Nokia, connecting people since 1978

De oprichting van Nokia Corporation

Het Finse bedrijf Nokia is opgericht in 1865 opgericht door Fredrik Idestam. De naam van het bedrijf is vernoemd naar het stadje waar het bedrijf in 1971 naar toe was verhuisd. In die tijd had het bedrijf logischerwijs nog niks met telefonie te maken. Vele jaren richtte het bedrijf zich op de productie van rubberproducten en het leveren van elektriciteit. In 1912 ging het bedrijf in de richting van telefonie werken. Nokia leverde nu ook kabels voor telefoons en telegrafen. De meerdere bedrijven van Nokia werden in 1967 samengevoegd tot één bedrijf: Nokia Corporation. Vele productsoorten werden onder dit bedrijf verhandeld. Hierbij kun je denken aan consumentenelektronica, communciatieapparatuur, chemicaliën, en nog veel meer.

De eerste mobiele telefoon

Wie tegenwoordig Nokia hoort, zal vrijwel zeker gelijk denken aan telefoons. Veel mensen zullen eigenlijk verbaasd zijn wanneer je het bedrijf Nokia niet kent. Echter, pas lang na de oprichting richtte het bedrijf zich op telefonie. In 1978 werd de eerste telefoon van Nokia op de markt gebracht, de Nokia DX200 (een digitale telefooncentrale). In 1981 werd het eerste mobiele telefonienetwerk ingevoerd in Scandinavië. Daarbij was Nokia in samenwerking met Salora Oy de eerste ontwikkelaar van de mobiele autotelefoon. Het was in deze tijd een zeer bijzondere ontwikkeling dat je zelfs in de auto kon bellen. Een aantal jaren later zorgde Nokia voor een revolutie met de eerste ‘handheld’ mobiele telefoon. Je kon nu overal bellen waar je wilde (als er dekking was natuurlijk). Echt makkelijk lag hij nog niet in je hand, want de Mobira Cityman 900 woog maar liefs 5 kilogram. De nieuwe variant Cityman woog met 800 gram een stuk minder. Het was vooral een apparaat voor rijke mensen, want hij kostte toen meer dan 4500 dollar. Dat was voor die tijd een enorm vermogen!

De bekende modellen van Nokia

In de daarop volgende jaren zorgde belangrijke ontwikkelingen voor de grote groei bij Nokia. Zo was Nokia een belangrijke ontwikkelaar van het Global System for Mobile communications netwerk (GSM). Dit leidde ertoe dat Nokia in 1989 het eerste GSM-netwerk leverde in Finland. Op 10 november 1992 introduceerde Nokia de eerste GSM-telefoon: de Nokia 1011. Vervolgens bracht Nokia vele bekende modellen op de markt, zoals de 3310, 6230 en de N95. Van 1998 tot 2012 was Nokia wereldmarktleider van mobiele telefoons, met als hoogtepunt het verkopen van de miljardste telefoon in 2005 in Nigeria. Nokia heeft de strijd om smartphones niet kunnen bijbenen en dit leidde in 2013 tot een overname door Microsoft.