is er een groot aanbod aan verschillende vormen, materialen etc. Afhankelijk van je budget kun je bijvoorbeeld in het voorjaar een basisuitrusting aanschaffen en deze tijdens het winterseizoen aan te vullen met, in het ideale geval, afgeprijsde tuinmeubelen.

Wat is belangrijk bij het kiezen van tuinmeubelen?

Voordat je op zoek gaat naar het juiste meubilair en accessoires voor de tuin, is het raadzaam om op voorhand na te denken over essentiële vragen. Deze omvatten punten zoals het budget en de handigheid van de tuinmeubelen. Ook de beschikbare ruimte moet worden overwogen, zodat er direct naar de juiste afmetingen kan worden gezocht. Andere factoren zijn natuurlijk het ontwerp of de stijl die het meubilair moet hebben, onder welke omstandigheden ze in de tuin gezet worden – op zonnige of schaduwrijke plekken en en en...

Welke tuinmeubelen kunnen buiten overwinteren?

Materialen zoals riet, aluminium of roestvrij staal zijn winterklaar en kunnen zelfs bij temperaturen onder het vriespunt buiten staan. Houten meubels zijn echter onderworpen aan vochtigheid en sterke temperatuurschommelingen en kunnen beter binnenshuis overwinteren. In het algemeen geldt ook voor winterklare tuinmeubelen: als je ze beschermd opslaat, blijven ze langer mooi. In ieder geval wordt aanbevolen om bijvoorbeeld een kunststof hoes als bescherming tegen vuil en vocht te gebruiken.

De juiste opslag van tuinmeubels in de winter

Tuinmeubelen kunnen het beste worden opgeslagen op een droge, koele plaats. Om ze te beschermen tegen stof en vuil moet je ze vanzelfsprekend afdekken. Het is echter belangrijk dat ze niet luchtdicht afgedekt zijn. Met name hout heeft een bepaalde mate van luchtcirculatie nodig om zich tegen wateroverlast te beschermen. Tuinmeubelen – ongeacht van welk materiaal ze gemaakt zijn – moeten in een vorstvrije, niet al te verwarmde plaats bewaard worden en beschermd worden tegen Uv-straling. Deze maatregelen zijn nuttig voor alle tuinmeubelen, ook voor degenen die weersbestendig zijn.

Hoe blijven gevlochten en kunststof trendmeubelen mooi?

Gevlochten tuinmeubelen uit het zogenoemde polyrotan bestaan voornamelijk uit kunststof vezels die zeer bestendig zijn. Hardnekkige vlekken zoals vet, was, nicotine, koffie- en dergelijke vlekken kunnen worden verwijderd met een speciaal reinigingsconcentraat: gewoon spuiten, laten inwerken, op inwerken met een spons en verwijderen met een vochtige doek. Anderszins is het voldoende om ze van tijd tot tijd in te spuiten.

Bij “echte” rotanmeubelen is de zorg gecompliceerd en moeten ze in elk geval tegen het weer worden beschermd. Want zoals ieder natuurlijk materiaal is ook rotan onderworpen aan verwering, vooral bij een gepolijst of gelakt oppervlak.

Tuinmeubels gemaakt van een hoge kwaliteit kunststof kunnen zeker buiten overwinteren, maar hun levensduur zal worden verminderd. Door de kou kunnen kleine scheurtjes ontstaan. De stabiliteit blijft nog wel bewaard, maar het kan eenvoudig vuil verzamelen waardoor de meubels lelijk worden. Ze moeten met een milde zeepoplossing of kunststofreiniger afgeveegd en bespoten worden. Voor sterkere vlekken kan men in een drogisterij een speciale vinyl-reiniger kopen. Producten op basis van oplosmiddel moeten niet worden gebruikt, omdat zij het plastic aantasten. Een beetje autopoetsmiddel laat ze daarentegen weer schijnen.

Hoe weerbestendig zijn tuinmeubels gemaakt van hout?

