Ontbijten, barbecueën of feesten - een tuintafel voor vele gelegenheden

Bij mooi weer neem je jouw bezoek graag mee naar buiten, in de tuin, op het terras of op het balkon. Met tuinmeubilair kun je jouw buitenruimte praktisch inrichten. Tuintafels brengen mensen samen en maken het ontbijt buiten een nog beter begin van de dag. En bij de avond barbecue wordt de tuintafel ineens een feestelijke tafel.

Tuintafels zijn weerbestendig en stevig en kunnen de hele zomer buiten staan. Ze zien er dus niet alleen mooi uit, maar zijn ook praktisch.

Inhoudsopgave

Diverse tuintafels om samen te zitten
Hout, metaal, kunststof of polyrattan: de keuze van het materiaal
Balkon, terras of tuin: Tafels voor jouw behoeften

Diverse tuintafels om samen te zitten

Je kunt buiten tuintafels neerzetten, waar je alleen of met geliefden kunt zitten. Welke tafel je kiest hangt af van de hoeveel ruimte dat je hebt, waarvoor je de tafel wilt gaan gebruiken en hoe jouw tuin, terras of balkon eruit ziet.

Vaste en degelijke tuintafels voor veel gasten

Als je veel ruimte hebt en graag met veel vrienden in de tuin zit en eet, zijn lange, rechthoekige of ovale tuintafels met vaste poten van stevig hout of massief staal een goede keuze voor jou. Je kunt ze ruim en ze zullen niet zo gemakkelijk omvallen als iemand er tegenaan botst.

Voor maximaal zes personen kies je een tafel van minimaal 140 cm lang en 80 cm breed. Er kunnen ongeveer acht personen plaatsnemen aan tafels die ongeveer 185 cm lang zijn. Als je nog meer zitplaatsen nodig hebt, zijn er uitschuifbare tafels. Deze kunnen worden verlengd tot een lengte van 260 cm.

Inklapbare en uittrekbare tafels die je aanpast aan de situatie

Inklapbare tuintafels kunnen eenvoudig worden opgeborgen en verplaatst. Je kunt ze meenemen naar de camping of ze op een klein balkon zetten. Als je een groot terras hebt, maar weinig ruimte om jouw tuinmeubelen in de winter op te bergen, is een grote klaptafel een goed alternatief. Het neemt minder ruimte in beslag in de kelder.

Als er meer gasten dan verwacht op bezoek komen, kun je de tafel eenvoudig uitbreiden en aanpassen aan het aantal gasten. Als u in een kleine groep zit, blijft de tafel compact en ruimtebesparend. Is er een grote groep mensen aanwezig? Dan schuif je de tafel uit en wordt deze meteen een stuk langer.

Ronde tafels voor levendige discussies

Een ronde tuintafel is een leuke tafel voor een ontspannen zondags ontbijt met de familie of een leuk spelletje avond met vrienden. Omdat iedereen elkaar in de ogen kan kijken bij een ronde tafel, bevordert het de communicatie. De tafel maten variëren van 80 cm diameter voor twee, tot 120 cm diameter voor vier personen. Een zomeravond met twee personen op het balkon, kan heel gezellig zijn aan een kleine mediterrane tegeltafel.

Kleine bijzettafels als praktische aanvulling

Ronde of vierkante kleine, lichte bijzettafels zijn een praktische aanvulling op jouw bestaande tuinmeubilair. Bijvoorbeeld als opbergplaats voor kleine spullen naast de ligstoel in de tuin. Deze tafels zijn vaak compact en niet erg hoog, waardoor je ze ook op zeer kleine balkons kunt gebruiken.

Hout, metaal, kunststof of polyrattan: de keuze van het materiaal

Tuintafels zijn verkrijgbaar in verschillende weerbestendige materialen. Hier is een klein overzicht van wat welke variant onderscheidt.

