Laarzen maken de vrouw

Een vorm van status

De allereerste laarzen bestonden uit drie losse onderdelen: een soort legging, een zool en een deel dat om je voeten sluit. Het doel was om je voeten en enkels te beschermen bij het wandelen en om je benen tijdens de koude winterdagen warm te houden. Ze werden toen van dierenhuiden gemaakt, waardoor ze lekker soepel waren. Voor koningen en mensen uit het leger was de laars in de 17e eeuw een statussymbool. Alle onderdelen waren aan elkaar gestikt, zodat er geen modder op je voeten kon komen. Vol trots droegen zij hun laarzen. Dat verdween na de Tweede Wereldoorlog toen mannen ze alleen nog maar bij ceremonies droegen.

De laars blijft

In de jaren ’60 van de 20e eeuw verschenen de go-go boots. Dit waren zeer lange laarzen met een schacht tot aan de knie. Het was een reactie op de stugge klassenmaatschappij die heerste. Brigitte Bardot was een van de actrices die dit schoeisel in films droeg. Daarna volgde een vrijwel laarsloze periode. Pas in de jaren ’90 kwam de laars weer in opkomst en blijft deze populair. Dit resulteerde in de opkomst van verschillende soorten modellen en merken, waar vrouwen graag op lopen.

Kies een geschikte laars

Hoef je bij het kopen van schoenen of korte laarzen alleen maar op je voeten te letten, bij het uitkiezen van de juiste lange laars spelen meerdere zaken een rol. Een warme laars is erg prettig tijdens koude dagen, maar niet ideaal als je bijvoorbeeld een avondje gaat stappen. De schachtwijdte is ook een belangrijk punt. Bij een te wijde schacht krijg je een lubberend effect, terwijl een te strakke schacht er juist voor kan zorgen dat het gaat schuren. Beide situaties zijn geen pretje. Houd verder rekening met de lijnen op je laarzen. Horizontale lijnen verbreden waardoor ze je dikker maken, terwijl verticale lijnen langer en daardoor slanker maken. Wil je optisch langere benen? Ga dan voor een lange laars in een effen kleur, met weinig details en een kleine hak en draag daaronder een legging of een panty in dezelfde kleur. Succes verzekerd!

Soorten hakken

Als je aan laarzen denkt, denk je ook meteen aan hakken. Er bestaan verschillende soorten hakken. Welke past het beste bij jouw figuur?

  • Kies voor de stiletto hak als je een slank figuur en/of slanke enkels en kuiten hebt.
  • De hoge blokhak is een stevige, vierkante hak en is voor elk figuurtype geschikt.
  • De lage blokhak is eveneens een vierkante hak, die voor een goede houding zorgt. Deze hak is ideaal als je gevormde heupen, dijen, stevige kuiten en/of enkels hebt.
  • Ook de sleehak kan voor vrijwel elk figuurtype. Kies voor een smalle sleehak als je smalle kuiten hebt, en anders voor een bredere.
  • De kegelhak begint bovenaan breed en wordt naar beneden toe steeds smaller. Daardoor is deze hak geschikt voor vrouwen met smalle enkels en kuiten.
  • De platte zool staat bekend als de meest comfortabele. Je kunt hier erg prettig op lopen. Deze zool staat het mooiste bij vrouwen met lange benen.