De weersbestendigheid – alsmede de zorg – is zeer afhankelijk van het soort hout van het tuinmeubel. In het algemeen geldt dat subtropisch teakhout het beste is voor onbehandeld buitengebruik. Echter, ook andere subtropische houten en het Europese robiniahout zijn resistent tegen aantasting door insecten en – met voldoende ventilatie – ook tegen schimmel. Door Uv-straling en vochtigheid vormt ook teak – net als alle houtsoorten – zonder regelmatig oliën een zilvergrijze patina, die de stabiliteit en levensduur van de tuinmeubelen niet zal verzwakken en zelfs door velen gewenst wordt. Degenen die dit willen voorkomen, moeten hun tuinmeubilair zo mogelijk drie keer per jaar met een speciale verzorgende olie behandelen: Het beste is om dit met de start van het voorjaar te doen, dan weer na een paar weken in de vroege zomer en een laatste keer een paar dagen of weken voor de opslag in herfst. Als het hout al vergrijsd is, kan de oorspronkelijke staat worde hersteld door het schuren van de bovenste laag patina.

Gelakte inheemse houtsoorten zoals beuken, sparren en dennen zijn nu enigszins uit de mode geraakt – waarschijnlijk vanwege de hoge onderhoudskosten. Dergelijke meubels moeten in de winter binnen worden opgeslagen. Om hout tegen zonlicht, vuil en vocht te beschermen of om de kleur te behouden, kun je het verzegelen. Daarvoor moet je allereerst al het vuil verwijderen. Hiervoor kun je het beste het meubel schrobben met een zachte borstel en warm water en zeep. Tegen sterke vlekken veroorzaakt door roest of vogelpoep helpt speciaal houtbleekmiddel. In geen geval moet je bij het reinigen chloor gebruiken, want dit kan het hout op lange termijn beschadigen. Vervolgens breng je een water afstotend houtbeschermingsmiddel aan. Elke een tot drie jaar kun je deze behandeling herhalen.

In een set of individueel?

Tuinmeubels worden vaak in een set of gelijk als hele serie aangeboden. Maar wat is precies de reden hiervoor? Die vraag is gemakkelijk te beantwoorden. Allereerst is het zo dat sets meestal goedkoper zijn dan de individuele meubels. Bovendien hebben de stoelen, tafel, kruk en banken dan hetzelfde ontwerp en vormen ze een harmonieus totaalbeeld. Ook bij series hebben de losse stukken eenzelfde look en kunnen ze individueel samengesteld worden en naar behoefte worden uitgebreid. Zo kan iedereen zelf en naar eigen behoeften tuinmeubelen kiezen.

Reiniging en onderhoud van tuinmeubels

Direct zonlicht, hitte, regen en vorst: Al deze weersomstandigheden hebben invloed op tuinmeubilair en hun materiaal. Om lang van de meubelen te kunnen genieten is het aan te raden deze regelmatig te onderhouden. Gewoonlijk volstaat het al om ze voor en na het tuinseizoen schoon te maken en tegen omgevingsinvloeden te behandelen. Bij het reinigen moet op het materiaal worden gelet, omdat elk materiaal zijn eigen voorkeuren heeft. Over het algemeen helpt het al om het meubilair met een bezem te vegen en met warm water en een simpele zeepoplossing af te doen. Zo zal het meeste vuil verwijderd worden en kunnen de tuinmeubelen opnieuw worden gebruikt.

 • Plastic en kunststof:

  Balkon- en tuinmeubelen van kunststof of plastic zijn in het algemeen vrij gemakkelijk te verzorgen. Hoewel meubels van dit materiaal snel vies worden, kan het vuil echter zeer eenvoudig met een mengsel van warm water en zeep verwijderd worden of met een tuinslang schoongespoten worden. Voor steviger vuil kan een klein scheutje azijn met water gemengd worden. Let er bij het reinigen op om geen schuurmiddel of andere agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken die het materiaal kunnen beschadigen. Ook bij de keuze van de doek wordt aangeraden om een zachte microvezeldoek te gebruiken die het plastic of kunststof niet bekrast. Omdat plastic niet bestand is tegen vorst en lelijke scheuren kunnen ontstaan waarin het vuil vast gaat zitten, moet je het meubilair in het winterseizoen veilig opbergen. Tip: Vuilresten door zonnebrand, olieachtige plekken en drankvlekken moeten zo snel mogelijk worden schoon gemaakt, omdat anders het plastic oppervlak wordt aangetast.