Tuintafels van hout: natuurlijk en mooi

Houten tuintafels passen bijzonder goed in een natuurlijke tuin en een groene omgeving. Het natuurlijke materiaal ziet er rustiek uit en brengt een huiselijke sfeer in jouw tuin. Stevige tuintafels van hout zijn zeer duurzaam als ze goed verzorgd worden. De meeste houten meubels zijn behandeld met een glazuur dat het beschermt tegen vocht. In de winter moet je houten tafels in een gesloten, droge ruimte, zoals een zomerhuis, opbergen.

Kunststof en rattan tafels: praktisch en gemakkelijk te reinigen

Rattan tafels veranderen jouw balkon of tuin in een gezellige lounge. Ze zien er hoogwaardig uit en zijn comfortabel. Bij kunststof meubelen ligt de focus vooral op hoge functionaliteit. Hoe verschillend het uiterlijk van de twee materialen ook is, de praktische eigenschappen van deze twee taalversies lijken sterk op elkaar: Beide zijn licht en daardoor zeer gemakkelijk te verplaatsen of te dragen.

Net als eenvoudige plastic tafels zijn poly rotan tafels ongevoelig voor kou en vocht en bovendien zeer eenvoudig te reinigen - je hoeft ze alleen maar af te vegen met een vochtige doek. Om rotan- en plastic tafels te beschermen tegen UV-straling en dus tegen verbleking, moet je ze op een overdekte of beschaduwde plaats plaatsen als je ze permanent buiten wilt laten staan. Ze kunnen echter wel gewoon een paar uur in de zon blijven staan, maar het beste is om dit zo min mogelijk te doen.

Metalen tuintafels: modern en licht

Tuintafels van metaal hebben een puristisch uiterlijk en passen daarom zeer goed in een moderne tuin of op een modern terras. Ze zijn heel licht, dus je kunt ze gemakkelijk optillen en vervoeren, maar toch heel stabiel. Metalen tafels zijn ook gemakkelijk schoon te maken: Was ze kort met een mild wasmiddel en ze glanzen weer.

Je kunt het hele jaar door metalen meubelen buiten laten staan. Om ervoor te zorgen dat ze hun mooie glans behouden, moet je ze echter in de herfst- en wintermaanden op een donkere en droge plaats bewaren. Dit kan in een kelder, garage of gereedschapsschuur zijn.

Balkon, terras of tuin: Tafels voor jouw behoeften

Op het balkon moet een tuintafel vaak andere kenmerken hebben dan een tafel voor in een tuin. Ruimte en locatie spelen een rol in de selectie. Lees hier hoe je de perfect tafel vindt die bij jouw situatie past.

Tafels voor mooie uren op het balkon

Klaptafels voor twee personen zijn bijzonder geschikt voor een klein balkon. Ze kunnen worden opgeborgen om ruimte te besparen als je de tafel niet nodig hebt. Als je een permanente opslagruimte op jouw balkon wilt hebben, kies dan voor een kleine bijzettafel van weerbestendig materiaal zoals kunststof of metaal.

Als je een groter balkon of een klein terras hebt, zijn grotere tafels voor vier personen ook mogelijk. Om flexibel te blijven en de beschikbare ruimte voor andere doeleinden te kunnen gebruiken, kun je kiezen tussen opvouwbare versies of een model dat je indien nodig kunt uittrekken.

Tafels voor terras en tuin

Als tuin eigenaar heb je vaak een vrije keuze aan tuintafels, omdat je meestal veel ruimte hebt. Om de selectie duidelijker te maken, kies je jouw tafel op basis van de locatie waar je de tafel wilt hebben. Met een grote, stevige houten of stalen tafel voor zes tot acht personen heb je een gemakkelijk toegankelijke eethoek direct op het terras.

Als je jouw tafel regelmatig wilt verplaatsen, kun je gebruik maken van lichtgewicht aluminium tafels. Ze verdragen zon en schaduw - en je bent volledig flexibel. Een middelgrote ronde tafel past in de hoek van het terras om ruimte te besparen, maar biedt toch ruimte voor vier personen. Kleine extra tafels zijn een flexibele opbergruimte naast de barbecue of de tuinstoel.