Zwembaden voor thuis

De meeste mensen zwemmen om lekker te ontspannen. Bijvoorbeeld om af te koelen tijdens het warme weer of om plezier te beleven met de kinderen. Maar wist je dat zwemmen tegelijkertijd ontzettend gezond is? Je verbrandt calorieën, je spieren worden soepel door lichamelijke beweging en lauw/warm water en je conditie verbeterd. Een (opblaasbaar) zwembad in de tuin zorgt ervoor dat zowel jij als de kinderen kunnen genieten van zwemplezier dichtbij huis.

Inhoudsopgave

Waar kun je een zwembad kopen?
Wat is een goed zwembad voor in de tuin?
Intex en Weka: een groot aanbod aan stevige (opblaasbare) zwembaden
Hoe groot moet een zwembad zijn?
Hoeveel water heb je nodig in een zwembad?
Welke zwembad diepte is zinvol?
Welk zwembad is geschikt voor het balkon?
Zwembadbenodigdheden: waterpomp, filter pomp, afdekzeil en stofzuiger
Extra tips voor het opzetten en schoonmaken van jouw (opblaas) zwembad

Waar kun je een zwembad kopen?

Bij OTTO natuurlijk! Bij OTTO vind je hoogwaardige zwembaden en shop je deze gemakkelijk online. OTTO heeft zwembaden in verschillende uitvoeringen. Ga jij voor een gemakkelijk opblaaszwembad of liever een houten zwembad met een wat luxere uitstraling? Zwembaden zijn te verkrijgen met of zonder (zand)filterinstallatie en in diverse vormen: rond, ovaal, vierkant, rechthoekig en meer. Kies de waterinhoud en daarmee de grootte van het bad zoals je die zelf wenst. Ook voor benodigdheden zoals een filterpomp en afdekzeil ben je bij OTTO aan het juiste adres.

Wat is een goed zwembad voor in de tuin?

Of het nu voor kinderen, voor volwassenen, om te zwemmen of om te ontspannen is - er is voor ieder wat wils. Een zwembad is al snel opgezet en voor dat je het weet zitten de kinderen al in het water. Een bouwkundig zwembad is tegenwoordig niet meer nodig.

Pierenbad met of zonder glijbaan: zwemplezier voor de kleintjes

In de zomer is er geen houden meer aan voor veel kinderen; ze gaan graag het water in. Het is nog leuker als er een verfrissing in eigen tuin klaarstaat tijdens de warme dagen. Pierenbadjes zijn geschikt voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen en hebben meestal een diameter tussen 1 m en 3 m. De geschikte grootte is afhankelijk van het aantal personen en de leeftijd van de kinderen. Speciaal voor kinderen heeft Intex zwembaden ontworpen met speelelementen zoals een glijbaan of voetbalgoaltjes. Met deze leuke zwembaden zijn de kinderen de hele middag zoet!

Tip: Op warme zomerdagen is een klein kinderbadje ook voor volwassenen een aangename verfrissing op het balkon. Zo kun je tijdens het zonnebaden je voeten baden en een beetje afkoelen.

Grotere zwembaden: hallo verfrissing!

Zwembaden zijn een geweldige plek om in te zwemmen of om van de zon te genieten, samen met vrienden en familie. Ronde zwembaden met een diameter van ongeveer 3 m zijn ideaal voor een snelle afkoeling. Wanneer je graag wilt zwemmen, kun je het beste voor een vierkant zwembad gaan van ongeveer 5 m lang. Aangezien het om tijdelijke installaties gaat, heb je geen bouwvergunning nodig voor tuinzwembaden. Geïntegreerde of extra waterpompen helpen je om het water schoon te houden.

Whirlpools: een bruisende bron van ontspanning

In een whirlpool kun je comfortabel achterover leunen en genieten van de zomeravond, alleen of met anderen. In veel modellen geven onderwaterjets je een aangename massage. De meeste whirlpools kunnen het water verwarmen tot de gewenste temperatuur. Dit voorkomt dat het zwembad in de winter bevriest. Ook zijn whirlpools binnenshuis, bijvoorbeeld in de serre, zeer geschikt. Om het zwembad hygiënisch te houden, filteren ingebouwde, digitaal gestuurde waterzuiveringssystemen het water.