 • Polyrotan:

  Ook polyrotan gemakkelijk schoon te maken zonder hier veel tijd aan te besteden. Gewoon warm water en zeepsop mengen, met een zachte doek het meubilair afnemen en de meubels zien er uit als nieuw. Hardnekkige vlekken en vuil in de groeven kun je met een zachte borstel wegschrobben. Let er bij het kiezen van een borstel op dat de haren niet te hard zijn, omdat anders het materiaal krassen krijgt en kwetsbaar wordt. Als je wil, kun je de tuinmeubelen ook met een speciaal schoonmaakmiddel schoonmaken en verzorgen, bijvoorbeeld aan het einde van het tuinseizoen. Met speciale polyrotan-reinigers kunnen vogelpoep en zonnebrandcrème moeiteloos verwijderd worden.

 • Aluminium:

  Voor aluminium is schoonmaken met mild water en een zachte doek voldoende. Kleine krassen kun je bijvoorbeeld met een speciale lakstift herstellen. En om het glanzende aluminium oppervlak lang te behouden, kun je deze af en toe met babyolie inwrijven en het meubel aan de lucht laten drogen. Als roest of vochtplekken in het aluminium zitten, kun je deze voorzichtig met zacht schuurpapier verwijderen.

 • Roestvrij staal:

  Tuinmeubelen gemaakt van roestvrij staal zijn gemakkelijk te verzorgen. Zo kun je vuil met een zeepoplossing of milieuvriendelijk schoonmaakmiddel gewoon afvegen. Hardnekkig vlekken kunnen met speciale reinigers voor roestvrij staal verwijderd worden. Deze hebben ook gelijk het voordeel dat het materiaal optisch wordt verfrist. Na het inwrijven van het roestvrij staal met de schoonmaakmiddelen, moet het middel met helder water worden afgeveegd. Om het materiaal niet te beschadigen, mogen geen stalen borstels, agressieve reinigingsmiddelen en dergelijke worden gebruikt – dit kan voor krassen en beschadigingen in het roestvrije staal zorgen en in het slechtste geval roestvorming veroorzaken.

 • Hout:

  De meeste houtsoorten hebben een natuurlijke bescherming tegen omgevingsfactoren en verrotting. Het onderhoud van houten tuinmeubelen hangt van de specifieke houtsoort die is gebruikt af. Het populaire teakhout is het meest geschikt voor onbehandeld gebruik buitenshuis, maar andere subtropische en inheemse houtsoorten zijn meer geschikt voor de bouw van tuinmeubilair. Alle houtsoorten hebben één ding gemeen: Met het verstrijken van de tijd en als gevolg van weersomstandigheden waaraan ze dagelijks worden blootgesteld, vormt zilvergrijze patina. Maar geen zorgen, patina heeft geen invloed op de levensduur van het hout. Wie deze grijze laag lelijk vindt, kan het tegengaan door regelmatig het hout te oliën – maar je moet wel speciale houtolie gebruiken. Als het hout al een grijze tint had, kun je de bovenste laag schuren en komt daaronder de oorspronkelijke staat weer terug. Licht vuil en vlekken kun je met lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel verwijderen. Aansluitend de meubels met een doek droogvegen en niets staat het gebruik meer in de weg.

 • Rotan:

  Bijzonder populair en geliefd zijn tuinmeubelen gemaakt van echte rotan. Rotan is een natuurlijk materiaal dat uit de rotanpalm gewonnen wordt. Deze heeft zijn thuisgebied in Zuidoost-Azië, maar groeit ook in delen van Afrika en India. De rotanpalm behoort tot een van de meest diverse palmen ooit, aangezien er ongeveer 340 verschillende soorten zijn. Sinds de 17e eeuw werd rotan voor de productie van meubels gebruikt en werd vanwege het kolonialisme ook in Europa bekend.