Schaatsen met wieltjes eronder in plaats van ijzers

Terug in de tijd met skaten

Het idee van skeelers of skates is eigenlijk heel simpel. Rond 1700 wilde een Nederlander ook kunnen schaatsen in de zomer. Hij bedacht de zogenaamde skeeler. Eigenlijk was dit exact hetzelfde als een schaats, maar de ijzers zaten er niet op. Onder de schaatsen zat een frame met houten cilinders. Ruim 100 jaar later werden voor het eerst zogenaamde inline skates geïntroduceerd bij een balletuitvoering in Berlijn. Al snel volgde rolschaatsen met 2 of 4 wielen. Een aantal jaren later werden skates ontwikkeld met 5 wieltjes. Huidige skates stammen uit 1979. Momenteel worden er geen vijfwielers meer gemaakt, want het bleek na een tijdje dat men sneller is op 4 wielen. Vierwielers zijn ook comfortabeler dan vijfwielers.

Het materiaal van skates

- Het frame verbindt de schoen met de wielen. Je hebt frames in verschillende lengtes en materialen.
- De wielen hebben normaal gesproken een diameter van 90 tot 110 mm. Hoe harder het wiel is, des te minder grip en comfort je hebt. Tegenwoordig zijn er wielen die een zachte kern hebben en hard van buiten zijn. Daarnaast zijn er nog veel variaties in onder andere de dikte van de wielen.
- Een belangrijk item van de skeeler is de lagering. Kijk bijvoorbeeld naar de ABEC-normering: deze nummers geven de producttolerantie aan. Hoe hoger het getal is, hoe beter de kwaliteit is van de lager. Koop goed afgedichte lagers, die zijn namelijk beter bestand tegen vocht en vuil.
- De schoen van de skeeler is erg belangrijk. Hij moet namelijk goed aansluiten bij de voeten. Anders krijg je snel last van blaren en blessures.

Het skate assortiment bij OTTO

Om modieus te gaan skaten, skeeleren of skateboarden koop je een moderne outfit bij OTTO. Zo heb je sneakers die gebaseerd zijn op de legendarische skater Eric Koston of Stefan Janoski. Vergeet niet om een beschermingsset aan te schaffen van Powerslide zodat je geen (schaaf)wonden krijgt.