Intex en Weka: een groot aanbod aan stevige (opblaasbare) zwembaden

OTTO heeft een ruim assortiment aan zwembaden. Intex en Weka zijn twee topmerken uit dit assortiment. Intex heeft verschillende soorten zwembaden: met of zonder opblaasbare rand. De volgende uitvoeringen worden het meeste verkocht aan gezinnen: Metal Frame en Prism Frame. Deze opzetzwembaden zijn stevig door de frame constructie en te verkrijgen in verschillende maten en vormen. De Easy Set zwembaden bevatten een opblaasbare rand en zijn sneller op te zetten, maar doen daarnaast niet af in kwaliteit. Dit type zwembad is namelijk alsnog erg stevig. Daarnaast heeft Intex ook whirlpools en kinderbadjes. Weka zwembaden hebben een enorme luxe uitstraling door de houten afwerking. Deze zwembaden zijn prachtig om te zien, zijn voorzien van de beste kwaliteit en zijn te verkrijgen in verschillende maten.

Wat kost een Intex of Weka zwembad?

Het is begrijpelijk dat je, wanneer je op zoek bent naar een goed zwembad voor in je tuin, je graag wilt weten hoe duur zoiets ongeveer is. Bij OTTO shop je zwembaden in verschillende prijscategorieën. Zo zijn de Easy Set zwembaden van Intex met opblaasbare rand te verkrijgen voor een lage prijs. Prism Frame zwembaden van Intex hebben een wat luxere uitstraling en zijn een stuk steviger, maar daar betaal je dan ook weer net iets meer voor. De Metal Frame zwembaden van Intex zitten er een beetje tussenin qua prijs. De houten zwembaden van Weka vallen in een wat hogere prijscategorie, maar dan heb je ook topklasse. De prijs van een zwembad is natuurlijk ook erg afhankelijk van de grootte. Het is helemaal aan jou om te beslissen wat je belangrijk vindt aan een zwembad en wat je daar aan wilt uitgeven.

Hoe groot moet een zwembad zijn?

Kleine kinderbadjes met een diameter van 1 à 2 m bieden plaats aan één à twee volwassenen of drie à vier kinderen. In ruime ronde zwembaden met een diameter tot 4 m kan een hele uitgebreide familie afkoelen. Als je liever baantjes zwemt, kun je het beste een rechthoekig zwembad met frameconstructie nemen. Daarbij is een lengte van minimaal 6 m en een breedte van minimaal 2 m geschikt.

Hoeveel water heb je nodig in een zwembad?

Afhankelijk van de grootte en de diepte is tussen 800 en 12.500 liter zoet water nodig om een zwembad te vullen. Krachtige waterpompen met een capaciteit tot 6.000 l/u (liter per uur) zorgen ervoor dat jouw zwembad snel gevuld is.

Welke zwembad diepte is zinvol?

De ondiepste baden met een waterdiepte van 50 cm zijn geschikt voor een snelle afkoeling, vooral voor kleine kinderen. Grote ronde en rechthoekige zwembaden met een diepte tot 120 cm nodigen ook volwassenen uit om te spetteren en te zwemmen.

Welk zwembad is geschikt voor het balkon?

Kleine kunststof zwembaden met een inhoud van 800 tot 1.000 l zijn meer geschikt voor het balkon. Grotere zwembaden kunnen een negatief effect hebben op de staat van het balkon. Zo bereikt een rond zwembad dat ongevuld ongeveer 100 kg weegt, een totaalgewicht van 2,1 ton wanneer het met 2.000 liter is gevuld.

Zwembadbenodigdheden: waterpomp, filter pomp, afdekzeil en stofzuiger

Welk zwembad model je ook kiest, je hebt altijd wat accessoires nodig. Je wilt natuurlijk dat jouw zwembad zo lang mogelijk schoon blijft en zo lang mogelijk mee gaat. De basisaccessoires voor het zwembad omvatten een waterpomp die geschikt is voor de hoeveelheid water in het zwembad, een filtersysteem en schoonmaakgerei.

Waterpomp en warmtepomp

Het zwembadwater moet schoon en fris blijven, dat is wel zo gezond. Om dit te bereiken moet het water gecirculeerd worden door een waterpomp. Wanneer het water rondpompt worden chemicaliën (zoals chloor) goed in het water opgenomen. Als de zon een tijdje niet geschenen heeft is het water flink afgekoeld. Om het water te verwarmen kun je dan een warmtepomp aanschaffen zodat jij heerlijk kunt ontspannen in een verwarmd zwembad.

Filterpomp of zandfilterinstallatie

Een waterpomp werkt altijd in combinatie met een filter. Daarom is het belangrijk dat je naast een waterpomp een goede filterpomp of zandfilterinstallatie hebt. Bij de grotere zwembaden worden deze vaak samen meegeleverd.

Zandfilterinstallatie

Een zandfilter is een filter, gevuld met zand, die noodzakelijk is voor een juiste waterzuivering van het zwembadwater. De filter zuivert niet alleen vuil zoals bladeren en kleine takken, maar ook algenvorming. Algen zijn grote zwembadvervuilers en ontstaan bij hoge temperaturen. Welke zandfilter je nodig hebt, is afhankelijk van de waterinhoud. Een algemeen gegeven is dat het zwembadwater minimaal om de vier uur moet kunnen rondpompen. Deel daarom de waterinhoud door vier om te achterhalen welke zandfilter geschikt is voor jouw zwembad. Een zandfilter is gemakkelijk zelf te installeren. Na installatie is het belangrijk dat 60% van de filter is gevuld met water. Het zand in de filter kun je lang blijven gebruiken en is daarom een duurzamere oplossing dan de normale filterpomp.

Filterpomp

Een goedkopere optie is een normale filterpomp. Een filterpomp bevat een cartridge waarmee het zwembadwater schoongemaakt wordt. Deze cartridges moeten ongeveer eenmaal per week worden vervangen. Wanneer het onweert of regent, is het slim om deze dagelijks of eens in de twee dagen te vervangen.

Chloor

Naast een zandfilterinstallatie, is chloor noodzakelijk in een zwembad. Als je een opblaasbaar zwembad hebt, kun je het water zelf gemakkelijk verversen. Maar een professioneler zwembad met een zandfilterinstallatie en een pomp, dient een juist chloorgehalte te hebben voor het doden van aanwezige bacteriën. Het gehalte moet tussen de vastgestelde onder- en bovengrenzen zitten, omdat er anders irritaties aan de ogen kunnen ontstaan. Chloor kun je middels chloortabletten of een chloordrijver handmatig aan het water toevoegen. Wij adviseren het chloor geruime tijd toe te voegen voordat men in het water gaat zwemmen.

Zwembadladders

Zwembadladders maken het gemakkelijk en veilig om in en uit het zwembad te komen. Bij OTTO shop je online verschillende soorten zwembadladders in diverse hoogtes en prijscategorieën.

Afdekzeil en grondzeil

Zwembad afdekzeilen beschermen het zwembad tegen vuil van bladeren of insecten. Een passende bodembedekking beschermt ook de onderkant van de zwembadbodem tegen beschadiging door scherpe voorwerpen of stenen.

Extra tips voor het opzetten en schoonmaken van jouw (opblaas) zwembad

Welk model zwembad je ook kiest, onderstaande tips en trucs kunnen je helpen het zwembad op te zetten en te onderhouden. Afhankelijk van het model, zal het schoonmaken er namelijk anders uitzien:

    1. Voor kinderbaden en bovengrondse zwembaden is het belangrijk om eenmaal per week chloor toe te voegen. Daarnaast moet je ook regelmatig bladeren en insecten verwijderen - dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk met een zeef.
    2. In grotere zwembaden moet je het water ten minste eenmaal per week doorspoelen met de bijgeleverde filterpomp. Dit voorkomt dat het water "omslaat" en door algen verkleurt.
    3. Je kunt een vloerborstel gebruiken om vuil van de vloer te verwijderen. Zwembadstofzuigers kunnen dit gemakkelijker maken. Ook deze verkopen we natuurlijk bij OTTO.
    4. Je kunt een zwembad het beste neerzetten op een horizontale en stabiele ondergrond. Als het oppervlak schuin afloopt, zal de druk van het water op de wanden ongelijk zijn en kan het zwembad gaan schuiven.